用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE vs IB vs GCE
go

DSE vs IB vs GCE  

身邊越來越多朋友對DSE 以外既學制有興趣,呢到都有個post 討論入神科最好既方法係用non jupus 入。而我小朋友就冇興趣讀醫,亦打算去外國大學升學。所以臨近升中就開始研究Dse 以外既學制選擇。花左幾日時間拜讀陳sir (ANchan) 有關DSE vs IB, 開始有點眉目。不過陳sir 既帖已過左數年,我又想了解一下近年大家既想法又會唔會有所不同。以下幾個方案大家又覺得有何優劣?

1)中學讀DSE + IB / GCE 學校,海外升讀大學
2)升中轉去international school
3) 讀至中四、五去英國讀high school
唔打算初中就去外國,想留係身邊多幾年

Lindytiger 發表於 18-11-14 20:22
身邊越來越多朋友對DSE 以外既學制有興趣,呢到都有個post 討論入神科最好既方法係用non jupus 入。而我小 ...

小朋友男定女,有多大?有些科目是在香港讀較好,有無了解過小朋友想讀甚麼?

kls12 發表於 18-11-14 20:50
小朋友男定女,有多大?有些科目是在香港讀較好,有無了解過小朋友想讀甚麼?
...

我同身邊人都有仔、有女,嚟緊都會升中。呢個討論可以不分男女。大家目標當然唔係打算是但攞個學位,不過亦會尊重仔、女意願,所以唔一定要讀EK 神科

留学目标暂时系英国,美国。大学水平如LSE, Imperial, UCLA 等等。入到Oxbridge, Harvard 就最好啦

........

李大人 發表於 18-11-14 21:14
如果唔係神科係外國,可報大學有校外課程,完成後就可直入學位課程,仲有幾科可以唔駛讀,自己留意下,仲易 ...

可以舉例子嗎?

李大人 發表於 18-11-14 21:31
Foundation, 當年有同學考完會考,成績唔得,介紹去去澳州讀,完成後入大學,免修八科,只讀十六科就畢業了 ...

如果目標係大學都想target 類似LSE, Imperial呢?

Lindytiger 發表於 18-11-14 21:33
如果目標係大學都想target 類似LSE, Imperial呢?

其實,最重要是小朋友想去,Imperial 同 Oxbridge 預備的過程差不多,LSE不是很多科都熱門,要看小朋友是什麼程度。有沒有計劃去讀些暑期班?

kls12 發表於 18-11-14 21:48
其實,最重要是小朋友想去,Imperial 同 Oxbridge 預備的過程差不多,LSE不是很多科都熱門,要看小朋友是 ...

暫時觀望小朋友英文、數理、分析力等中上,未來都會安排參加英、美暑期班,澳洲暫不在考慮之列。謝謝

李大人 發表於 18-11-14 21:14
如果唔係神科係外國,可報大學有校外課程,完成後就可直入學位課程,仲有幾科可以唔駛讀,自己留意下,仲易 ...

讀完就入, 好似好易, 但係認受性如何?

Lindytiger 發表於 18-11-14 21:52
暫時觀望小朋友英文、數理、分析力等中上,未來都會安排參加英、美暑期班,澳洲暫不在考慮之列。謝謝
...

英美大學的預備其實好唔同

RunningPig 發表於 18-11-14 22:07
英美大學的預備其實好唔同

感覺美國大學選擇更加多,揀到眼花。請問應該如何準備?

醒目開學勳章 貢獻勳章

1)中學讀DSE + IB / GCE 學校,海外升讀大學
2)升中轉去international school
3) 讀至中四、五去英國讀high school
响未清楚孩子想讀乜,想做乜之前,我唔建議咁快決定一定唔响HK讀書,因為除咗醫科,都仲有其他專業最好响HK讀

1) 個人認為呢個選擇應該最好,慢慢睇定d先做決定
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-15 14:57
响未清楚孩子想讀乜,想做乜之前,我唔建議咁快決定一定唔响HK讀書,因為除咗醫科,都仲有其他專業最好响HK ...

同意,除了醫科,還有些專業是香港讀較好。有些同學英國讀完degree, 入不到香港的master,條路會長很多。

身邊越來越多朋友對DSE 以外既學制有興趣,呢到都有個post ...

問清楚自己,兒女係咩料子,同埋自己想兒女日後入讀大學咩科?

如果只求入到本地大學資助學位,DSE雖然唔易,就郤係成本效益最高,最能令學術水平唔係頂尖既學生成功既途徑。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 18-11-15 14:57
响未清楚孩子想讀乜,想做乜之前,我唔建議咁快決定一定唔响HK讀書,因為除咗醫科,都仲有其他專業最好响HK ...
option 1 似乎亦係平啲, 不過未必可以入到IB/GCE 班

kls12 發表於 18-11-15 15:17
同意,除了醫科,還有些專業是香港讀較好。有些同學英國讀完degree, 入不到香港的master,條路會長很多。
...
可以舉例有咩專業係香港較好嗎?