用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比  

回覆 Jane1983 的帖子

Sorry Jane i didn't quite follow... i was wondering how the kids from Vic Kindergarden became different from each others after being a few years apart (presumably some moved onto international schools while others went to local schools?)?

tibbar2011 發表於 18-11-20 21:30

Sorry Jane i didn't quite follow... i was wondering how the kids from Vic Kind ...

本來畢業時,一班小朋友都係天真爛漫,屋企好錫,無憂無慮的。但幾年過來,部份真係睇到生活對佢地的痕迹……

Jane1983 發表於 18-11-20 21:55
本來畢業時,一班小朋友都係天真爛漫,屋企好錫,無憂無慮的。但幾年過來,部份真係睇到生活對佢地的痕迹 ...

盲踩黨又會話痕跡係代表佢哋仔女可以成熟地為將來考公開試或喺職場準備,而IS學生咁hea未經磨練大個出嚟社會競爭力不夠,計數唔夠人快,寫字又唔夠人快,中文又唔夠人好,英文淨係識講唔識寫,淨係識玩,去party同拍拖⋯⋯

mamaishere 發表於 18-11-20 22:06
盲踩黨又會話痕跡係代表佢哋仔女可以成熟地為將來考公開試或喺職場準備,而IS學生咁hea未經磨練大個出嚟社 ...

本地尖子,質地好,千錘百煉,的確係無數競爭中的勝利者。大有一將功成萬骨枯的氣勢。

lS生,小學,初中,看似極快樂,極之 Hea,但一到高中,眼見很多學生忽然在適當時候會努力,又比佢考到不錯的成績,入到很好的大學。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

pat1668pat 發表於 18-11-20 19:04
條條大路通羅馬,唔會有最好,只有最適合。我自己因為希望小朋友有個開心嘅童年,而我自己自私啲希望有個 ...

Agree, 我都係希望小朋友讀得開心之餘,自己亦唔駛咁辛苦,課餘時間是用來同小朋友體驗生活,行下山去下旅行享受親子時光,唔會因爲測驗考試而焗住連 weekend 都要陪太子讀書,小朋友每天晚上做完功課已到訓覺時間~

唔係話 IS 乜都好,而係 LS 有一個致命的死証,就係整個升學過程學校始終需要比較學生,學生之間一天存在競爭,家長就自然不能放鬆,人人都想贏,戰缐自然愈來愈早,操練自然愈來愈多。我唔知自己小朋友叻定唔叻,但我希望佢不論叻唔叻都唔會受歧視,得到平等的教育機會~

shadeslayer 發表於 18-11-20 22:17
本地尖子,質地好,千錘百煉,的確係無數競爭中的勝利者。大有一將功成萬骨枯的氣勢。

lS生,小學,初中 ...

呢個可能就係樓主口中所謂嘅「性價比」。錢 Vs 童年 Vs 為未來社會裝備 Vs discipline Vs 人格,究竟值唔值得投資落去?

是什麼痕迹? like, they look tired? stressed? not smiling as much? lost their 童真?

I am genuinely curious... not trying to challenge your view whatsoever :)

Jane1983    發表於 18-11-21 08:15

tibbar2011 發表於 18-11-20 22:41

是什麼痕迹? like, they look tired? stressed? not smiling as much? lost their  ...

我也很有興趣想知..

codeblue 發表於 18-11-20 22:23
Agree, 我都係希望小朋友讀得開心之餘,自己亦唔駛咁辛苦,課餘時間是用來同小朋友體驗生活,行下山去下旅 ...

我自己覺得超值!親子時光同埋回憶都係無價的,而且時光不能倒流,可以一起同享嘅時間錯過了就錯過了,把關係弄差了就未必可以挽回。仲有,性格定了就定了,整個童年十幾年都係喺追趕和鬥爭過程中成長。中學先出國留學嘅小朋友同由細到大喺IS生活嘅小朋友,我確信喺自信,處事方式,人際關係,語言能力,反彈能力等等會有顯著分別。

tibbar2011 發表於 18-11-20 22:41

是什麼痕迹? like, they look tired? stressed? not smiling as much? lost their  ...

我估係倦容,做事動力,求知慾,活潑程度等等會有分別

Jane1983    發表於 18-11-21 08:14

jojosesame 發表於 18-11-13 22:27
想請教讀傳統學校長大的家長,如何斷定送子女讀國際學校是值得的?現時有大部分的國際學校都收的本地人或中 ...

其實教育唔會講「性價比」, 係因為父母都想俾小朋友「最好的」, 而非「最低的」。當然在資源有限的前題下, 如何分配資源令小朋友的利益最大化, 卻是值得研究...

財力要去到咩程度? 個人認為唔好因為讀國際學校而影響生活質素就可以, 國際學校某程度上是奢侈品, 有好處但非必要, 坐 Benz 同坐巴士一樣可以到達目的地, 量力而為就可以~

本來畢業時,一班小朋友都係天真爛漫,屋企好錫,無憂無慮的。但幾年過來,部份真係睇到生活對佢地的痕迹 ...

我都好想知多啲,因為都正正面對緊同樣問題(轉IS)....想了解多啲...
如果唔介意既話可以pm我傾下呀⋯⋯

Jane1983    發表於 18-11-21 08:15

codeblue 發表於 18-11-20 22:52
其實教育唔會講「性價比」, 係因為父母都想俾小朋友「最好的」, 而非「最低的」。當然在資源有限的前題下, ...
你帶出了重點,就是量力而為的平衡點。極有錢的人是不會很價錢買東西的

Happy小米 發表於 18-11-15 13:56
我囝囝升中,會轉讀is, 希望佢讀得開心同啱佢啦,都好期待

中學先轉會難入嗎?你覺得英文會不夠其他一直响國際學校升上去的小朋友嗎?真心求教。。。

真係睇到分別,國際學校嗰啲可以一路保持比較赤子之心同單純,本地學校嗰啲會面就變得老練非常地醒目,目標為本,同埋比較功利計較,對某啲家長呢樣係好事,我就麻麻哋

抺茶雪糕 發表於 18-11-21 08:06
真係睇到分別,國際學校嗰啲可以一路保持比較赤子之心同單純,本地學校嗰啲會面就變得老練非常地醒目,目 ...

的而且確係咁,我自己都麻麻!但有啲家長鍾意,因為BB要適應playgroup, 幼稚園要適應小學,小學適應中學,甚至plan得更長遠去適應工作環境入面複雜的人事鬥爭⋯⋯ 總有長期不安嘅家長希望子女提早預習人的一生。

回覆 抺茶雪糕 的帖子

係,每個人都有陽光面和陰暗面。一個細路成長路上,難免和同學比拼,佢可以自己努力之餘,又鼓勵同學,為人高興歡呼。亦可以當對方係競爭對手,嫉妒叻過佢的同學,引發好多複雜情緒。
只要家長唔荼毒,IS的風氣係比較可以讓孩子行第一條路。

同意的, 小朋友讀is有很多好處, 當然世上無完美亦是真
請問小朋友正在讀is的家長  能否分享一下國際學校的缺點, 不足之處呢? 會否有一些地方, 你們覺得本地學校比is做得更好呢?

回覆 Iwtbr 的帖子

中文程度,不過呢個係trade off.

可以揀中文程度高的IS
我爬文都見過有人提過有三幾間IS 中文程度深。而亦有D IS 中文用返本地同年級書本,每日一小時中文堂。
我一月由一線名校轉入國際,跟自己需要同要求揀,沒有最好只有最適合!絕對冇後悔。
淨係生活品質和親子關係已經十分不同。功課「質」同「量」也是冇得比。