用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大抽獎
樓主: alhy.love
go

升中大抽獎 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-17 11:07
南區有大量B2/3學位借俾中西區,加上中西區小學有不少NCS,佢地大多數目標都未必係升讀一般既官津中學。
NC ...

乙部不是很多中西區位借南區吧

pccw2017 發表於 18-11-16 20:11
呢D係合理假設,有數據支持
假設就係假設,我需要係做數據分析揾食既,但係一直都叫啲人唔好盡信。

IloveJJ 發表於 18-11-16 21:06
你係指,由於B3位唔夠,部分入高記同聖類斯既,係B3?咁部分唔好彩既B1又係入高記同聖類斯,咁即係高記同聖 ...
好簡單,B3人數就係咁多,無去到聖士提反堂、樂善堂梁銶琚既B3去咗邊?唔通唔讀?自己計數、自己諗。

IloveJJ 發表於 18-11-16 21:06
你係指,由於B3位唔夠,部分入高記同聖類斯既,係B3?咁部分唔好彩既B1又係入高記同聖類斯,咁即係高記同聖 ...
另外,係灣仔同中西區,近年其實無「唔好彩既B1」,只有假B1(家長自己FF小朋友係B1)或者估咗BAND既B1(老師估錯咗,可能係受光環效應既影響)。
再加上啲,唔想轉變,想讀返自己中學部既B1學生。當然目前升中人數多咗,會有更多高小、SLS小既B1生揀返自己中學,呢個就係我話呢兩間既成績(長遠)會慢慢好返既原因之一。

IloveJJ 發表於 18-11-17 14:01
剛今年升中一既SLS生,只有2X人升自己中學。
得兩個可能,第一你哋學校得2X個B1,第二個學生既呈分排名唔係2X。個家長可能因為面子問題只講最高嗰次(好多時係畢業試)俾你聽,呢啲野見得多就唔覺奇怪。

IloveJJ 發表於 18-11-17 14:05
我肯定我哋學校有2x名既B1生去咗聖類斯,所以我肯定有唔好彩既B1,除非你覺得我哋學校真係無30個B1   ...
記住,喺小六既時候,同校既家長之間係有利益衝突既,唔好盡信擾敵既野。始終確定小朋友係真B1先最重要,其他都係假既。

我肯定我哋學校有2x名既B1生去咗聖類斯,所以我肯定有唔好彩既B1,除非你覺得我哋學校真係無30個B1   ...

同男仔band 1位唔多有關?

IloveJJ 發表於 18-11-17 14:58
23個英華+13個英皇+3個聖保羅=39,咁2x點會唔係B1?

算啦,唔好浪費時間同佢嘈,係中西區既家長肯定知道邊個啱!你學校咁有名又點會只有二十幾個B1生咁小。

回覆樓主:

你標題應改為「港島區升中大抽獎」好D!

王家爸爸 發表於 18-11-17 12:50
好簡單,B3人數就係咁多,無去到聖士提反堂、樂善堂梁銶琚既B3去咗邊?唔通唔讀?自己計數、自己諗。 ...
我小朋友小學B2及B3的同學派到以上两間大部分都唔會去讀,會叩跨區津校及直資位。有D寧願去到將軍澳,小西灣咁遠,總之就唔想去呢2間。

持之以恆 發表於 18-11-17 19:15
我小朋友小學B2及B3的同學派到以上两間大部分都唔會去讀,會叩跨區津校及直資位。有D寧願去到將軍澳,小西 ...

好奇一問,可以分享多一點嗎?

“大部份”中大約包括多少個B2及B3生?

如係B2生,為何選擇跨區?可有嘗試在港島B2校扣門?

如B3生,跨區是B2校還是B3校?

謝謝!

醒目開學勳章

都有可能係填表策略出錯,你知唔知佢擺sls響第幾志願?

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-11-17 13:01
另外,係灣仔同中西區,近年其實無「唔好彩既B1」,只有假B1(家長自己FF小朋友係B1)或者估咗BAND既B1(老 ...
呢個講法apply響中西區b1女就一定,男就未必

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-17 23:02
唔知,我識個家長係剛剛畢業嗰屆,佢哋啲同學嚟。但除非第一填聖類斯啫,否則就係唔好彩啦!而且問題係前 ...
會唔會你哋學校要學生填得保守啲,叫班b1仔乙2好填sls,如果唔係點會咁多人入。120名係b2定3?

bobbob 發表於 18-11-17 23:41
會唔會你哋學校要學生填得保守啲,叫班b1仔乙2好填sls,如果唔係點會咁多人入。120名係b2定3?
...
中西區男仔本身就唔夠位...前列男生可能靠自行確保可較穩入B1
中後排既B1仔...再加往績直資或跨區升中人數唔多...(除左救恩)...B1仔派SLS係可以理解
另...中西區既女校似乎係本區佔B1率頗高...令男生升英中更有難度 ~~~

‹ 上一主題|下一主題