用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎? ...
樓主: lovecupid
go

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 18-11-14 23:08
鍾意中史同西史,同讀唔讀係兩回事。我嗰兩個都鍾意中史同西史,不過啲諗法唔太政治正確,所以都係只睇課外 ...
何謂政治正確?要讀範文㗎?! 政治可以朝令夕改,政治立場可以善變過女人更年期,有自己獨立思維才是要點吧,要以呢個心態讀歷史真係慘過不懂歷史。

happykidz 發表於 18-11-14 23:26
想要一定適合自己子女嘅學校?學陳智思咁,自己開間學校,全校學生得自己兩個仔,就一定適合。

其實適合與 ...
如果仔仔100米全港冠軍, 但成績一般, 會唔會揀林大輝適合D? 聽講佢哋有職業運動員既培訓協調喎。

little_yolky 發表於 18-11-15 08:40
如果同學仔住沙田, 日日去coed返學, 我都接受唔到, 有幾大志向都係假, 不過好彩我女女無咁叻, 無呢類煩惱。 ...

其實唔係禁遠。識幾個以前住沙田讀 SPCC QC,畢業後讀神科 Ivy League,個個都慶幸當年的決定。

little_yolky 發表於 18-11-15 09:07
如果仔仔100米全港冠軍, 但成績一般, 會唔會揀林大輝適合D? 聽講佢哋有職業運動員既培訓協調喎。 ...

如果運動咁勁緊係去 DBS

Felix223    發表於 18-11-15 10:56
王家爸爸    發表於 18-11-15 09:49

Ocean419 發表於 18-11-15 07:24
何謂政治正確?

我果個枝筆好寫得下,p2 時7嵗多d就將幾隻武俠小說嘅劇隻串起來用英自己作埋下一隻成幾百 ...
基本上任何歷史都係有疑點既,原因係歷史係勝利者寫既,歷史既筆係某程度上係可以收買既,所以歷史有太多window dressing既成份。簡單啲講,如果你研究多啲,你會發現項羽並唔係歷史所講咁。瑪莉皇后(Marie Antoinette)可能根本無講過 Let them eat cake。同樣,晋惠帝司馬衷真的會說出何不食肉糜這種話碼?法國又好,中國人又好,歷史都係造謠既工具,用現代既話講就係Propaganda。一個受盡屈辱,顛沛流離,大權唔係自己手上,最後被篡位既人,真的會不知民間疾苦嗎到呢種程度嗎?

RunningPig 發表於 18-11-15 09:43
如果運動咁勁緊係去 DBS
就算DBS唔得,都可以試LSC、長天。

回應樓主的題目:

選適合自己子女的學校 - 此行動當然是要在 "有野可選擇的情況下" 才有意思.

對於大部份人, 很多條件會凌駕於" "適合" 前, 如學校名聲, 是否單性校, 成績不低於B1, 英中..之類
此些條件已先隔除 "不會選""入唔到"  的情況,
剩下來的就要看 "適合" 此個條件.  

而所謂中學的"適合度" ,
在可選的同level 學校內要做final 選擇
會主要按 "學校畢業生去向"  (升大學的情況) 去評估 ,
細分包括
1. S4 選科自由度/  DSE 的強弱科 是否同升學目標相配
2. DSE外的其他學制 如IB  - 易入度 / 成績  / IB內的選科自由度 - 會唔會提供實際可行的安全網跳船用 / 或快速電梯省時省力快到目標.  

所以"適合" 未算選校排第一的考慮, 卻是最後入讀某間學校的"主要因素".

little_yolky 發表於 18-11-15 09:07
如果仔仔100米全港冠軍, 但成績一般, 會唔會揀林大輝適合D? 聽講佢哋有職業運動員既培訓協調喎。 ...

林大輝band 幾架? 好似學界唔多覺有佢個名嘅?

王家爸爸 發表於 18-11-15 09:44
基本上任何歷史都係有疑點既,原因係歷史係勝利者寫既,歷史既筆係某程度上係可以收買既,所以歷史有太多wi ...

呢d 同政治正確係兩碼子的事!! 狡辯。你竟然自立規限去閲讀歷史,因政治因素而決定小朋友應否向揀歷史科。

artroboy 發表於 18-11-15 09:59
呢d 同政治正確係兩碼子的事!! 狡辯。你竟然自立規限去閲讀歷史,因政治因素而決定小朋友應否向 ...
睇野唔一定要鼠目寸光既,任何野都有微觀同宏觀兩個面。只要爬出個井,你就會睇到兩碼子的事既共通點。宏觀而言,同標準答案唔同就係政治唔正確,無接受到人哋既Propaganda。

artroboy 發表於 18-11-15 09:59
呢d 同政治正確係兩碼子的事!! 狡辯。你竟然自立規限去閲讀歷史,因政治因素而決定小朋友應否向 ...
你覺得家長真係喺選科上有話事權?

jli008 發表於 18-11-15 08:45
若真要這樣說,基本上除了直資及自行學校收了的學生,証明自己的孩子是有能力適應到那間學校. 反而大抽獎才真 ...
大抽獎其實係製造錯配既機制,表面上令社會更公平,現實係製造失敗者。

HaYi    發表於 18-11-15 11:20

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 18-11-15 10:07
睇野唔一定要鼠目寸光既,任何野都有微觀同宏觀兩個面。只要爬出個井,你就會睇到兩碼子的事既共通點。宏觀 ...

何謂鼠目寸光?何謂政治正確?政治正確何從界定?學歷史既意義除咗學前人智慧之餘,更是提醒世人不可再重蹈覆轍。政治正確?簡直侮辱歷史學者,實在難以想像出至你把口。

jli008 發表於 18-11-15 10:17
回覆 王家爸爸 的帖子

所以才說香港教育政策..............唉,不再多說!!!令女兒開心的讀,弄好基礎已不錯 ...
其實制度係咁,都無辦法,只能夠順住香港教育政策,先搞好基礎知道,訓練小朋友既 critical thinking 能力,增加小朋友既將來既競爭力。將來面對既係全中國既競爭,但係國內既制度同香港既制度都有共同點,就係無辦法訓練多角度思考既人,所以如果自小訓練呢方面既能力,能夠 think outside the box, 將來小朋友既競爭力一定更大。

IloveJJ 發表於 18-11-15 09:40
但林大輝係Band2?定band 3?
100米全港冠軍就唔好理佢係B2定B3啦, 最緊要支援好丫嘛。

jli008 發表於 18-11-15 10:15
回覆 王家爸爸 的帖子

是沒有的. 除非是家長自己讀!
反而最大問題係DSE有啲marking schemes其實問題多多,尤其係core subjects,根本無得避。
‹ 上一主題|下一主題