用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE vs IB vs GCE
樓主: Lindytiger
go

DSE vs IB vs GCE  

hkpapa852 發表於 18-11-15 15:30
問清楚自己,兒女係咩料子,同埋自己想兒女日後入讀大學咩科?

如果只求入到本地大學資助學位,DSE雖然唔 ...
因為年紀尚細, 佢地啲理想成日都唔同, 唯一比較堅持而又暫時見到有啲talent 既係數理同埋英文較中文強

Lindytiger 發表於 18-11-14 20:22

身邊越來越多朋友對DSE 以外既學制有興趣,呢到都有個post ...
老實講比較三個OPTIONS,就好似比較蘋果、橙、香蕉一樣,個個人既情況唔同,選擇都好唔同。

hkpapa852 發表於 18-11-15 15:30
問清楚自己,兒女係咩料子,同埋自己想兒女日後入讀大學咩科?

如果只求入到本地大學資助學位,DSE雖然唔 ...
我都同意,對大部分人來講,專心諗DSE比三個OPTIONS都更明智。

Lindytiger 發表於 18-11-15 15:36
option 1 似乎亦係平啲, 不過未必可以入到IB/GCE 班
中學讀「DSE + IB」同 「DSE + GCE」好唔同。「DSE + IB」做得好既得幾間(例如:SPCC、DBS); 「DSE + GCE」就比較多學校搞,GCE 班亦都容易入。

王家爸爸 發表於 18-11-15 15:48
中學讀「DSE + IB」同 「DSE + GCE」好唔同。「DSE + IB」做得好既得幾間(例如:SPCC、DBS); 「DSE + GC ...
DSE + GCE 有SPB, SP convent, 仲有邊間係好?                                                                        

王家爸爸 發表於 18-11-15 15:48
中學讀「DSE + IB」同 「DSE + GCE」好唔同。「DSE + IB」做得好既得幾間(例如:SPCC、DBS); 「DSE + GC ...

SPCC 不是DSE +IB 吧?

應該是讀完中三,便要選DSE 或 IB, 若是 IB, 中四是讀 PRE- IB, 應該甚少有讀完中四DSE 轉IB.

IB 還有多些限制,是不可同時讀phy , chem , Bio

Lindytiger 發表於 18-11-15 15:58
DSE + GCE 有SPB, SP convent, 仲有邊間係好?                                                           ...

如果兩個都同時考既話,幾乎間間傳統名校都有人咁做(我見小朋友啲同學係中四、中五考IGCSE,中六考DSE)。如果係唔考DSE,淨考GCE既可以諗,SPC、SPCS、港青基信、王錦輝等。

kls12 發表於 18-11-15 16:08
SPCC 不是DSE +IB 吧?

應該是讀完中三,便要選DSE 或 IB, 若是 IB, 中四是讀 PRE- IB, 應該甚少有讀完中 ...
IB 同 DSE/GCE 好唔同,所以同一個學生只可以選擇 DSE 或者 IB。

Lindytiger 發表於 18-11-15 15:37
可以舉例有咩專業係香港較好嗎?
法學,外國讀好難入香港既PCLL。

王家爸爸 發表於 18-11-15 16:20
如果兩個都同時考既話,幾乎間間傳統名校都有人咁做(我見小朋友啲同學係中四、中五考IGCSE,中六考DSE) ...
< 我見小朋友啲同學係中四、中五考IGCSE,中六考DSE > ----點解要咁做?

咁又有冇<係中四、中五考IGCSE,中六考IB>?

早點決定是英是美,還是留港。
若是留學,中四出國好點,早些進入當地學制。

Lindytiger 發表於 18-11-15 16:43
< 我見小朋友啲同學係中四、中五考IGCSE,中六考DSE > ----點解要咁做?

咁又有冇?
先考IGCSE,可以大約知道自己有幾多料,亦可以多一條出路,中五去英國讀sixth form college。仲有啲係NCS學生,考IGCSE中文,順便考埋其他。

睇咗樓主上面資料,如果我係樓主,我揀3.

Lindytiger 發表於 18-11-14 21:33
如果目標係大學都想target 類似LSE, Imperial呢?

我好直接,foundation係比成績差既學生讀既,點target LSE, Imperial, UCLA ?所以你可以完全ignore this option。

英美升學準備非常唔同,你最好快決定,買定離手。

Option 1,可取與否,睇你仔女讀乜中學。
Option 3,不錯選擇,仲可以有雙重門,到升大學想返轉頭,行NJ。

仲有,唔好咁早就肯定仔女想或者唔想讀醫,細路想法,善變過女人。

JustAParent 發表於 18-11-15 17:20
我好直接,foundation係比成績差既學生讀既,點target LSE, Imperial, UCLA ?所以你可以完全ignore this o ...
<<善變過女人>> 就係咁先煩, 連到底去英國定美國都好決定唔到

Lindytiger 發表於 18-11-14 20:22

身邊越來越多朋友對DSE 以外既學制有興趣,呢到都有個post ...

是否要加埋美國學制   

Lindytiger 發表於 18-11-15 17:25
就係咁先煩, 連到底去英國定美國都好決定唔到

去美國或英國,我覺得父母可以全權決定。

elbar 發表於 18-11-15 17:40
是否要加埋美國學制

如果美國學制,咁要加咩?我未深入了解

。。。。

ABC-DAD 發表於 18-11-15 17:45
對DSE 以外嘅學制有興趣係基於咩?

1)對中文無信心

(3)& (6 不過係小朋友想,唔係需要)
不過正如樓上講,小朋友善變,可能遲啲想讀醫,變左又要返香港讀大學