用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎? ...
樓主: lovecupid
go

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?   [複製鏈接]

lovecupid 發表於 18-11-13 16:59
真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?

入到間學校功課又跟得上咪合適,入唔到或跟唔上咪唔適合攞!

HaYi 發表於 18-11-14 14:47
QC 抽入的都不會冇同區弱校1C人, 個B2生可能是強小學2A生, 佢個想法對我來說未必天荒夜談.  如果佢說合CoEd ...
大抽獎時,B2生就係B2生,強弱小學一樣。灣仔勁既小學都係單性別既,女仔嗰幾間無得抽QC,男仔嗰間唔敢抽(怕乙一位無咗)。
反而如果係五年前學位多過學生時,中西區得幾個QC位,啲人又唔敢報,真係有可能。

Arabellahk 發表於 18-11-13 22:58
如果子女屬BAND1A,不知會有多少人選擇適合的BAND1B?
有架。我囝那屆,全級第二入聖保羅男女,還有不少入九華女拔協恩等,但全級第一名的,入了沙田呂中,鍾意近屋企,又無咁大壓力喎。

la5711 發表於 18-11-14 16:47
有架。我囝那屆,全級第二入聖保羅男女,還有不少入九華女拔協恩等,但全級第一名的,入了沙田呂中,鍾意近 ...
呂明才中學响沙田係四大英中喎, 雖然唔可以同你講既神校比, 但我唔覺得有乜唔適合。你話去沙官就話啫。始終你講既神校要俾錢, 個小朋友咁叻, 隨時要儲定錢出國進修, 中學咪慳D囉, 而且近屋企真係一個好大既考慮嚟。我依家揀學校, 都會先去google map睇下個路程先, 唔係日日披星戴月咁返學放學, 唔係咁妥當。

王家爸爸 發表於 18-11-14 15:53
大抽獎時,B2生就係B2生,強弱小學一樣。灣仔勁既小學都係單性別既,女仔嗰幾間無得抽QC,男仔嗰間唔敢抽( ...

我係我意思話佢喺一間強嘅小學 成為 band2生 抽獎qc 嘅機會都冇埋 但係其實佢係一家 弱嘅小學可以係實力係band1 生 都有機會抽入(?)  你嘅意思係唔係指個區冇 弱嘅男校或者男女校 所以唔會有 實力 名不符實 人 抽獎 入 到 去呢

little_yolky 發表於 18-11-14 17:23
呂明才中學响沙田係四大英中喎, 雖然唔可以同你講既神校比, 但我唔覺得有乜唔適合。你話去沙官就話啫。始終 ...

呂明才是好學校,但同 St Paul Coed 比又真係差好遠。當然人各有志,有人有大志,有人冇。

HaYi 發表於 18-11-14 20:34
我係我意思話佢喺一間強嘅小學 成為 band2生 抽獎qc 嘅機會都冇埋 但係其實佢係一家 弱嘅小學可以係實力係 ...
學校係無BANDING既只有學生有,所以係大抽獎階段,只要係BAND1,就係BAND1。

HaYi 發表於 18-11-14 14:47
QC 抽入的都不會冇同區弱校1C人, 個B2生可能是強小學2A生, 佢個想法對我來說未必天荒夜談.  如果佢說合CoEd ...

Coed小學部升上有無B2生~~~

IloveJJ 發表於 18-11-14 11:19
咁當然啦!仲要睇埋DSE成績好唔好?

你揾到邊間高中有開中同西史?我仔都係鍾意history

Ocean419 發表於 18-11-14 23:00
你揾到邊間高中有開中同西史?我仔都係鍾意history
鍾意中史同西史,同讀唔讀係兩回事。我嗰兩個都鍾意中史同西史,不過啲諗法唔太政治正確,所以都係只睇課外書,唔讀。

想要一定適合自己子女嘅學校?學陳智思咁,自己開間學校,全校學生得自己兩個仔,就一定適合。

其實適合與否係相對,一間學校百幾二百個學生,總唔會為每個小朋友度身訂做一套課程。不過學校點都有唔同程度、目標同取向,唔通我個仔跑100米全港冠軍,但係成績一般, 我會走去揀皇仁而唔揀喇沙拔萃咩,咁嘅情況走去讀皇仁就變相埋沒佢強項。

mcl203 發表於 18-11-14 23:00
Coed小學部升上有無B2生~~~

Coed 小學升上的又點會有band2 ? 人地六年的課程,佢哋五年教晒,頂唔住既一早已自動走人。

pccw2017 發表於 18-11-15 00:13
Coed 小學升上的又點會有band2 ? 人地六年的課程,佢哋五年教晒,頂唔住既一早已自動走人。
...

真係咁㗎~~~

fatman69 發表於 18-11-13 23:49
應該咁講,以子女學業的能力入到能力上限的學校後,可應付到又覺開心,這就是子女最適合的學校!
...

同意

mcl203 發表於 18-11-15 00:14
真係咁㗎~~~

呢D又唔係乜嘢秘密,小學部校長open day時講的。

王家爸爸 發表於 18-11-14 23:08
鍾意中史同西史,同讀唔讀係兩回事。我嗰兩個都鍾意中史同西史,不過啲諗法唔太政治正確,所以都係只睇課外 ...

何謂政治正確?

我果個枝筆好寫得下,p2 時7嵗多d就將幾隻武俠小說嘅劇隻串起來用英自己作埋下一隻成幾百個字架,我自己當年會考西史寫果篇essay都好似差唔多

fionaytwong    發表於 18-11-15 10:08
fionaytwong    發表於 18-11-15 10:08

pccw2017 發表於 18-11-15 00:13
...

COed 係有B2生, 當你知佢地內部升中學部機制就會知係有
港X都有啦! 直屬, 邊間無???

pccw2017 發表於 18-11-15 04:48
呢D又唔係乜嘢秘密,小學部校長open day時講的。
吾通公開講自己學校有???

RunningPig 發表於 18-11-14 22:14
呂明才是好學校,但同 St Paul Coed 比又真係差好遠。當然人各有志,有人有大志,有人冇。
...
如果同學仔住沙田, 日日去coed返學, 我都接受唔到, 有幾大志向都係假, 不過好彩我女女無咁叻, 無呢類煩惱。
‹ 上一主題|下一主題