用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島容許大抽獎私校
樓主: 心急媽媽xxx
go

港島容許大抽獎私校   [複製鏈接]

ruudi82 發表於 18-11-15 22:42
蘇小係有你講咁情況,但以下LINK有家長分享係好多同學離校原因唔算比人踢走WO
https://www.edu-kingdom.com ...

那裏有這樣多轉讀國際學校、考到更好學校、回祖家等等,這些都是幻想。

kwokbobo 發表於 18-11-16 00:46
thx

St Jo, La Salle都是,跟唔到會向家長施壓,最差是自然流失,學校可換血。

有能力的,一定去讀。
力有不逮的,就要三思

dreamdream081 發表於 18-11-16 08:45

那裏有這樣多轉讀國際學校、考到更好學校、回祖家等 ...
我又唔敢講你錯....咁蘇小都唔係易讀, 唔習慣的學生想轉走都正常。而且好似你咁講, 幾近所有高升學率的學校都有此情況.. (或不停留班等)。
不過我觀察 (小一升小二), 我班走的, 3-4個, 其中3個都係去左國際學校或名小的...

而且調轉咁睇, 如果你遘的是真, 40個走到得返20幾個, 咁咪即係小五/小六小班教學, 咁都係好事黎....

(不過剩下的都是精英去爭呈分試)

ruudi82 發表於 18-11-16 10:11
我又唔敢講你錯....咁蘇小都唔係易讀, 唔習慣的學生想轉走都正常。而且好似你咁講, 幾近所有高升學率的學校 .

我識嘅外國人都係一早plan定幾時回國,亦有拎外國passport嘅香港人打算好幾時轉is,轉唔到就返外國讀。 kcs本身國語學校係吸引好多注重中文嘅expat去讀,所以多人轉走亦唔難理解,d父母幾時被公司調走佢地都唔知架。

只於有無勸退,就未聽聞過,可能我識嘅人都讀得掂,我識個批升中都係皇仁,st paul convent 同bps。 學術、升中kcs 就有一定嘅track record,但適合與否就睇番小朋友... 最現實就係睇埋自己手上有乜offer

Penipony 發表於 18-11-16 10:30
我識嘅外國人都係一早plan定幾時回國,亦有拎外國passport嘅香港人打算好幾時轉is,轉唔到就返外國讀。 kc ...
Penipony 分享是對的
其實蘇小係同其他學校唔同, 有好多不是本地人父母, 或可能另一半是外國人/或高薪大陸人, 都有幾多真係讀到小四後, 升小五就轉去INT SCHOOL 或外國讀YEAR 7 (或可能父母真係離開香港要走)。

咁好多時有小朋友轉班, 未必個個家長都公告天下轉去邊ar ma... 假如我小四會轉去SPCC (FF MODE), 我都未必會係GROUP 度週圍講啦.....比人話晒命咁.....如果唔講, 有D家長又估估下係咪讀唔掂轉走....

我只可以咁講, 如果講到40人變20人...都唔會係20人都讀唔掂比人踢走晒o個種lor (當然我又唔排除其中有d係咁啦)

ruudi82 發表於 18-11-16 12:49
Penipony 分享是對的
其實蘇小係同其他學校唔同, 有好多不是本地人父母, 或可能另一半是外國人/或高薪大陸 ...

謝謝你們資料。只是猜不到這樣程度和學費,只吸引不夠一千個application,可能校舍太舊和太少活動了

自己讀蘇小,都唔會俾仔去讀

Penipony 發表於 18-11-16 10:30
我識嘅外國人都係一早plan定幾時回國,亦有拎外國passport嘅香港人打算好幾時轉is,轉唔到就返外國讀。 kc ...
唔, 其實有冇攪錯咗D嘢呢?

KCS應該無咁多外國人, KCIS就會多好多

KCS同KCIS運作上係獨立, 學生無得互換

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

識人今年入讀蘇小,有不少是大6人,一開學無適應週,老師第一二日已扳枱鬧學生,第二星期已默中英,跟唔上的學生無人同佢玩,所以不足兩個月已有兩三個跟不上轉校走。

legolas625 發表於 18-11-16 13:54

如之前有家長講,看手頭有什麼offer咪砰下囉,不同家長有不同考慮

legolas625 發表於 18-11-16 13:54
Why?

