用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: eleanoruby
go

九龍塘學校(小學部)  

回覆樓主

請問有冇升中結果?好似唔見學校post 出來!

回覆樓主

找到了

bettyay 發表於 18-11-15 09:50
對呀!一定要預備一項樂器作音樂科評估!小一入學的暑期時,會有老師向同學作樂器介紹及評估同學合適玩什麼 ...

請問ukulele算唔算呀?
因為小朋友學緊

回覆 Staryee 的帖子

That's so encouraging. May I ask if you had put in you kid's portfolio (which is optional but unlimited on pages)?

eleanoruby 發表於 18-11-15 11:54
請問ukulele算唔算呀?
因為小朋友學緊

唔算,因為規定要表演皇家試幾級既樂曲或者校際音樂節既樂曲

回覆 SarahGil 的帖子

我唔係好記得,但如果所報既學校可交履歷的,我也會交,相信KTS 那時我也有交。

回覆 mamamic 的帖子

請問現時小朋友几多年級呢?小一有沒有適應班呢?

如沒有測驗, 到考試時温習的內容範圍是較大嗎?

謝謝分享﹗

mamamic 發表於 18-11-14 23:57
小一用家。
九小係有要求的學校,家長要跟貼小朋友,作適當的陪伴和鼓勵。

請問KTS用家

英語有否教快?
老師有愛心嗎?

我小朋友扎扎跳,未知是否能包容。(但在學校很乖)
不利Interview

謝謝!

回覆樓主

差不多最後一間學校報名,小朋友都適應了interview...應該冇壓力

回覆樓主

請問九小通常幾時考試?聖誕,新年,復活長假期前定後考呢?

哈哈寶寶 發表於 18-11-15 12:44

我仔仔是KTS小一生,頭2個月未適應狂喊,老師好鼓勵,訓導主任和社工都主動幫助,又請專家教小朋友寫字和IPA, 現在仔仔返學都開心。英文教快一年,仔仔暫時應付到。回想以前幼園老師無咩理仔仔情緒,跳出comfort zone轉來KTS是選對了。

carol818 發表於 18-11-14 18:35

會否你哋太緊張令佢有壓力?我同仔仔講有啲學校好好玩, ...

其實我地已經冇乜壓力比佢,次次考完都去玩、食佢想食既野,我地有上面試班,老師話平時上堂冇乜野,多野講跳跳紮咁,但一做模擬面試就即時變啞,問返佢點解又唔講,所以我都唔知道咩原因

eleanoruby 發表於 18-11-15 20:37
其實我地已經冇乜壓力比佢,次次考完都去玩、食佢想食既野,我地有上面試班,老師話平時上堂冇乜野,多野 ...

唔緊要,小朋友有自己主意。今次努力

eleanoruby 發表於 18-11-15 20:37
其實我地已經冇乜壓力比佢,次次考完都去玩、食佢想食既野,我地有上面試班,老師話平時上堂冇乜野,多野 ...

你間面試班咁差既,比咁多錢唔係佢有辦法咩?

我女個case 係唔識點講或唔知要講,可能因為禁,考幾間直私都被reject 左。最近一個interview 前,教佢"時地人物活動"咁去講,佢好d但訓練時間唔夠,佢講到讀書禁,最後唔想比老師感覺似上interview 班,最後都是任由佢想點就點。

tungtung12 發表於 18-11-15 00:17
想請教上年interview的形式,有普通話嗎?定只有中英數?謝謝

唔覺有普通話。聽說好多同學普通話都唔叻。

lamhoilam 發表於 18-11-15 00:28
可以講多小小,怎樣全面嗎?

學校對全人發展好有心得,也真的好用心安排課程,包括:品德、學習、自理、leadership、音樂、體育。也好多講座用心讓家長一起陪伴孩子成長。
1)一體一藝其實係希望培育小朋友面對挑戰的能力。好多人都誤會學校強迫學生參加,其實冇的。但如果願意,學校介紹的老師係十分強勁的老師。
2)開學第一個月,已經有學習自理的日營、以後還有再針對自理的重溫課程。
3)每星期有好多運動時間,星期五上課前的運動項目,都是適心安排。

但再強調,學校對小朋友對家長係有要求,如果沒有確定願意付出心血時間,真的要想清楚。

Wong2013 發表於 18-11-15 09:50
想請問學校是怎樣鼓勵閱讀呢?
語境如何? 普教中定粤教中?
還有學校有片大草地,會多蚊嗎?

有好多朗讀、一起閱讀、閱讀計劃、高年級陪讀......氛圍都係喜歡閱讀。但有時候,學校都好多嘢玩,要好好分配時間。

蚊貼、防曬係每日必須。因為九小的設計,小朋友大部分都動靜皆宜,女仔要做足防曬。

普教中。

szwani2412 發表於 18-11-15 12:43
回覆 mamamic 的帖子

請問現時小朋友几多年級呢?小一有沒有適應班呢?

小一暑假預備班,係必須參加。千萬不要因為旅行而錯過。

考試三考,極少默書。我們只考了一次,範圍不多。要請其他資深家長分享。

szwani2412    發表於 18-11-16 11:23
szwani2412    發表於 18-11-16 11:22

哈哈寶寶 發表於 18-11-15 12:44

英語有否教快?答:有,教快一年。
老師有愛心嗎?答:有。但不代表冇要求。

我小朋友扎扎跳,未知是否能包容。(但在學校很乖)
不利Interview

答:唔,九小係傳統小學,在上堂的時候要坐定定。學習時學習,遊戲時認真玩。但老師係有愛心的,但要視乎小朋友是否適合這種format

mamamic 發表於 18-11-16 08:37
唔覺有普通話。聽說好多同學普通話都唔叻。

謝謝!