用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比  

jojosesame 發表於 18-11-16 00:12
可能BK 有好多富裕中產,手上揸住2球幾輕鬆交學費。假設國際係不歸路,除投資了一家人的生活費外,也似先洗 ...
銀根不足,其實無謂勉強自己要小朋友入國際學校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能BK 有好多富裕中產,手上揸住2球幾輕鬆交學費。假設國際係不歸路,除投資了一家人的生活費外,也似先洗 ...

值唔值得使錢買架寶馬?個個家庭環境唔同,要求不同,無得比性價。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ZackMama 發表於 18-11-15 23:54
非常感恩而家小朋友鍾意返學,學校容許發問、探索,按自己步伐學習。其實人嘅一生都需要學習,所以鍾意返學 ...

非常同意。我也是所謂名校畢業,由小學就好像一部機器咁,只知由頭到尾背誦課文,測驗考試一定高分,從來不會發問因老師會認為你麻煩。到中學就是補習,日日如是,基本上是塞知識入腦而不是理解其原意,考試過後已經很快便忘記。

所以到現在選擇了國際學校給仔仔,現就讀Y1,見到他每日開開心心上學,又有時間閲讀、探索求知識,我已經滿足了。不為追求名次,而是快樂地學習。感恩我選對了!

兩三球現金,話多唔多,如果冇收入,也坐食山崩。
大部分家長,也有工作有收入,只是收入較多,可以負擔到國際學校。
有人月入兩萬已經夠一家四口開支;有人租樓或供樓,已經三萬。
各有前因,冇乜可以比。

" 先洗未來錢 ",唔係咁用。
買樓做按揭,先入住再供二十年,也冇人會話係先洗未來錢。
收入二萬,係要碌卡買隻二十萬名錶,冇錢找卡數,個個月 min pay 比利息,
因為名錶非必需,這才算先洗未來錢。
交學費,子女生活費,一比要比起碼十八年,是必須開支,不能話係先洗未來錢。
醫療開支,買衣物,食物,也每個家庭有不用選擇。
有人排政府街症,有人約私家醫生。
自己衡量一下自己能力才決定。

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:26

同意,如果要全家節衣縮食去比小朋友讀國際,其實唔健康。

但你話同一筆錢,攞黎養架車、食好d、買名牌袋或者一年去多幾次旅行,咁我覺得用來栽培小朋友更有價值。

超人baby    發表於 18-12-1 21:05

Jane1983 發表於 18-11-16 10:03

但你話同一筆錢,攞黎養架車、食好d、買名牌袋 ...

同意

Jane1983    發表於 18-11-16 19:30

性價比係子女教育上是一程錯誤的想法。

例子,
一間10呎的單位賣10000蚊,1000蚊一呎。
另一間1000呎的單位賣2000萬,2萬蚊一呎。

問題係10呎個間唔係人住,假如本地學校讀到你小朋友變左舊飯,你仲考慮性價比嗎?

考慮性價比的父母,我聽和遇見的,都是只求一張畢業證書的父母,覺得讀到港大出來個個都係港大咁叻。但問題係,社會做野,唔係睇畢業證書咁簡單。

如果考慮性價比,就唔會買名錶。

奇怪地呢班家長會同你講名牌有其他好處。

四隻貓    發表於 18-11-16 16:29

回覆樓主:

每個家庭量力而為啦
國際學校唔係完美,但如果經濟壓力大都要食飯的  可以試試獎學金  好多學校有獎學金比想讀國際學校的家庭,不要求十項全能
傳統名校考第一只係踏入社會第一個門欄,之後造化看其他了。個人性格, resilience,處理危機能力,履歷再無關係
盡量家庭自己身教,唔好隨波逐流人補你就補。朋友以前屯門沒名氣學校出生,無讀書壓力變態家長圍繞反而攞獎學金去劍橋讀本科生,超級活潑。
去左外國或入左國際都唔代表“變身”。去完外國藩籬都會唔識講英文有口音。父母灌輸觀念仍然重要

Jane1983 發表於 18-11-16 10:03

但你話同一筆錢,攞黎養架車、食好d、買名牌袋 ...

