用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等待呈二成績.....
樓主: Tingting1019
go

等待呈二成績.....  

回覆 little_yolky 的帖子

2個星期適應係好短架啦, 我女都要用左成個月至 "番埋黍"

終於派左三科成績,中文,常識有九字頭,數學跌左,八字頭,不過都算係A.名次吾知會吾會退,英文未派,希望英文成績可以保住.學校好似無講過作文比重,同埋作文以往我地都吾會知分數

Tingting1019 發表於 18-11-23 18:48
終於派左三科成績,中文,常識有九字頭,數學跌左,八字頭,不過都算係A.名次吾知會吾會退,英文未派,希望 ...
恭喜!見你之前話個仔考級四的,成績應該保持到丫!
我女兒剛剛星期四考完呈分試,下星期一就派卷!我都好緊張!
佢四、五年級都保持全級3名內,希望今次呈二都保持到!

祝大家都入到自己心儀嘅中學!

cherry0131 發表於 18-11-23 22:19
恭喜!見你之前話個仔考級四的,成績應該保持到丫!
我女兒剛剛星期四考完呈分試,下星期一就派卷!我都好 ...
多謝,不過仔仔數跌左,英文成績如果keep到,前五都可能有機會嘅,以往英文都比較穩定,希望喇。你小朋友應該無問題,放心.不過等成績出,的確等得辛苦.我都祝大家考到入心儀學校,我區弱區,男仔撰擇不多,加埋運氣差,如果直資同自行吾得,都幾慘

Tingting1019 發表於 18-11-24 07:19
多謝,不過仔仔數跌左,英文成績如果keep到,前五都可能有機會嘅,以往英文都比較穩定,希望喇。你小朋友應 ...
其實自行都唔知學校收唔收你,我原先諗住報直資,但女兒話打死都唔去!因為屯門區冇直資學校,最近要去到天水圍,仲要唔係band 1頭!所以堅持要報番屯門兩間band 1A的保中!幸好,星期一就知成績,好快就知道佢保唔保持到!

cherry0131 發表於 18-11-24 12:35
其實自行都唔知學校收唔收你,我原先諗住報直資,但女兒話打死都唔去!因為屯門區冇直資學校,最近要去到天 ...
仔仔星期一都會知道英文科成績,希望大家都有好消息

Tingting1019 發表於 18-11-24 18:51
仔仔星期一都會知道英文科成績,希望大家都有好消息
我女今星期都應該會知成績,祝大家有好消息。

我女兒今日派左幾份卷, 中文閱讀, 英文閱讀, 數學, 常識, 係英文閱讀差少少先有9字頭, 其他全部9字頭. 聽日會派埋中文作文, 英文作文同普通話, 希望都KEEP 到個成績, 起碼都保持到級頭幾名.

睇埋聽日O既成績就可以等12月15日家長日派成績表, 不過尋日已經填緊其中一間中學O既自行申請表....

回覆樓主:

我個女呈一考級 10 名內,但呈二中文退步了,只有 B ,爭一分才到 A , 請問自行是否中,英要有 A 才有得面試?

IloveJJ 發表於 18-11-26 17:29
自行咁快要填申請表啦咩?
因為星期六參觀完一間心儀嘅中學,所以填定一間先!自行係1月3日交,自己同個女黎緊呢個月都好忙!
1/12 數學比賽
7/12 升中家長晚會
8/12 數學比賽
9/12 參觀心儀中學及聽講座
15/12 家長日派成績表
19/12 第一學期頒獎典禮
21/12 學校聖誕party
之後聖誕假期去旅行及parties, 一番學就3/1/2019要交自行嘅申請表去心儀嘅學校

cherry0131 發表於 18-11-26 17:25
我女兒今日派左幾份卷, 中文閱讀, 英文閱讀, 數學, 常識, 係英文閱讀差少少先有9字頭, 其他全部9字頭. 聽日 ...
恭喜🎉,你囡囡好利害

funfun8 發表於 18-11-26 18:32
我個女呈一考級 10 名內,但呈二中文退步了,只有 B ,爭一分才到 A , 請問自行是否中,英要有 A 才有得面試 ...
我去學校簡介會,多數學校要求成績操行B以上,級十內應該無問題嘅....

cherry0131 發表於 18-11-26 22:27
因為星期六參觀完一間心儀嘅中學,所以填定一間先!自行係1月3日交,自己同個女黎緊呢個月都好忙!
1/12 數 ...
六年級的確好忙,未停過,我仔都派左英文,成績keep到呀,可以鬆口氣,希望呈三大家繼續有好消息

Tingting1019 發表於 18-11-27 08:51
六年級的確好忙,未停過,我仔都派左英文,成績keep到呀,可以鬆口氣,希望呈三大家繼續有好消息 ...
恭喜恭喜! 下星期又要默書, 真心想停一停...抖一抖...

Tingting1019 發表於 18-11-27 08:43
恭喜🎉,你囡囡好利害
我尋晚上床訓時, 都同囡囡傾左一陣...我見佢情緒好低落, 佢講到想喊咁, 因為佢數學同常識好多時都係拎第一, 但今次D同學好勤力, 佢唔係最高分, 所以好失望...反而一向最差O既中文, 佢拎到第二...但呢個都唔足以令佢開心番...

希望今日派O既科目可以令佢有番D信心啦...

funfun8 發表於 18-11-26 18:32
我個女呈一考級 10 名內,但呈二中文退步了,只有 B ,爭一分才到 A , 請問自行是否中,英要有 A 才有得面試 ...
睇係邊間中學, B1A 的中學會睇成績先安排面試, 唔係間間都有得IN.
我諗成績表有登到全級名次, 我相信會好D...同埋我填表時, 中學會拎埋小四, 小五的成績表作參考...
如果一向都KEEP到A, 只係一時失手, 應該問題不大的...
我填的其中一間自行, 我見佢係要寫中英數呢3科四至六年級的成績及GRADE.

cherry0131 發表於 18-11-27 09:23
我尋晚上床訓時, 都同囡囡傾左一陣...我見佢情緒好低落, 佢講到想喊咁, 因為佢數學同常識好多時都係拎第一, ...
我同仔仔講,吾好睇得個名次咁重要,自己盡力,我怕佢太大壓力,又怕佢失落分數會吾開心,所以希望佢keep住D成績,吾好大跌就ok,今次考試,我無再逼佢溫書,一星期只補兩日習,之前因為溫書問題同我老公嗌交。經過今次,我發覺自己實在太注意仔仔,其實佢已經有自己嘅溫習模式,我應該放手。

Tingting1019 發表於 18-11-27 08:46
我去學校簡介會,多數學校要求成績操行B以上,級十內應該無問題嘅....

但呈二應沒有級 10 了,好多同學在呈二發力