用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比  

回覆 Jane1983 的帖子

講得啱,但一般國際學校家長(尤其是真正外國人)很推崇讓小朋友自由發展,相信大部份人都認同朋輩影響對小朋友發展會越來越重要,國際學校的風氣(煙、酒、男女關係)也是我對它們有保留的其中一原因。

GreenMaDad 發表於 18-11-19 19:09

講得啱,但一般國際學校家長(尤其是真正外國人)很推崇讓小朋友自由發展,相信大部 ...

我唔係好同意。自由發展同家教冇牴觸。我認識嘅「外國人」好少好放任/唔管教小朋友,佢地都好有禮貌。

littlesun    發表於 18-11-24 21:12

GreenMaDad 發表於 18-11-19 19:09

講得啱,但一般國際學校家長(尤其是真正外國人)很推崇讓小朋友自由發展,相信大部 ...

本地學校煙酒男女少?家長唔知咋呱。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-11-19 23:43
本地學校煙酒男女少?家長唔知咋呱。

公園同屋邨商場見唔少

回覆 ZackMama 的帖子

可能我吾好彩,有次响屋苑等小朋友放學,嗰度寫明吾可以玩球類活動,國際學校學生攞住個足球落校車, 一落車就响度踢波,吾知佢家長响邊,其他家長(包括我)就避得就避,有個婆婆行過差D俾個波撞到,婆婆梗係行得慢,佢似乎想鬧D學生, D學生就一副"等你行完我地先踢 law"的表情。
當然你可以話本地學生因為要做功課,所以先冇時間踢波,如果有,他們都好可能向吾適合既地方踢。,

國際學校有它的吸引力,不過我吾覺得家長要盲撐。

GreenMaDad 發表於 18-11-20 07:47

可能我吾好彩,有次响屋苑等小朋友放學,嗰度寫明吾可以玩球類活動,國際學校學生攞 ...

盲撑?内地教育絶不西化,且為「禮義之拜」千百年,排隊落公園如何呢?

唔係話西方教育德育一定好,或中式教育一定好,但德育始終和家教,或家裏有没有人關心多一點。

簡單講成煙酒男女就是偏見。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

GreenMaDad 發表於 18-11-19 18:07
我反而明白樓主用"性價比"這字眼,我自己都是因為這現實問題而決定小朋友行 local school。近親親戚兩個小 ...

家教應由家長教。可能佢地讀本地都一樣

回覆 抺茶雪糕 的帖子

我估大家都明,如果考慮得本地學校或國際學校的家庭,家庭經濟環境及對小朋友重視的程度大多屬於中上,這群家庭的小朋友如留在本地學校,大多在 band 1 或 band 2 學校。我可能還很幼稚,我會估大多在公園一群群在食煙的的學生不是這類別。
不過, 我自己都有些偏見:
國際學生食煙、飲酒、男女關係開放等,可能是代表他們追求人生樂趣、不受束縛、他們有獨立思想,為自己自己的人生負責,是成熟的表現。本地學生做同樣的事,可能是他們反叛、無主見、容易被壞同學帶壞.   

GreenMaDad 發表於 18-11-20 07:47

可能我吾好彩,有次响屋苑等小朋友放學,嗰度寫明吾可以玩球類活動,國際學校學生攞 ...

唔係撐啲唔守規矩嘅學生,只係覺得唔應該將國際學校等同某類學生嘅溫床啫。其實我都想知呢種見解係點樣嚟,我都有朋友係咁樣諗。

GreenMaDad 發表於 18-11-19 18:07
我反而明白樓主用"性價比"這字眼,我自己都是因為這現實問題而決定小朋友行 local school。近親親戚兩個小 ...

其實似係你兩個親戚小孩無乜家教,就算佢哋去讀傳統學校而父母仍然不加管教(包括望著別人打招呼,不隨便尖叫,為別人著想不要太自我等等),同樣行為一樣會出現喺佢讀嘅學校,有其他人目擊又會同你一樣咁賴落去佢哋學校嘅校風差。大陸都有好多被寵壞嘅孩子,隨地去廁所,掉垃圾,唔排隊,粗聲粗氣⋯⋯ 呢啲都係你提及嘅行為問題,但佢哋係接受所謂最傳統同嚴厲嘅學校教育,咁原因係咩呢?