你講中我嘅情況(用錢原則):我唔哋唔買車、唔養車、一年一次暑假旅行、冇工人,省下的錢,便是學費。

我家認為,國際學校學費是必須品。

Jane1983    發表於 18-11-16 20:07

回覆 torunpoland 的帖子

我也正面對這難題。不過我不是比較本地vs國際的性格比,而是考慮一家私校(老大)和一家國際學校(老二)的性價比。私校比國際學校學校貴一截,所以盡管老二如無意外應可取得私校offer,我們也不得不考慮性價比問題。我想大部分家長還是傾向把兩個孩子放在同一個學校吧?如大家曾面對同樣問題,希望你也能給我一些意見,謝謝

回覆樓主:

我只回應’性價比’
如果’買’只看’性’和’價’, 那是’慳’和’抵’的角度
為什麼慳學習呢? 好嘢未必抵!

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:26

有些is中學有獎學金,其實都有機會讀平學
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

回覆 rabbypiggy 的帖子

我從來只考慮國際學校,所以冇咩意見可以畀。
本地學校,不論直資官津,我不考慮。原因很多,簡單而言,我認為課程結構編排與執行,直接或簡接導致孩子欠缺思考/閱讀/沉澱的空間,這是我最不希望見到的。

回覆樓主:

唔知什麼性價比,選學校看課程,中文水平,自己可否負担到

有關負擔問題, 請問在讀國際學校的家長, 除學費外, 每月有關教育的支出大概要多少呢? 中文程度能應付香港生活/工作需要嗎
本人兩個小孩還在kinder階段, 正在苦惱應否為他們安排入讀國際學校 (當然有冇位比佢地讀係另一回事)

poonseelai 發表於 18-11-18 14:26
唔知什麼性價比,選學校看課程,中文水平,自己可否負担到

同意,可能用樓主用錯字眼...

如像買新界樓vs 巿區樓

要空間(心靈/具體空間)同埋交通時間同費用高 vs 要交通方便但較擠壓空間。。

所有嘢都冇絕對,give and take...
同埋要看看小朋友性格同能力,家庭教養等..有些小朋友傳統學校如坐針顫。。
有些好醒目又定,思考天生靈活,我覺得讀什麼學校都冇問題,不過如afford 到又想小朋友開心,都會選擇IS..
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

不知道什麼是比性價。本地教育及國際學校教育不是單單中,英,數學術不一樣,學習方式,思維,重點,性格培養,價值觀,孩子成長,完全不一樣,好難放在一起去比較。從沒有考慮讀本地學校,對本地名校不感興趣,因為不喜歡從小要訓練小朋友適應過度競爭的考試制度,覺得不適合我們家庭生活方式。只是幫孩子們選擇重視中文的國際學校,其中一個大仔已經中學,他的中文程度是不錯的。

回覆樓主

我覺得冇一個小朋友唔適合讀國際學校,但唔係個個小朋友都適合讀本地學校
選擇邊間學校除咗要睇小朋友之外,亦都要考慮家庭情況,好似我真係忍受唔到小朋友每日放學都要用好多時間做功課,週末放假除咗功課之外又要準備各種大小測驗,但有好多家長可以接受呢啲,而且覺得小朋友用多啲時間喺學術上先至對佢哋將來有幫助
冇諗過會用性價比去決定,如果會用性價比去考慮應該唔係好適合國際學校,可能一路讀一路會覺得唔值同有各樣不滿

littlesun    發表於 18-11-24 21:11

我反而明白樓主用"性價比"這字眼,我自己都是因為這現實問題而決定小朋友行 local school。近親親戚兩個小朋友在國際學校,雖然他們未到喊住返學,但他倆常說不喜歡上學,可能他們的國際學校差吧(正如好多人都説,好的國際學校都好難入).  他們是沒有考試壓力,但講真, 我不覺得他們的認知能力高(可能他們還小吧) ,soft skills 呢,應該大部分人都覺得他們差: 自我、時常尖叫、不喜歡望住人打招呼等等....他們父母很洋化,似乎他們覺得要教小朋友"規矩"是剝奪了小朋友的真性情。當然,我自己親身感受到的不能代表全部,但要花國際學校的錢得到這種結果,我真的覺得不值得.   不過, 大前提是我自己小朋友在local school讀得ok, 如果他將來讀得不開心,我都唯有轉他到非傳統學校。

GreenMaDad 發表於 18-11-19 18:07
我反而明白樓主用"性價比"這字眼,我自己都是因為這現實問題而決定小朋友行 local school。近親親戚兩個小 ...

家教係學校無可取代。教得唔好,本地學生一樣好多嘢令人睇唔過眼。

littlesun    發表於 18-11-24 21:12