用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島容許大抽獎私校
樓主: 心急媽媽xxx
go

港島容許大抽獎私校   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-16 14:00
唔, 其實有冇攪錯咗D嘢呢?

KCS應該無咁多外國人, KCIS就會多好多
kcps一班都有3-4個外國人 (有mix有純外國),未計拎外國passport嘅香港人。 kcis反而唔清楚,因為佢地係山上另一campus。  當然以上非正式統計,純多年觀察

ruudi82 發表於 18-11-16 15:25
女仔蘇小生, 都幾多人升MCS同小白菜 (仲要一般比男仔升得好)
小白菜是庇XXX?

心急媽媽xxx 發表於 18-11-16 13:43
謝謝你們資料。只是猜不到這樣程度和學費,只吸引不夠一千個application,可能校舍太舊和太少活動了
...
校舍舊同少課外活動係幾turn people away,尤其是活潑男仔! 亦有可能d人一聽個名就associate佢為左校/大陸人學校/蘇浙公學... 。亦有d人係幾年前識人讀過,有唔好experience,就會不斷loop。 如果我唔係有親人讀過,我都未必會考啊。可能我識個d係好彩嘅一群,有老師關顧,亦係滿意升中result嘅,所以我得到個feedback 係positive嘅,但亦有提呢間係谷係傳統架,要預左多考測!
另有一個case想分享,k1時有位家長話因為學校環境衛生差,搞到佢小朋友成日病,於是退學...  咁其實成間學校唔係得一個學生架,如果係學校問題,應該唔只一個小朋友病... 仲要一個月病2-3個禮拜,但係之後呢位家長就不斷同其他人講間學校點差點差...

所以forum上可以或多或少了解下,但到自己讀嘅時候預到點樣嘅老師點樣嘅同學,no guarantee。都係個句,睇下手上有乜offer先! 唔通有spccps 仲諗kcs? 又或者抽得唔理想仲理kcs無活動/校舍舊? 祝各家長入到心儀學校

hohoho888 發表於 18-11-16 16:17
小白菜是庇XXX?

yes
同埋我諗佢講嘅mcs,其實係mss?

hohoho888 發表於 18-11-16 16:17
小白菜是庇XXX?
係呀, 以下POST 話有10個入到
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3661689&extra=page%3D1

再對上一年: 利曼中學7 個; 庇理羅士女子中學 6 個
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3485443&extra=page%3D1

咁睇佢升學D神中, 對比3私1直其實都差唔多姐(入BAND ONE 率及神學率)

我住新界, 都有考3私1直, 連2ND ROUND 都入唔到(宣小叫有WAITING 啦).....好彩有報蘇小....1 ROUND 輕鬆考入....呢個正正係佢優點LOR....(冇人知佢咁好升學率/冇人知原來咁小人考), 大家係3私1直打生打死, In 3 round, 而我就IN 1 ROUND 輕鬆入到蘇小。

跟貼功課正正常常頭60%...就去BAND 1中學 (你話又冇活動又點點點時, 當係抽到一間比較少家長歡迎學校時, 你仲諗咁多咩)

當年派位時, 見其他家長拎表時派得差, 喊晒口, 扣門交表時黑晒口面, 自己睇見個仔派到第9志願, 都冇咩不安, 輕輕鬆鬆咁....仲敢不滿咩。 簡直認為蘇小係救世主咁

ruudi82 發表於 18-11-16 16:59
係呀, 以下POST 話有10個入到
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3661689&extra=p ...

謝謝你還記得我既提問。

小兒尚算谷得,但不太能坐定。

我認識的聖類斯用家也不推薦本校,說如果是貪上原校中學就更錯,因為每年只有約30個入9大,朋友說早年因收生不夠兩班差點要殺校;我沒有去研究。玫瑰崗校舍雖教好,但升中成績就.....

我心態有點和你相像,起碼有打底,有幸抽到更好或有更心儀offer再決定,進可攻、退可守。如蘇浙老師嚴格,估計校風應該不會太差吧,學校對活潑的孩子不知如何對待這可能是我考慮的。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-16 17:43
謝謝你還記得我既提問。 小兒尚算谷得,但不太能坐定。我認識的聖類斯用家也不推薦本校,說如果是貪上原校 ...
你小朋友唔打其他人...一般都唔會點的....上堂坐唔定, 可能比老師罰下LOR...(我見我o個班, 都有d男仔坐唔定, 都照樣可以升班...(起碼冇留級啦)...) ---男仔一般都係咁架啦, 老師都應見唔少...有方法處理到ge
如果話肯做功課及溫書, 咁都唔會有大問題.....只要唔好騷擾到課堂秩序, 我相信老師唔會一d都容忍唔到的。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-16 13:43
謝謝你們資料。只是猜不到這樣程度和學費,只吸引不夠一千個application,可能校舍太舊和太少活動了
...

學校從無在網站公佈升中結果 好多人唔知係好野
今年小一簡介會坐唔夠禮堂 我都奇怪得咁少人黎聽 其他間間直私滿晒人架嘛

msnake_mama 發表於 18-11-16 18:21
學校從無在網站公佈升中結果 好多人唔知係好野
今年小一簡介會坐唔夠禮堂 我都奇怪得咁少人黎聽 其他間間 ...
有貼係校務處, 唔比家長影相

ruudi82 發表於 18-11-16 18:25
有貼係校務處, 唔比家長影相

係呀 不過大眾就唔知~

咁其實聖類斯好唔好呢?

legolas625 發表於 18-11-16 13:54
自己讀蘇小,都唔會俾仔去讀

點解?

心急媽媽xxx 發表於 18-11-14 20:28

fyi, 八成以上band 1
只係8成英中,唔係8成B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

頂得順傳統,催谷兼全英普就選KC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-16 18:52
頂得順傳統,催谷兼全英普就選KC

可否分享下聖類斯?係咪都谷?但升中成績一般。EK好少提呢間。

little_kid 發表於 18-11-16 18:57
可否分享下聖類斯?EK好少提呢間。
呢間無乜家長願分享。估計升中派位應只和玫記相近或更差,否則唔會年年中學部有咁多直屬位流出街。

但我見聖類斯中學都好似係band1尾band2頭

小學冇理由咁差掛

回覆樓主

佢升中真係超強

可惜我無錢,無報

hkpapa852 發表於 18-11-16 19:01
呢間無乜家長願分享。估計升中派位應只和玫記相近或更差,否則唔會年年中學部有咁多直屬位流出街。
...

直屬位外流,有兩個情況。一係好多成績好考去更好學校,一係好多成績未入流,中學唔收。唔知係邊樣。
聖類斯也谷的嗎?谷嘅學校成績不會太差吧!

little_kid 發表於 18-11-16 19:36

直屬位外流,有兩個情況。一係好多成績好考去更好學校 ...

應該第一類ma..st louis 應該唔太差ma...btw 係咪英小呢
‹ 上一主題|下一主題