用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生暗瘡的煩惱
go

中學生暗瘡的煩惱

要做的已做晒,仲係成面都係,點算?大家有咩心得可以參考一下?

回覆樓主

係去到好嚴重?呢啲通常要睇皮膚科搞搞佢

睇西醫一定最快。
如果睇咗都唔係好得,可以試睇中醫(我冇中醫介紹) 。

另外,可以試下用魚腥草煲水,飲,和洗面。
魚腥草性寒涼,可清熱解毒,但因為現在已入冬,飲得多會至虛,
所以不要多飲,可先用來洗面。

回覆樓主:

男仔定女仔?

睇皮膚科,暗瘡唔算難搞。

coffee/tea 發表於 18-11-14 11:51
要做的已做晒,仲係成面都係,點算?大家有咩心得可以參考一下?

除了睇醫生,更要注意起居生活飲食;讀書壓力也會令暗瘡爆發。

去"討論區"搜"暗瘡",睇下有冇内容幫倒你小朋友

回覆樓主

睇皮膚科啦

回覆樓主

阿仔中二時暗瘡好勁,我上BK有人提及用苦瓜磨蓉敷面。每次大約敷20-30分鐘。無計可施,見純天然,應該無害,即管一試,三個星期內敷了八次,有明顯改善,好毒嗰d大致上沒有了,你可以衡量一下試不試。

有聽過成面暗瘡的男仔到日本出差(即男仔已過20歳),一星期裏日日去浸溫泉,返到香港好番哂。不知這消息有幾真實,但我比較相信暗瘡跟體質、飲食、生活習慣、天氣有關,西藥可能有好多副作日。

1773 發表於 18-11-21 18:29
阿仔中二時暗瘡好勁,我上BK有人提及用苦瓜磨蓉敷面。每次大約敷20-30分鐘。無計可施,見純天然,應該無害 ...
真係好左好多啵 !

阿仔中二時暗瘡好勁,我上BK有人提及用苦瓜磨蓉敷面。每次大約敷20-30分鐘。無計可施,見純天然,應該無害 ...

請問係咪將苦瓜磨咗蓉就敷,要唔要加其他嘢?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

ghost2001 發表於 18-11-23 13:44
請問係咪將苦瓜磨咗蓉就敷,要唔要加其他嘢?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

不加任何嘢,直接把苦瓜蓉和汁敷上面,如果怕滴到周圍都係,可以去美㛇店或十二元店買一d乾的,純paper 的mask鋪在上面。

1773 發表於 18-11-23 13:47
不加任何嘢,直接把苦瓜蓉和汁敷上面,如果怕滴到周圍都係,可以去美㛇店或十二元店買一d乾的,純paper 的 ...

Thanks!

其實你可以試下講下綠豆+陳皮比小朋友食,或者飲吓涼茶解 毒。

上面敷面那種方法精彩,如果有多幾位家長試完都有效果,咁呢個方法正。

我仔暗瘡都好勁,成日腫完又腫,上次睇醫生食消炎药搽藥膏好番啲冇耐又有。最近買左支 Sans Soucis 痘痘液,估唔倒咁勁搽1-2次已明顯減退,非常有效。
我响萬0買你可以试試。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-28 21:28
我仔暗瘡都好勁,成日腫完又腫,上次睇醫生食消炎药搽藥膏好番啲冇耐又有。最近買左支 Sans Soucis 痘痘液 ...

大概咩價錢    

mike89 發表於 18-11-28 22:43
大概咩價錢
最近特價 $168,唔知做完未

好掂喎, 係咪乜都唔駛加, 就咁磨蓉放上面度? 係淺色隻苦瓜定圓圓深色果隻? 要唔要連埋苦瓜入面白色層嘢?

little_yolky 發表於 18-11-30 11:56
好掂喎, 係咪乜都唔駛加, 就咁磨蓉放上面度? 係淺色隻苦瓜定圓圓深色果隻? 要唔要連埋苦瓜入面白色層嘢? ...

我見邊隻平就買我兩隻都有用。有時一個太大,我就用保鮮紙包好用剩部分放入雪櫃,第二日繼續。只用外層,磨唔到的就唔用。乜都唔加。
長身嗰隻水份較多,圓身嗰隻(通常貴d)水份較少。

little_yolky    發表於 18-11-30 12:11