用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monmouth School for Boys 有冇仔女申請?好唔好呢? ...
go

Monmouth School for Boys 有冇仔女申請?好唔好呢?

請問有沒有家長報讀Monmouth?這所學校好嗎?

peacefulwd 發表於 18-11-15 10:27
請問有沒有家長報讀Monmouth?這所學校好嗎?

我都想知呀

回覆 manman333 的帖子

你有沒有替孩子報讀此校呢?

peacefulwd 發表於 18-11-15 15:13
回覆 manman333 的帖子

你有沒有替孩子報讀此校呢?

因為上次學校展見到該校代表, 有問過兩個香港學生一些學校資料, 感覺很好。
未報, 因為應該會是2020去

回覆 peacefulwd 的帖子

學校真的好偏僻,低年級學生星期六要上堂,學生weekend 活動較少,好悶!

jj100c 發表於 18-11-18 09:11
回覆 peacefulwd 的帖子

學校真的好偏僻,低年級學生星期六要上堂,學生weekend 活動較少,好悶! ...

你的仔仔讀幾多年級?不是有很多運動活動嗎?

我亞仔上年喺度讀 Year 9,今年 Year 10,我覺得間學校幾好,一個星期返六日學,而變相放長假時會放多幾日,學校一般星期日會有節目安排比佢地,我記得上年一開學第一個星期就帶佢地連同女校一齊去打war game,第二個星期就去睇戲,跟住就帶左佢地去三日兩夜 camp,我亞仔無話悶都讀得幾開心。平日放學後會有大約一小時搞下自己野,跟住 Form 1 - Form 4 就要去溫習房做一個鐘頭功課,跟住食半個鐘晚飯,就再做一個鐘頭功課,之後就做自由時間,亞仔話以前可以打下機上下網,不過今年學校收左佢地D機,所以一至五自由時間無得打機,一定要去做運動,踢波,打籃球或者游水都得,九點半就要沖涼睡覺。學校位置距離 Heahow Airport 大約三個多小時車程,學校有校車接送來回機場,但當然要比錢喇。

basbyy 發表於 18-11-20 14:48
我亞仔上年喺度讀 Year 9,今年 Year 10,我覺得間學校幾好,一個星期返六日學,而變相放長假時會放多幾日 ...

好好照顧和安排!謝謝你。
我的兒子現讀local school grade 7,已考入學試,試試skip year 讀year 9。唔知難唔難入?

peacefulwd 發表於 18-11-20 15:55
好好照顧和安排!謝謝你。
我的兒子現讀local school grade 7,已考入學試,試試skip year 讀year 9。唔知 ...
skip year 呢樣我唔知喎,我一向都無乜理佢成績,我只係問下佢自己覺得滿唔滿意,有無盡力就算,不過有高班家長提醒我,Form 4 開始學校對成績會揸緊好多。

basbyy 發表於 18-11-20 16:23
skip year 呢樣我唔知喎,我一向都無乜理佢成績,我只係問下佢自己覺得滿唔滿意,有無盡力就算,不過有高班 ...

媽媽,你好叻叻(emoji)(emoji)這是最高境界(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

peacefulwd 發表於 18-11-20 16:42
媽媽,你好叻叻(emoji)(emoji)這是最高境界(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
唔好咁講,我一D都唔叻,我一向都係叫佢讀書時要盡力,玩時都係盡力,所以佢返親黎頭兩日我就會問定佢有無假期功課,如果無功課或者已經做完功課,我就任佢玩呀打機呀!所以佢次次假期返黎都一定已經做晒功課,返到黎就全程玩、返舊校探老師同學。其實我都會曲線比壓力佢,佢知道我同老公都係打份牛工,無乜資產都供佢同家姐去英國讀書,為嘅就係想佢地可以喺良好嘅教育制度下享受讀書生活,所以唔駛講咁多,佢知道自己嘅責任係乜野!

basbyy 發表於 18-11-22 09:28
唔好咁講,我一D都唔叻,我一向都係叫佢讀書時要盡力,玩時都係盡力,所以佢返親黎頭兩日我就會問定佢有無 ...

我們都是一樣,盡能力讓子女們去國外求學。加油!Monmouth 收左我的兒子了!你兒子怎樣從機場回校呢?

peacefulwd 發表於 18-11-23 13:10
我們都是一樣,盡能力讓子女們去國外求學。加油!Monmouth 收左我的兒子了!你兒子怎樣從機場回校呢?
...
恭喜你,你亞仔讀 Year 幾?如果你諗住比個仔讀 Monmouth,遲少少會收到學校嘅資料夾,可以開始買定野,開埋英國戶口,新嘅 Term Date List 剛剛出左,可以上網睇同開始準備機票,新生會比舊生早一日開學,新生要2019-09-03到學校,即係最遲要2019-09-02 晚機走,可以 book 校車去機場接佢,你只需要話比學校知你仔仔搭邊班機,幾多點去到機場 Terminal 幾,就會有學校職員喺果個 Terminal 接佢同帶佢搭校車,第一日到學校會帶新生去揀床、買校服、參觀學校………,第二日D舊生就會到校。

basbyy 發表於 18-11-26 11:04
恭喜你,你亞仔讀 Year 幾?如果你諗住比個仔讀 Monmouth,遲少少會收到學校嘅資料夾,可以開始買定野,開 ...

多謝你(emoji)(emoji)我仔仔讀Year 8. 學校的機場接送收多少錢?請問你有沒有好的host family 介紹?

peacefulwd 發表於 18-11-29 08:55
多謝你(emoji)(emoji)我仔仔讀Year 8. 學校的機場接送收多少錢?請問你有沒有好的host family 介紹?
...
校車上年收費每程42.5英鎊,車程大約3.5小時,我係用 White House Guardian 公司,我覺得 ok 同埋平 D,另外有 D 家長用一個學校附近嘅中國人。

basbyy 發表於 18-11-29 16:58
校車上年收費每程42.5英鎊,車程大約3.5小時,我係用 White House Guardian 公司,我覺得 ok 同埋平 D,另 ...

謝謝你