小學部同20-30年前的變化不大。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-16 13:43
謝謝你們資料。只是猜不到這樣程度和學費,只吸引不夠一千個application,可能校舍太舊和太少活動了
...
咁佢缺點係無課外活動, 而家選中學自行分配時, 好多學校都會計課外活動分, 咁蘇小冇就要成績好好/同埋統一派位LOR。

而且教學模式係舊式...(即係死讀書)...又未必好岩其他家長口味。

上面都有家長POST 唔會比子女讀返蘇小, 都可能因為咁原因LOR

咁蘇小一定唔係完美/ 佢個缺點都好明顯...但正正因為咁, 一間升學率很高的學校, 又相對易入(小人報名), 相反又變返佢優點(對D唔想FOCUS 課外活動的家長來說)

lulumelody 發表於 18-11-16 14:22
識人今年入讀蘇小,一開學無適應週,老師第一二日已扳枱鬧學生,第二星期已默中英,不足兩個月已有兩三個跟 ...

幼稚園部都是,部分老師會同家長說上了學一段時間,還不識聽普通話,說不適合普通話教學,家長只好無奈轉校。

hkpapa852 發表於 18-11-16 14:00

有外國人, 但唔會好多.........我見好多父母係華人樣, 但同子女用NATIVE 英文溝通(咁可能係外藉華人都有唔少), 講真, 我地香港人父母, 係自己班都係少數黎

hkpapa852 發表於 18-11-16 14:00

還是資深會員心水清,KCS家長內地背景就多。

我係好多前的蘇小舊生,觉得學校浄係得讀書,好悶,老師不关心學生。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-16 13:43
...
蘇小校舍舊, 太傳統又谷, 唔係人人都OK, 加上而家好多大6人讀亦未必是HK家長杯茶
講真我比個女去考都係當為一個後著je, 畢竟佢比抽
如果佢唔比抽我諗我都唔會去考,
比抽 + 學術高是佢賣點

不過回應返樓主問題:
其實3間學校都不同, 如果想多活動, 就st louis, 如果想學術就蘇小
玫小就英語語境較好, 3間都不同方向不難選

我當時都有蘇小/玫小offer --st louis 有2nd in 冇去(我個仔話唔想讀男校冇選)

入左蘇小, 其實以上家長分享都大致正確, 真係冇適應週, 一/兩個星期就默書, 之後就測驗...(大約每個月唔係測就係考試)

但功課又冇其他學校咁多...4-6樣到, 有功課堂, 小朋友可以放學前完成70-90% (可以問老師功課的)。 但有些小朋友只傾計不做功課另計。 我只係幫佢睇下功課有冇做..(佢錯左我都唔改正ga), 每日溫下測驗/默書,...

我小朋友唔識普通話, 開學用2-3個月習慣, 冇上補習班等等...成績托福都叫唔錯。

蘇小唔輕鬆, 但又冇外間傳到咁恐怖(至少唔會做功課做到10/11點...我成日同個仔一齊睇愛回家)

老師正正常常, ( 咁一定冇好似禮賢/音小咁..出名關愛學生) , 錯就罵, 好就讚。 (不排除大部份家長覺得小朋友唔罵得)

我小朋友都好喜歡呢間學校....有時行過st joe ...我問下我個仔去考下啦, 佢都話唔好, 要同而家班同學一齊上堂, so far 成班一齊升班, 感情好好....

所以如你小朋友都聽話, 肯做功課/溫書, 讀蘇小唔會死人, 但如果係坐唔定/做功課左推右推...讀蘇小就痛苦D)

以上我相信都持平客觀...睇下有冇其他人補充...

話時話, 做咩變左蘇小POST, 冇其他兩間學校D家長分享下

hohoho888 發表於 18-11-16 15:04
蘇小校舍舊, 太傳統又谷, 唔係人人都OK, 加上而家好多大6人讀亦未必是HK家長杯茶
講真我比個女去考都係當為 ...
女仔蘇小生, 都幾多人升MCS同小白菜 (仲要一般比男仔升得好)

‹ 上一主題|下一主題