用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 請問Cambridge考試題目係咪會係8份pastpaper內的題目 ...
go

請問Cambridge考試題目係咪會係8份pastpaper內的題目 [複製鏈接]

打算自修Starters or Movers. Thanks
   26    0    0    0

回覆樓主:

deleted

回覆樓主:

其實形式似,但內容一定會唔同。為獨留意佢 2018年一月轉左啲,如 starter listening 第一個section 會叫你將圖外物品連落圖內。現在係match 人名。

我小朋友自修, starter 14盾。在網上找書教,好多有埋audio download

huba 發表於 18-11-15 10:05
從未聽過。
希望你不是準備逼孩子背答案。

Thanks. 想小朋友有心理準備而已

carol818 發表於 18-11-15 10:16
其實形式似,但內容一定會唔同。為獨留意佢 2018年一月轉左啲,如 starter listening 第一個section 會叫你 ...

你既例子好encouraging!! thanks alot!!

回覆樓主:

但你預左串好多生字。我之前係先認字,後串,但發覺小朋友抗拒。最後一路學一路串。我無跟書的次序教,而係跟自己小朋友的能力教。因為學校串左 1-10, 所以我先教 1-20, 再教顏色,clothing, animals.一直教,一直做 exercise, 令佢慣左個模式。開始時用多啲時間摸索。當小朋友串了一定字庫,就識用phonics 拼出來,開始串快左。為左令佢開心學唔抗拒,我自己做左啲遊戲,卡 games, 作左啲歌,晚上故事都會加插啲。

前後用左兩個月來預備,串字,考試。

但之前我買左 jolly phonics 自教拼音。見佢開始識由聽的音拼字,才開始預備教cambridge.

JazlynBaby 發表於 18-11-15 21:12
用2個月可以串晒啲字都好犀利!我由8月串到而家都係串咗一半左右、400幾個字真係串到傻
...

你都加油。

因為我預左9月後忙考小一,故一早報左2/9 考 cambridge starter,暑假多啲時間預備。

我只串左8成字。做得exercise 多,就會知邊啲唔考,邊啲考得多。因為多數問題只答一個字,故有啲係唔會考,如 in front of

回覆樓主:

另外好多 verb 要串。但 verb 多數係 reading and writing 最後一part,才需要串字 即係佢好易圖畫,易明先得。因為咁,其實好多verb 係唔駛串。反而串啲一望就知的verb, 如 point, paint, throw, sit, fly....

另外常常問 is verb+ing。所以要教小朋友幾時答 ing, ing 得來有3種變化。呢樣書無教,我自己上網找,再教小朋友

carol818 發表於 18-11-15 21:56
另外好多 verb 要串。但 verb 多數係 reading and writing 最後一part,才需要串字 即係佢好易圖畫,易明先 ...

唔好意思,想問ing的三種變化是什麼意思。

我都打算自己教,比兩個月準備,其實要motivate小朋友嗰part係最難

心急媽媽xxx 發表於 18-11-15 22:20
唔好意思,想問ing的三種變化是什麼意思。

我都打算自己教,比兩個月準備,其實要motivate小朋友嗰part係 ...

正常 verb +ing,e.g. drinking
尾字係 e 就先去 e 再加 ing, e.g. driving
尾二係響音,尾字 double, e.g. getting,sitting

回覆樓主:

我也是自己教。但無買past paper。
我是教小朋友文法(grammar friend)
單字則是背字典(我的第一本親子字典)
phonic看youtube學(preschool prep, alphablocks, word would)
考前在官網下載2份past paper熟悉一下題型,Movers 有14盾。
listening扣一盾

carol818 發表於 18-11-15 22:24

正常 verb +ing,e.g. drinking

明白,謝謝你

另外,我現在準備緊,但tense我見只考present tense嗎?請問什麼情況用present continious,oral部分嗎?

請指教

心急媽媽xxx 發表於 18-11-15 23:23

明白,謝謝你

reading and writing 最後一part, 睇圖答問題。問題會問:
what is the boy doing?
答案有機會係
The boy is ____________

回覆樓主

其實串完真係不停重覆...我地串左150字..starter 14盾...都係自修
其實verb+ing應該得2個字需要double...sitting and swimming..其他都唔洗..

prettywuman 發表於 18-11-16 12:00
其實串完真係不停重覆...我地串左150字..starter 14盾...都係自修
其實verb+ing應該得2個字需要double...si ...

多謝你嘅提醒啊

carol818 發表於 18-11-16 10:48
reading and writing 最後一part, 睇圖答問題。問題會問:
答案有機會係

你比嘅資料非常有用呀

MillieLin 發表於 18-11-15 22:51
我也是自己教。但無買past paper。
我是教小朋友文法(grammar friend)
單字則是背字典(我的第一本親子字典) ...

Mover既reading我覺得對我小朋友來講好深,所以都係考starter先

carol818 發表於 18-11-16 10:48
答案有機會係

謝謝你

有沒有準備考埋mover?
‹ 上一主題|下一主題