用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比  

evacalbee 發表於 18-12-6 19:44
IB World School 係由 Primary PYP 開始,一定唔會有 IB 幼稚園 喇
No la. IBPYP is for ages 3-12. ESF kindergartens and Victoria kindergartens are also IB World schools.

dem0cracy 發表於 18-12-6 21:39
No la. IBPYP is for ages 3-12. ESF kindergartens and Victoria kindergartens are also IB World school ...

Choochootrain 發表於 18-12-6 09:25
我朋友讀啟思中學,成績好好,本來想選IB, 但最後覺得其實轉IB好難,因爲中學先轉,佢唔係讀唔到,只係情 ...

根據觀察,由小學至初中都行IB/仿IB,到高中先轉番DSE,大部份學生都變咗輸家。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-7 08:18
根據觀察,由小學至初中都行IB/仿IB,到高中先轉番DSE,大部份學生都變咗輸家。
...

咁係未應該唔好揀啟思

kittyuk 發表於 18-12-7 09:05
咁係未應該唔好揀啟思
今年啟思中學第一年要有多過50%學生去考DSE (好似嚟緊要縮到得1/3學生可以讀IBDP), 班學生既DSE成績可以話係慘不忍睹

類似模式既雙學制直資學校, 如宏信, 真道, 讀DSE個班學生今年既成績一樣係無眼睇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-7 09:09
今年啟思中學第一年要有多過50%學生去考DSE (好似嚟緊要縮到得1/3學生可以讀IBDP), 班學生既DSE成績可以話 ...

多謝你(emoji)(emoji)我呢個新手媽媽真係乜都啦識,多謝提醒

今年啟思中學第一年要有多過50%學生去考DSE (好似嚟緊要縮到得1/3學生可以讀IBDP), 班學生既DSE成績可以話 ...

我認識一位真道今年考DSE嘅,佢真係炒左,要去外國讀foundation course
同佢媽媽傾開,好似學校冇教好或交代好個syllabus 比學生咁,個學生又一舊雲
我唔知係咪IB/DSE都行嘅問題

meimeimandy 發表於 18-12-7 13:26
我認識一位真道今年考DSE嘅,佢真係炒左,要去外國讀foundation course
同佢媽媽傾開,好似學校 ...
觀察所得既結果, 係每間小學至初中行IB/仿IB模式既學校, 高中被迫要讀DSE個班, 今年符合最低入讀本地大學既資格都係接近或低於全港平均水平.

其它小學至初中行傳統學制既雙學制學校, 基本上無問題

hkpapa852 發表於 18-12-7 13:29
觀察所得既結果, 係每間小學至初中行IB/仿IB模式既學校, 高中被迫要讀DSE個班, 今年符合最低入讀本地大學既 ...

這可能由於自小的IB模式教育不合應試文化的DSE。

但這些學生將來讀書/工作未必輸比DSE成績好的學生。

nkd 發表於 18-12-7 16:44
這可能由於自小的IB模式教育不合應試文化的DSE。

但這些學生將來讀書/工作未必輸比DSE成績好的學生。

DSE始終應題技巧有分於IB

真道收那麼多精英、DSE成績卻無眼睇

josephbaba 發表於 18-12-8 07:33
真道收那麼多精英、DSE成績卻無眼睇
真道收那麼多精英

大家似乎太神化香港既直資學校既吸引力

現實係, 一般就讀官津,私立/直資小學既精英, 通常都係揀番傳統名校

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:23
真道收那麼多精英

大家似乎太神化香港既直資學校既吸引力

我見小一及中一都好揀人、以後㨂得都係精英.當年申請小一, first in 後甚至連消息也沒有