用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問港島區band1尾有邊d中學?
樓主: bigheadshan
go

想請問港島區band1尾有邊d中學? [複製鏈接]

christy2011 發表於 18-11-20 22:10
回覆 tpmon 的帖子

依間1c自行考有難度

但灣仔Band 1B 學生又未必首選鄧肇堅。

醒目開學勳章

gracelam 發表於 18-11-13 21:57
band 1尾應該考唔到spc
有網友話學校評為1c,亦每年都有1c學生考到

何謂b1尾?

指引由邊度黎?學校老師?區區計法唔同wor,  個人認為除咗SPCC及DGS, 所有被定位b1 既直資,都有機會收b1尾、b2頭體藝出色既學生。機會只留給有準備、進取既人。

artroboy 發表於 18-11-21 10:48
何謂b1尾?

指引由邊度黎?學校老師?區區計法唔同wor,  個人認為除咗SPCC及DGS, 所有被定位b1 ...
狹路相逢勇者勝

IYY    發表於 18-11-21 12:37

vincentbabyking 發表於 18-11-20 19:46
st louis 可考慮嗎, 有冇家長知道這學校情況
基本上唔差,比較自由,活動多,可以著波鞋返學,但係DSE成績唔太好。

bigheadshan 發表於 18-11-13 13:18
想請問港島區band1尾有邊d中學?thx
答返你個問題,港島區 Band 1 尾學生可以揀既學校唔多,例如:港同、聖公會鄧肇堅、嘉諾撒書院、高主教、衛理、顯理、聖類斯中學、金文泰、聖公會呂明才、中華基金等等。邊間適合啲就好視乎小朋友既實際情況。

王家爸爸 發表於 18-11-21 13:35
答返你個問題,港島區 Band 1 尾學生可以揀既學校唔多,例如:港同、聖公會鄧肇堅、嘉諾撒書院、高主教、衛 ...

Thx

elbar 發表於 18-11-21 12:31
狹路相逢勇者勝

其實坊間既意見不可以作準,一來大家吹水唔洗負責任,兩來各有偏好,加上年年都會因應就讀人數而有所調整,e.g. 三、四年前B2頭學生都有機會派入B1校,而今時今日又有可能B1生跌落B2校。

不如睇DSE 放榜成績及該校中四選科科目,可唔可以幫自己仔女發揮長處,再睇自己小學每年升中數據去向會更有效。

機會留比勇者係事實,特別係直資,可以任考又無野可蝕既。反而乜都唔做就一定零機會。
‹ 上一主題|下一主題