回覆 GreenMaDad 的帖子

球場亂踢波,呢d真係芝麻綠豆的小事,咁都攞黎講。全港咁多本地中小學生,無同理心、無公德心的事唔會少啦,黎d,once again又係家教。

回覆樓主

呢個都係一個有趣嘅話題,記得有個外國人朋友問,點解喺香港個個都會使用傷殘人士廁所?明明係預留俾傷殘人士用,佢覺得好不可思議。

GreenMaDad 發表於 18-11-20 08:16
回覆 抺茶雪糕 的帖子

我估大家都明,如果考慮得本地學校或國際學校的家庭,家庭經濟環境及對小朋友重視的 ...

你估?

都係嗰句,band 1, 2 學生,有無煙酒男女?家長唔知姐。

用國際本地簡單二分,是嚴重偏見。但你有權嚴重偏見。

GreenMaDad 發表於 18-11-20 08:16
回覆 抺茶雪糕 的帖子

我估大家都明,如果考慮得本地學校或國際學校的家庭,家庭經濟環境及對小朋友重視的 ...

純討論,本地學校被分成一線二線甚至咩神校寶校。如果用呢個分法,咁的確經濟環境較理想嘅家庭會爭相入讀「一線學校」,而「公園吸煙」學生大抽獎抽到乜都要讀。

但國際學校原意係俾在港居住嘅外國人小朋友入讀,佢地唔識廣東話,冇乜其他選擇。有好多甚至係父母公司package送呢啲小朋友入讀。這樣的話,小朋友有冇家教,同佢地嘅經濟環境,似乎就冇乜直接關係。

回覆樓主

講緊呢個係早十、二十年前嘅國際學校情況。

但近呢十年,全球經濟環境等因素影響,入讀國際學校變得真係同家庭經濟有關係。越嚟越多因為家庭經濟環境較好,更願意投資喺小朋友身上,所以選擇入讀。可能因為咁,呢班有學識嘅家長感覺上比較有教養啲。

(純個人意見)

ZackMama 發表於 18-11-20 09:15
純討論,本地學校被分成一線二線甚至咩神校寶校。如果用呢個分法,咁的確經濟環境較理想嘅家庭會爭相入讀 ...

呢個 topic 反映好多 LS 家長的心態。
IS 家長一定係盲撐,講到人地個個冇腦。
但自己又盲反,而且好似好有見地。
IS 某學生差,一定係個個咁差。
LS 某學生差,只係個別事件。

如果只是家教問題,  那不用讀國際學校去接受自由式教學, 自己在家灌輸is套理論都可以教到小朋友精叻活潑兼英文強嗎?
我覺得 家教, 學校氣氛, 朋輩 都同樣咁影响小朋友
有家長說: 國際學校=不守規舉學生 係偏頗既簡單二分說
咁is家長常說: 本地學校 = 不懂思考書蟲,  都係帶了有色眼鏡 去看本地教育制度

Iwtbr 發表於 18-11-20 10:18
如果只是家教問題,  那不用讀國際學校去接受自由式教學, 自己在家灌輸is套理論都可以教到小朋友精叻活潑兼 ...

世事好少絕對。

學校主要教學識,思考,訓練身體,發展才藝,self discovery,等等。

德育,卻在乎家庭,朋友較多。

睇番香港家庭收入中位數,國際學校的學費係貴。而家好多就讀的小朋友,並唔係由公司交學費的expat。而係教育程度幾好、收入唔錯的家庭,為更好地栽培仔女,真金白銀心甘情願交學費,你估咁多傻仔咩!

國際學校唔係人人能負擔,所以我唔會吹捧話國際學校點好點好,因為咁樣好condescending 和好老土。但如果講到「讀得掂,使乜讀國際」,或者「國際學校學生都係吸煙、飲酒、濫交」咁又唔係事實。

回覆樓主

係playground playroom 觀察到國際學校同本地學校小朋友玩同互動時嘅分別:

如果小朋友間有少少衝突,國際學校啲小朋友會自己解決,同埋好快冇咗件事一齊玩;本地學校小朋友大多數即時會喊或者走去向大人吿狀

其實都反映咗國際學校同本地學校家長處事手法嘅唔同,國際學校小朋友更有衝突,家長通常有佢哋自己解決,比着本地學校,家長第一件事會向老師投訴同埋向對方小朋友家長興師問罪