用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 如何培養3+歲小朋友對英文的興趣?
go

如何培養3+歲小朋友對英文的興趣? [複製鏈接]

無論看書或讀書,都沒有興趣,更不用講認字,請問如何提升他們對英文的興趣?
   4    0    0    0

回覆樓主:

只係培養對英文既興趣,當然係聽英文兒歌吧。但睇落樓主似想培養小朋友睇英文書既興趣。個人覺得睇中/英文書都好,最先必是要提起小朋友對閱讀既興趣。小朋友喜歡上閱讀後,提供適當既讀物+伴讀,小朋友慢慢就會自己攞書睇。

我自己小朋友最初"閱讀"與"認字"係分開的。認字還認字,唔會與伴讀/講故事同時做。到儲到咁上下字庫後,平常伴讀中自自然然慢慢認到多啲字。

如果想重點培養小朋友睇英文書既"興趣",可以試下廖彩杏書單。

scgift 發表於 18-11-21 09:07
只係培養對英文既興趣,當然係聽英文兒歌吧。但睇落樓主似想培養小朋友睇英文書既興趣。個人覺得睇中/英文 ...

謝謝你
我連平日冇啦啦講句英文,甚至講一個英文字"apple",小朋友都即刻叫我停,要講中文。
有冇方法改善呢種情況?

jwyng 發表於 18-11-21 09:22
謝謝你
我連平日冇啦啦講句英文,甚至講一個英文字"apple",小朋友都即刻叫我停,要講中文。
有冇方法改善 ...

何解要無拿拿講英文?小朋友聽唔慣/唔明,叫你講返中文好正常。先引起佢對英文既興趣(起碼唔抗拒先),多聽英文兒歌睇下英文卡通片(語速慢的/簡單的)。

scgift 發表於 18-11-21 11:44
何解要無拿拿講英文?小朋友聽唔慣/唔明,叫你講返中文好正常。先引起佢對英文既興趣(起碼唔抗拒先),多聽 ...

你應該比佢聽歌,強烈建議吾好睇卡通片,對甘細個小朋友眼睛係好傷。
細細個要帶眼鏡就後悔莫及

回覆樓主:

伴讀英文繪本,可帶他去圖書館、誠品和book buddy和fun to read outlet 等書局,本本書都揭下,就算每頁只有幾個字也ok,他喜歡的就買或借回家。也可以一星期畀他看十五分鐘英文卡通片,刺激他對英文的興趣。我家現有兩個小學生,小的幼稚園年代喜愛「看」英文書,但是當年他是「文盲」。大的幼稚園年代只喜歡「聽」書,很少自己看。所以我堅持每天放工後晚上伴讀,上網找best children books list, 又帶他們去書局買又去圖書館借,每晩讀到口水都乾埋。到兩個上了小學,同學們閲讀氣氛濃厚,學校圖書館也有不同類型的書,他們漸漸喜歡自行閲讀喜歡的書籍。我想講糸,只要有恒心,鐵柱磨成針。我相信每人都會找到自己喜愛的書,不要心急。當身邊的幼稚園同學在看chapter books, 自己千萬不要畀小孩壓力,反而繼續伴讀。有天他一定找到自己喜歡的書,喜歡英文。

scgift 發表於 18-11-21 11:44
何解要無拿拿講英文?小朋友聽唔慣/唔明,叫你講返中文好正常。先引起佢對英文既興趣(起碼唔抗拒先),多聽 ...
請問有無咩簡單或語速慢的英文卡通建議?我囡而家2歲3個月,屋企只講廣東話,睇peppa pig對佢黎講好似唔係好聽得明。
另外,可否分享下你點用廖彩杏書單?先聽一遍,再睇書?還是邊聽邊睇書? 其實我的目的只係想佢聽多啲,先磨耳朵。

謝謝!

Deleted

回覆 minimami 的帖子

謝謝回覆!
我最近開始給比佢看Peppa pig, 但佢話唔想睇,只想聽歌睇sxmple sxper song, 因為佢鍾意跟住音樂跳舞,所以我都係遲少少先再問下佢

畢竟歌曲並唔係完整句子,只係唔知點由聽歌轉去聽得明英文對話。

~唔開中文電視台!
~無限英文卡通片放題
~伴讀英文書
~搵個姐姐補習老師同佢玩及學習(ED情況最好搵個ABC比佢)
~學PHONICS
~參加任何課外活動, 都搵用英文教學的
總之要CUT晒用中文接收既野, 但要快, 越細越快成功

P.S.
我兩公婆英文都唔叻!
我之前好誇張, 屋企冇中文兒童圖書的! 不過現在發現中文唔掂, 現在要大量入返貨
但兩個女都好成功咁學到英文!

加油!
‹ 上一主題|下一主題