用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等待呈二成績.....
go

等待呈二成績.....  

仔仔上星期考完呈二,宜家等緊成績出,但我仔學校二月先家長日,往年都係家長日先知排名,仲吾會講實,老師只會講係考全級幾多名之內,你們子女的學校也一樣嗎?

Tingting1019 發表於 18-11-13 18:49
仔仔上星期考完呈二,宜家等緊成績出,但我仔學校二月先家長日,往年都係家長日先知排名,仲吾會講實,老師 ...

一月派成績表,老師唔會講實際級名次,只會話你知級名次個range。

e2m 發表於 18-11-13 18:56
一月派成績表,老師唔會講實際級名次,只會話你知級名次個range。
你一月派都好D,不過我諗我地二月先派,應該吾會等到二月先知排名啩,因一月要交自行,聽日打去學校問下先

Tingting1019 發表於 18-11-13 18:49
仔仔上星期考完呈二,宜家等緊成績出,但我仔學校二月先家長日,往年都係家長日先知排名,仲吾會講實,老師 ...

二月咁遲? 我地十一月頭呈分, 估計月尾通知banding, 十二月頭家長會介紹選校策略, 因為一月中已要報自行了

回覆 Tingting1019 的帖子

我地小學考完呈二會獨立派一份成績表, 有齊分數, 級名次, 老師亦會在上面寫上學生所屬BANDING (呈一+呈二計), 等學生可以即時去岩BANDING既中學觀校, 同埋去交直資申請

王家爸爸    發表於 18-11-14 10:10
fionaytwong    發表於 18-11-14 09:34
davywm    發表於 18-11-14 09:15

Tingting1019 發表於 18-11-13 19:06
你一月派都好D,不過我諗我地二月先派,應該吾會等到二月先知排名啩,因一月要交自行,聽日打去學校問下先 ...

會唔會搞錯? 自行階段中學大多數1月收申請表, 2月先派呈二成績表?

我地11月考完呈二, 12月頭已經見家長傾揀校D野, 有關banding及派埋成績表了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Tingting1019 發表於 18-11-13 19:06
你一月派都好D,不過我諗我地二月先派,應該吾會等到二月先知排名啩,因一月要交自行,聽日打去學校問下先 ...
學校有中學部?

吓?咁快? 我囡12月中先考, 考完放聖誕。

ksli312 發表於 18-11-14 10:29
吓?咁快? 我囡12月中先考, 考完放聖誕。

我囡都係12月中先考呈二, 我依家好緊張, 但佢就懶懶閒!

上星期考完呈二, 淨係派左4科試卷分,
12月頭派成績表及同老師討論自行派位

見校曆表無小六家長會, 上星期見到班主任, 問佢呈二完有無家長日, 佢話無!咁一月自行, 請問家長望住個名次, 點知自己乜banding呢? 呈一時又無, 呈二又無, 係咪叫家長盲估呢?

仲有, 請問大家有小六學生資料表未? 問班主任又話唔知, 要問學校, 直資學校要份copy至交到資料, 等到發霉了。

little_yolky 發表於 18-11-14 12:17
見校曆表無小六家長會, 上星期見到班主任, 問佢呈二完有無家長日, 佢話無!咁一月自行, 請問家長望住個名次 ...

我問過我班主任,佢話資料表教署十二月先俾學校,學校先再俾我地!

mokstick 發表於 18-11-14 12:23
我問過我班主任,佢話資料表教署十二月先俾學校,學校先再俾我地!
咁點解直資學校要人俾個copy佢哋咁奇怪? 即唔駛等, 後補啦。

little_yolky 發表於 18-11-14 12:26
咁點解直資學校要人俾個copy佢哋咁奇怪? 即唔駛等, 後補啦。

我都唔等,交了,仲有d直資要交6年級成績表,邊有咁快有呀

mokstick 發表於 18-11-14 12:34

资料表唔係12月頭先有?

mokstick 發表於 18-11-14 12:34
我見六年級成績表一般都有寫可後補, 但小六資料表無話後補, 我以為大家都有了。

IloveJJ 發表於 18-11-14 12:43
有中學嘛!點會教你點走啫
我哋小學係男女校, 中學係女校, 無關係的。最慘我哋班家長如果聽家長會校長話有1/3 B1率去計就死得, 有好多呈一考2X既家長, 我見佢哋感覺十分良好, 我真係為佢擔心。

vestzs 發表於 18-11-14 12:35
资料表唔係12月頭先有?
我仲呆呆咁等............