用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 請問Cambridge考試題目係咪會係8份pastpaper內的題目 ...
樓主: Kaka117
go

請問Cambridge考試題目係咪會係8份pastpaper內的題目

心急媽媽xxx 發表於 18-11-16 13:41
謝謝你

有沒有準備考埋mover?

會,搵埋小一先。明年初才開始預備

回覆樓主:

有興趣自己教及為孩子準備報考 Starters 的家長可參考及下載以下劍橋官網的材料,尤其是 teacher's guide 及 word list picture book ... 等。

https://www.cambridgeenglish.org/exams-and-tests/starters/preparation/

回覆樓主:

另外,香港公共圖書館有新版的 past paper 及其他材料供借閱。
Screenshot_2018-11-16-15-25-10-462_com.hksarg.lcsd.hkplmobileapp.JPEG

Screenshot_2018-11-16-15-24-18-397_com.hksarg.lcsd.hkplmobileapp.JPEG

Screenshot_2018-11-16-15-26-02-414_com.hksarg.lcsd.hkplmobileapp.JPEG

huba 發表於 18-11-16 15:42
另外,香港公共圖書館有新版的 past paper 及其他材料供借閱。

圖書館都有太好啦

carol818 發表於 18-11-15 11:33
但你預左串好多生字。我之前係先認字,後串,但發覺小朋友抗拒。最後一路學一路串。我無跟書的次序教,而係 ...

你好! 多謝你分享 自己考starter! 我都想自己教的, 想請問你挑選了那些生字和小朋友背? 因為我覺得太多要選擇一點! 謝謝

大雯bb 發表於 18-11-17 06:21
你好! 多謝你分享 自己考starter! 我都想自己教的, 想請問你挑選了那些生字和小朋友背? 因為我覺得太多 ...

Del...

大雯bb 發表於 18-11-17 06:21
你好! 多謝你分享 自己考starter! 我都想自己教的, 想請問你挑選了那些生字和小朋友背? 因為我覺得太多 ...

其實之前分享左一些,特別係verb. 我一路教小朋友,一路抽相關topic 做。而且不停loop, 其實就會領悟到一些。你哋要先試左才明。

huba 發表於 18-11-16 15:39
有興趣自己教及為孩子準備報考 Starters 的家長可參考及下載以下劍橋官網的材料,尤其是 teacher's guide  ...

請問喺唔喺可以自己報考starter 架?如是,邊度可以報考?我都想自修去考,謝謝。

nakaiyan 發表於 18-11-20 18:01
請問喺唔喺可以自己報考starter 架?如是,邊度可以報考?我都想自修去考,謝謝。
...

https://ielts.britishcouncil.org.hk/onlineExam/html/registration/selectExamTypeServlet.do?_ga=2.198325999.1557027635.1542708215-883849168.1499596450

MillieLin 發表於 18-11-20 18:05
https://ielts.britishcouncil.org.hk/onlineExam/html/registration/selectExamTypeServlet.do?_ga=2.198 ...

thanks alot

回覆 carol818 的帖子

請問你是用fun for starters  ?Past Paper 嗎?

因為我預咗大概2019, 5月去考starters
10月開始同佢串字, 每星期串八至十個, 希望佢记得!

回覆樓主

請問starters 要拎15盾係咪最多只可錯3匙?

carol818 發表於 18-11-15 10:16
其實形式似,但內容一定會唔同。為獨留意佢 2018年一月轉左啲,如 starter listening 第一個section 會叫你 ...

請問網上咩書呀,我搵極都搵唔到呀

bb.fayli 發表於 18-12-8 04:59
想知X2
當年小朋友都係做完 fun for XXX,然後去考。當然如果做一、兩份 past paper 會穩陣啲。