用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
go

讀國際學校的性價比  

想請教讀傳統學校長大的家長,如何斷定送子女讀國際學校是值得的?現時有大部分的國際學校都收的本地人或中國人佔大多數,為何不考慮待初中或高中才送他們出國留學?

歡迎大家開放討論

jojosesame 發表於 18-11-13 22:27
想請教讀傳統學校長大的家長,如何斷定送子女讀國際學校是值得的?現時有大部分的國際學校都收的本地人或中 ...

唔係買部電話,用性價比不恰當。

一個好大因素,唔惜得孩子。和性價比無關。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

想請教讀傳統學校長大的家長,如何斷定送子女讀國際學校是值得的?現時有大部分的國際學校都收的本地人或中 ...

如果要我好簡單咁概括,年幼時在國際學校培養的思考模式,已經「值回票價」。

小寶貝兒    發表於 18-12-1 21:52

shadeslayer 發表於 18-11-13 22:52
唔係買部電話,用性價比不恰當。

一個好大因素,唔惜得孩子。和性價比無關。
何以見得 其他學校 教育效益比不上?我用此字眼係明顯覺得 教育機構一蝸風來香港開設國際學校 應該不會是為了培養本地的下一代

那好大因素是什麼?

其實都討論過N次。
1. 唔buy 現在津校以及直私的超前學習文化,咁中學前點捱呢?

2. Buy IS 的教育模式,小孩會主動學習,有更多reading time, 更多時間去發展其他興趣

我一直都冇你的concept , 也唔明白點解大左出國留學,細個讀咩都冇所謂的理論

回覆 jojosesame 的帖子

原因好簡單—拒絕操練,加上細B,K1考唔到龍校,咪讀國際囉。

mandy_ng207 發表於 18-11-13 23:40

原因好簡單—拒絕操練,加上細B,K1考唔到龍校,咪讀國際囉。 ...

有很多龍校初小已經操練

回覆樓主

因為自己由細到大,真係為考試而考試.把考試要考嘅嘢塞入腦,考完試個一星期後就全部都唔記得哂!這樣學習模式真係冇乜意義!唔相信學習應該咁樣...

讀書唔係性價比,最後你小朋友會唔開心,因為最後問題會係將來u讀咩科性價比最好,出國還是留港讀書性價比好....主動..積極..自信..寬心..都要從小培養...

Jmachi 發表於 18-11-13 23:57
因為自己由細到大,真係為考試而考試.把考試要考嘅嘢塞入腦,考完試個一星期後就全部都唔記得哂!這樣學習模 ...

同意,所以另覓出路

回覆樓主

國際學校有空間俾小朋友自主學習,發揮創意,思維方式需要自小培養,與將來係咪出國讀書無關。再加上香港傳統教育,自己細個都試過,填鴨式教法,不斷催谷,背誦抄寫多,直到大學做project模式自主學習,先真真正正享受學習嘅樂趣。

回覆樓主

價性比泛指抵讀,物有所值?很主觀性,等於你問幼稚園讀學券或私校、國際幼稚園價性比好d,同一問題在LS 或IS 版問都各自有唔同答案,如果要答的話,我會答「無得比」,因為小朋友成長「無價」(emoji),能夠自主地花更多quality time 跟小朋友一起健康成長,已經很感恩。

babyjip 發表於 18-11-14 00:26
價性比泛指抵讀,物有所值?很主觀性,等於你問幼稚園讀學券或私校、國際幼稚園價性比好d,同一問題在LS 或 ...
多謝大家回應!
之前會覺得有大比重的家長會因爲語境而選國際學校,事實上也不然。

考直私其實都推動了更嚴重的競爭文化,某些校越考越深,令教育界的氛圍都變了。

即使國際是一條出路,也不易踏進來,畢竟供應不足。

希望 有能者能夠為香港的家長提供 更多選擇,特別是經濟能力不高的家庭。

jojosesame 發表於 18-11-13 23:01
何以見得 其他學校 教育效益比不上?我用此字眼係明顯覺得 教育機構一蝸風來香港開設國際學校 應該不會是為 ...

好似問港島區的樓性價比如何?問得太闊,無一概而論的答案。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jojosesame 發表於 18-11-14 07:47
多謝大家回應!
之前會覺得有大比重的家長會因爲語境而選國際學校,事實上也不然。

唔講其他嘢,只講本地學校計數計排名,令到學生睇獎項排名睇得太重,名次跌或拎唔到獎就好唔開心~聽過有學生問同學睇完份卷,然後同老師講,有地方改錯要扣分,於是自己可以做全班第一高分。
國際學校也會有分數,有獎勵,令學生家長知道學習情況,但不會比較,學生只需要檢討自己,同學之間不需要競爭,同學拿獎時比自己拿還要開心 (因為得獎同學比以前表現好就會有獎,而不是叻過其他人而拎獎)。同時也注重品格的栽培,例如合作時有爭執,老師會教如何用語言解決,不是大聲責罵或喝止,叫學生不要嘈就算。

貝珠 發表於 18-11-13 23:01
其實都討論過N次。
1. 唔buy 現在津校以及直私的超前學習文化,咁中學前點捱呢?

十分認同!

jojosesame 發表於 18-11-14 07:47
多謝大家回應!

你問得咁市儈,我就答得直接啲,如果家長只著重語景去決定讀國際學校,其實佢地真係不宜讀,根本就本倒置,教育不單是「學語言」!

回覆 貝珠 的帖子

咁小朋友唔主動唔自律係咪唔啱讀?

最近有個朋友想送仔出國,佢成績唔好,點知佢唔肯,原來你想送有時都未必肯去

luckybaby2011 發表於 18-11-14 09:11
回覆 貝珠 的帖子

咁小朋友唔主動唔自律係咪唔啱讀?

從小可培養,大左就難d