用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 怎預估DSE成績
go

怎預估DSE成績

我看見EK有些同學中四已經預估dse成績係level幾, 但阿女中五老師都未同佢地講,其實係咪自己用學校成績嘅分數自己估?

Charissema 發表於 18-11-14 18:15
我看見EK有些同學中四已經預估dse成績係level幾, 但阿女中五老師都未同佢地講,其實係咪自己用學校成績嘅分 ...

小女間學校,中四已經是用5, 5*, 5** 表示成績了。你的不是?

kls12 發表於 18-11-14 21:50
小女間學校,中四已經是用5, 5*, 5** 表示成績了。你的不是?

一直都是用分數

Charissema 發表於 18-11-14 18:15
我看見EK有些同學中四已經預估dse成績係level幾, 但阿女中五老師都未同佢地講,其實係咪自己用學校成績嘅分 ...

中四predict DSE成績係多餘既

細女間學校英文小測後會predict DES 成績, 搞到佢好緊張。
諗緊點樣上返去....

回覆樓主:

唉……學校乜都唔講, 阿女又有藉口覺得自己唔係好差……

Charissema 發表於 18-11-16 23:00

無每科排名?

Charissema 發表於 18-11-16 23:00

自己成績係點,佢心中有數既。

LingChiBaBa 發表於 18-11-16 23:25
無每科排名?

有排名,但点估DSE係乜level呢?

JustAParent 發表於 18-11-16 23:35
自己成績係點,佢心中有數既。

心中有數加自我感覺良好兼大把時間

Charissema 發表於 18-11-16 23:48
有排名,但点估DSE係乜level呢?

用學校往績估得唔得?

LingChiBaBa 發表於 18-11-17 00:07
用學校往績估得唔得?

好難估…… 我而家唯有用分數估……

Charissema 發表於 18-11-17 11:30
好難估…… 我而家唯有用分數估……

好多學校會有成績預警,以多年DSE成績,評估現時學生的成績,預計有正負一級的差異,除非學生突飛猛進或大倒退,否則有一定參考價值。

LingChiBaBa 發表於 18-11-17 00:07
用學校往績估得唔得?

我分析过头两屆的 cut off score and score boundaries ,都几穩定。

所以学校用师兄师姐的校内分数跟DSE等级掛钩,可以大约估算到学生的 PG。除非学校老师改卷的误差,手松手紧差很远!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-1 13:54
我分析过头两屆的 cut off score and score boundaries ,都几穩定。

所以学校用师兄师姐的校内分数跟DSE ...

尤以學校都有幾年數據,都不應有太大偏差,除咗5**及較少學生報讀嘅科就難D。

LingChiBaBa 發表於 18-12-1 23:22
尤以學校都有幾年數據,都不應有太大偏差,除咗5**及較少學生報讀嘅科就難D。
...

同意!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.