用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私補定補習社好
go

私補定補習社好

我小朋友一至三年級都係私補,今年四年級轉左補習社,以前放學休息下就做功課,大約6點幾我去接佢就已做晒功課,一星期三日晚飯後有補習老師補習成績中等級。今年四年級開學後就轉左上補習社,做功課對好+少少練習同温書,開始時還可以,依家去到做功課功到7點幾先做完,而且依賴左補習教佢做功課,好多時會留番去補習社等人教佢做!所以想請教下有經驗JM,番回私補好?還是補習社好?因為間補習社好full,好難先等到有位入,如果放棄怕入唔返去補!好煩惱!

上到高小, 其實唔洗依賴補習睇功課, 培養返小朋友自己做功課, 而重點應該係喺考試到, 小五六呈分, 所以應該請私補專科補習, 提升返考試分數考好呈分入好的中學

補習社專科冇咁有效率, 同埋我覺得去到補習社會分薄左d 時間, 所以我覺得經濟去到的, 請有經驗私補就最好

簽名被屏蔽

kayi0556 發表於 18-11-13 13:52
上到高小, 其實唔洗依賴補習睇功課, 培養返小朋友自己做功課, 而重點應該係喺考試到, 小五六呈分, 所 ...
我同意! 我仔同女都私補. 仔之前試過出去補, 可惜野性而且心散D, 因為同其他學校同學傾計, 所以我當時四年下學期轉返私補

回覆 kayi0556 的帖子

同意,我女都係私補沒去過補習社。

個人認為如果小朋友個底唔夠好,都喺揾私補好啲。私補針對性比較強,可以幫佢補翻啲弱項。

如果小朋友本身個底好,想拔尖,就可以去補習社。因為補習社有好多嚟自唔同學校嘅同學仔,同班同齡嘅同學仔一齊上堂,可以令小朋友大概知道自己嘅level,当然,老師亦可以為小朋友提出精益求精的建議。

睇完上文先知我女以前個數學補習老師係好野。未教已經叫我send 女的測驗卷搵弱項,唔似學校死古古咁教,只有早到遲走,無hea 教, 我女唔識whatsapp問野必答,最差就係唔肯教中學,攪到我女搵唔到好私補,得閒又要打攪佢勁唔好意思

hkspiderman 發表於 19-8-5 12:01
睇完上文先知我女以前個數學補習老師係好野。未教已經叫我send 女的測驗卷搵弱項,唔似學校死古古咁教,只 ...

剛頭痛想搵上門私補,可以pm 我嗎?

補習社 -  價錢較相宜, 有佢的吸引力, 要視乎小朋友的自律性, 我識有小朋友小學去到小六都是靠補習社, 雖然家裡也有寧靜舒服的環境溫書, 但太多誘惑, 反而出左去做晒功課先番會好D, 成績名列前3.

nanch 發表於 19-8-23 11:43
我自己就覺得補習社既好處係可以了解下佢課程先,但質素幾參差下
私補就未必咁有系統,但就跟得貼d,但都係 ...

我都是剛幫我仔揾補習,你都講得啱,私補就能針對性,知佢邊項弱。但一星期來得2-3日。又唔想我仔會依賴左老師,但我又唔想理。都幾矛盾。

想問私補通常咩價錢

nanch 發表於 19-9-5 23:03
上門私補通常都係大學生,其實佢地都未必記得幼稚園小學課程,正如我地大左未必記得一樣。其實都係打扮工, ...

想請問個老師係住邊區的,可pm我嗎?謝謝

簽名被屏蔽

有好有唔好,我覺得補習社跟番學校模式會貼d,不過我小朋友唔鍾意去補習社,搞到好晏先番屋企。唯有私補