用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎? ...
go

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?   [複製鏈接]

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?

大前題係:
「嗰間「選適合自己子女的學校」」學校收你子女

唔收的話....你覺得你幾適合都無用
家長覺得自己子女幾適合學校都好,只係選校原因.....對真「適合自己子女的學校」這回事嗎根本沒有意義
因為
在主客觀念.....係間學校覺得你子女適合本校,所以學校才收你啊

所以,每年好多家長.....「選適合自己子女的學校」...真係收咗,恭喜恭喜

而每年亦有好多家長......「選適合自己子女的學校」..真未有取錄....讀咗第二間唔係心儀
而過咗幾個月,路人甲和師奶丙講起..小朋友讀邊間..就會話:「呢間都幾好吖....佢讀得幾開心呀」
唔知係安慰自己,定係點呢?

因為

你真的認識你選嘅學校嗎?
你真的認識你自己子女的性格嗎?
你真的認識你自己嗎?

更重要是:你子女在全港同齡同級中,真的有競爭力嗎?

深思。。。深思。。。
   1    0    0    0

當然沒有喇。
學校不取錄,覺得適合都無用。

Joyceyim    發表於 18-11-14 11:19
2jkidsfather    發表於 18-11-14 09:39
王家爸爸    發表於 18-11-14 09:02
Arabellahk    發表於 18-11-13 22:49

簽名被屏蔽

沒有真正係間學校讀過,其實根本無資格講適合如否。
其實一切都只係家長個人意見。

Arabellahk    發表於 18-11-13 22:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 lovecupid 的帖子

我覺得有D以前盲婚咁,我唔識個男仔,只係從佢過住表現,聽人地評價,男仔父母‍‍的簡介,另外我從外表/佢D朋友口中的言論去估計佢適唔合我個女〈當然我首要係了解自己個女先〉。幸福與否亦要睇下阿女自己願唔願意維持呢段關係,肯唔肯發掘吓佢的優點同包容缺點。都係有少少賭博成份。

適合,應該都包括適合自己的程度吧。
如果適合的程度,應該不難入吧

hkpapa852 發表於 18-11-13 17:14
沒有真正係間學校讀過,其實根本無資格講適合如否。
其實一切都只係家長個人意見。 ...

咁講啦⋯⋯如果在EK初步了解後,之後有朋友仔女(用家)在該校就讀,一般二者對應到,這個便好真,用家(起碼你當佢係朋友),一般不會癮惡揚善,會比較深入的了解好與壞,最實在例如,班裡同學拍拖情況,學校會如何處理等等,一般EK好少談及這些敏感話題。。。

所以我覺得有最心儀的學校!

當然最心儀及合適自己的學校,收唔收自己那個,便另作別論。。。

lovecupid 發表於 18-11-13 16:59

值得一讚,精品好帖!

CheungAA    發表於 18-11-14 09:19

如果在過往6年的小學生涯中, 如家長也不認識自己子女的性格, 不認識自己, 更甚的不認識你選嘅學校, 你倒也是一位很失敗的家長(吾好意思, 坦白了),  

入讀TOP 一線校, 但考一半以下或近尾, 咁個細路的競爭力比二線校的細路(考校內TOP 30%) 是否一樣大呢? 實際上, 考一半或以下, 鋪定路走啦!  有部份B1中學 (吾開名), 只係考頭1/3 比選修3科. 可見考50名或以下,  在學校定位下叫"差"啦!  B1又如何?? 又同EK評的B2校的學生又有咩分別呢? 高中課程, 在B1校讀而成績中及中下游那班, 家長向人講自己細路在邊間勁校讀, 咪又係自我安慰?? 有名無實? !! 心知肚明啦!

咁講啦, 如細路成功入讀, 估計成績是前列(TOP 30%內), 我覺得是合適的 (不是B3校)

回覆 jli008 的帖子

完全同意

只有中意唔中意, 沒有適合唔適合!

有d好客观既條件都可以揀下既~例如功課多、測考多学校,嚴到無朋友学校,“我”作為家長,觉得同我理念不乎,唔“適合”我小朋友,禁我咪唔去申請。 撇除唔適既,有三、五、七间都啱既(當然唔合100%合意,咪要set priority)咪申請,到時边间/幾间收(咪按priority揀)咪讀。禁做法揀到既学校大至上称之為“適合”。係無非君不嫁呢回事~升中再配合埋同自己仔女程度適合既学校就好少会唔收,唔收即唔適合咯~

CheungAA 發表於 18-11-13 18:14
如果在過往6年的小學生涯中, 如家長也不認識自己子女的性格, 不認識自己, 更甚的不認識你選嘅學校, 你倒也 ...
同我做法相似,家長心儀一回事,孩子性格及程度才是最重要,我會按佢能力範圍內選幾間比佢自己去考慮,當然不可能全部任佢自己揀。
選校之前會我自己上網睇資料、去實地考察(路程亦係我考慮之內),再問下自己小學老師及師兄姐意見。最後去interview, 填表之前同小朋友再去實地睇下,由佢自己去感受。

IloveJJ 發表於 18-11-13 21:59
咁我大抽獎都可以選合適學校架!例如我覺得B1B比B1A更適合,咁我咪揀B1B先囉!某啲我覺得唔適合既,我直頭 ...
如果子女屬BAND1A,不知會有多少人選擇適合的BAND1B?

王家爸爸    發表於 18-11-14 09:26

Arabellahk 發表於 18-11-13 22:58
如果子女屬BAND1A,不知會有多少人選擇適合的BAND1B?

我估極少數

IloveJJ 發表於 18-11-13 23:29
有呀!呢度EK都有啦!我大抽獎,都擺一間B2响另一啲B1C學校前面,因為覺得B2那間較合適。
...
貴公子打算讀的科目不是普通科目,不可以做準

回覆樓主:

應該咁講,以子女學業的能力入到能力上限的學校後,可應付到又覺開心,這就是子女最適合的學校!

所謂適合主要睇幾樣嘢。嚴與寬鬆(尤其小學不停俾老師罰嗰類學生), 功課量(自主温習或迫你做),選科(男仔想讀文科可能要避開男校,有啲科目唔開班㗎) 等等。學校排名反而未必排第一位。

最有趣的是何謂合適。例如孩子會上堂發夢或偷做自己嘢被罰但成績已經不錯,你仍然可以揀“嚴”嘅學校,因為“教不嚴,師之惰”。或者孩子平時hea爆,討厭做重复功課,自己臨測考先衝温習又可應付,你仍然可以揀“多功課,多測考”學校去keep him busy。 孩子英文差中文好更加要入英中,多接觸英文自然比少接觸英文嘅中中好,當年個個都係咁讀,完全無問題。

即係採用悉性而教,或相輔補拙都同樣係適合。咁。。。。講咗等於冇講。
‹ 上一主題|下一主題