用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大抽獎
樓主: alhy.love
go

升中大抽獎 [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

st clare vs canossa collage, 應該前者好d

babycute2009 發表於 18-11-16 11:37
但東區不接受同區叩門學生?!
若抽中西區,抽得唔好,都有機會叩東區,選舉不少?!
若抽東區,抽得唔好, ...

東區不接受扣門係3、4年前的事,因為沙士而出生率低。但舊年開始已經小六生人數已大増,今年比去年仲要多出16%,所謂不接受扣門只不過是學校間的共識,去年已經不是間間跟著做。

王家爸爸 發表於 18-11-16 09:45
女仔既話中西區最好去英華女,最差去 St. Clare's。東區最好去BPS,最差都係去嘉諾撒。其實差別唔大,睇下 ...

最差去St Clare已經不再適用,St Clare 舊年開始已經多左一班小六生直升中學部,去年的抽獎位大減,好似得返十個八個位。中西區已經得返英華女校有八十幾個抽獎位。女生响中西區的抽獎位已經唔多夠。

christy2011 發表於 18-11-16 11:43
回覆 王家爸爸 的帖子

st clare vs canossa collage, 應該前者好d
可能係,但係差別唔大。

pccw2017 發表於 18-11-16 14:35
最差去St Clare已經不再適用,St Clare 舊年開始已經多左一班小六生直升中學部,去年的抽獎位大減,好似得 ...
要抽獎位(唔係自己中學)既B1女仔都唔多,幾間好啲既男女小學都係男仔多啲。

jessimm 發表於 18-11-16 10:31
抽獎位YWGS多過BPS
除咗抽獎位YWGS多過BPS外,多數女校B1女仔都係乙一抽返自己中學,會乙一抽YWGS既女仔未必係想像中咁多。

王家爸爸 發表於 18-11-16 14:50
除咗抽獎位YWGS多過BPS外,多數女校B1女仔都係乙一抽返自己中學,會乙一抽YWGS既女仔未必係想像中咁多。 ...
我用引用 hkpapa852 個 post :-
2017-2019年度(下)升中派位B1學生取得B1中學學位機會估計:

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 118 (男女校:14, 女校:104)   
B1男生可選學額(只計乙部非保留位): 86 (男女校:14, 男校:72)   

A - 區內有呈分小學升中人數: 1908 (已扣除區內不呈分小學既小六學生, 共約: 0人)   

B - 估計自行/直資離場比例: 25.00%   
C - 假設B1男生比例: 40.00%   
D - 直屬位離場B1生(假設以直屬位升中既學生B1比例): 60.00%   

E - 聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半): 5     
F - 聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半): 11     
G - 直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,60% B1): 161     
H - 直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,60% B1): 0     
I - 直資/龍校離場B1女生(男女校中假設男女各半): 0     
J - 直資/龍校離場B1男生(男女校中假設男女各半): 0     

K - B1女校統一派位乙部學位: 104     
L - B1男校統一派位乙部學位: 72     
M - B1男女校統一派位乙部學位: 14     

N - 需要參加派位既B1女生: 120 <A/3*(1-B)*(1-C)-E-G-I>   
O - 需要參加派位既B1男生: 180 <A/3*(1-B)*C-F-H-J>   

*** B1女生乙部抽入B1中學機會: 91.33% <K/N+M/(N+O)>   
*** B1男生乙部抽入B1中學機會: 44.67% <L/O+M/(N+O)>   

下年度(2017-2019年度升中學生)中西區, 好大機會連B1女生都唔夠位分了!

王家爸爸 發表於 18-11-16 14:50
除咗抽獎位YWGS多過BPS外,多數女校B1女仔都係乙一抽返自己中學,會乙一抽YWGS既女仔未必係想像中咁多。 ...
中西區仲有一大問題係無B2中學 (當 SLS 係 B1). 女仔抽唔到 YWGS 就好大機會去 B3中學. 男仔抽唔到英皇又係好大機會去B3中學. 東區仲有幾間B2A中學可以做保險線.

pccw2017 發表於 18-11-16 15:22
我用引用 hkpapa852 個 post :-
2017-2019年度(下)升中派位B1學生取得B1中學學位機會估計:
中西區唔可以用太多假設,亦唔需要咁複雜,首先,區內9間官津中,得兩間B3(聖士提反堂、樂善堂梁銶琚),而呢兩間一直都收唔夠人,所以B2一定入唔到去B3學校。

pccw2017 發表於 18-11-16 15:37
中西區仲有一大問題係無B2中學 (當 SLS 係 B1). 女仔抽唔到 YWGS 就好大機會去 B3中學. 男仔抽唔到英皇又係 ...
只要知道區內既B3位唔夠,咁你就知道B2最差會去邊?呢個就係點解我話聖類斯、高記既DSE成績係非戰之罪,學校已經盡咗力。知道B3、B2最差既情況之後,咁B1最差(亦都係B2最好)會去邊?大家都應該心中有數,呢個就係點解我估未來一、二年,KC既DSE成績應該比SPC差既原因。唔講太多啦,可能同大家既認知有啲落差。

babycute2009 發表於 18-11-16 11:37
但東區不接受同區叩門學生?!
若抽中西區,抽得唔好,都有機會叩東區,選舉不少?!
若抽東區,抽得唔好, ...
18-19 升Form 1
東區B1 校有接受同區叩門  (

啱今年9月入學,

我個女有同班同學有得in

)

回覆樓主:

我覺得如果band 1女在中西區乙1,2抽YWGS+SSGS, 直情10拿9穩,呢幾年老師都話頭2個志願已經收得工。

YDLFATHER    發表於 18-11-17 22:18

happiemm 發表於 18-11-16 16:45
我覺得如果band 1女在中西區乙1,2抽YWGS+SSGS, 直情10拿9穩,呢幾年老師都話頭2個志願已經收得工。
...
幾年前的確係,現在運氣差既B1女可能要去聖嘉勒。

回覆樓主:

其實係中西區抽到入英華同SSGS真係易過食生菜,我見啲成績中中等等(當然都係band 1)都入到,呢區真令其他區既女仔流哂口水

YDLFATHER    發表於 18-11-17 22:19

王家爸爸 發表於 18-11-16 15:58
中西區唔可以用太多假設,亦唔需要咁複雜,首先,區內9間官津中,得兩間B3(聖士提反堂、樂善堂梁銶琚), ...

呢D係合理假設,有數據支持

IloveJJ 發表於 18-11-16 21:04
點會?有B1女入聖嘉勒架!

咁當然唔會100%,但係真係好大機會

王家爸爸 發表於 18-11-16 18:59
幾年前的確係,現在運氣差既B1女可能要去聖嘉勒。
St Clare 都好好喇喎

王家爸爸    發表於 18-11-17 13:02

南區有大量B2/3學位借俾中西區,加上中西區小學有不少NCS,佢地大多數目標都未必係升讀一般既官津中學。
NCS學生,應該係B2/3既主力,B2爨生亦以女生較多。所以只睇本區學位情況係唔夠。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題