用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧(太子)interview後感
樓主: chloe_karina
go

明慧(太子)interview後感  

Yausamsam 發表於 18-11-16 10:52
其實叫退學好正常,學校都冇支援自閉症既小朋友,如果繼續留係到對自閉症小朋友冇幫助又嘥錢
...

當然有退學啦 但你收左個小朋友 系咪應該教到佢退學呢 但可惜無

Eunice0203 發表於 18-11-16 10:57
當然有退學啦 但你收左個小朋友 系咪應該教到佢退學呢 但可惜無
...

都冇野可以幫到小朋友留係到幫唔到佢又浪費時間幫佢有咩謂呢

Yausamsam 發表於 18-11-16 10:59
都冇野可以幫到小朋友留係到幫唔到佢又浪費時間幫佢有咩謂呢

退學都要一個月通知 咁個個月系咪應該都當佢系學生呢?吾理佢吾教佢咁叫正常?你收得個學生就要教到佢退學個日啦

Eunice0203 發表於 18-11-16 11:10
退學都要一個月通知 咁個個月系咪應該都當佢系學生呢?吾理佢吾教佢咁叫正常?你收得個學生就要教到佢退學 ...

你係入面教你又知學校冇教

Yausamsam 發表於 18-11-16 10:52
其實叫退學好正常,學校都冇支援自閉症既小朋友,如果繼續留係到對自閉症小朋友冇幫助又嘥錢
...

對丫!家長應立即幫小朋友揾其他學校。

Eunice0203 發表於 18-11-16 11:10
退學都要一個月通知 咁個個月系咪應該都當佢系學生呢?吾理佢吾教佢咁叫正常?你收得個學生就要教到佢退學 ...

學校無甘既支援點去教?萬一整到個小朋友情緒吾好!家長又嘈學校!吾知甘諗岩岩唔岩

葉春春 發表於 18-11-16 11:38
對丫!家長應立即幫小朋友揾其他學校。

明白事理

回覆樓主

學校有一個額外課程比一d有自閉或過渡活躍嘅小朋友,因為我有懷疑過我仔,老師不但安慰我,而且提供好多方法比我,仲話學校有支援,每一次打比我都講足40mins,仲要晚上8點零鐘

angelchen1109 發表於 18-11-16 14:54
學校有一個額外課程比一d有自閉或過渡活躍嘅小朋友,因為我有懷疑過我仔,老師不但安慰我,而且提供好多方 ...

小朋友有無事?係咪要去做檢查?

葉春春 發表於 18-11-16 15:01
小朋友有無事?係咪要去做檢查?

最後冇事,我自己多心,其實老師都有講佢地有觀察,不過如果家長擔心可以去做評估

chachababy 發表於 18-11-15 11:45
我覺得間學校唔係睇小朋友表現,係睇家長,個校長不知所謂,收咗我都唔會讀
...

我老公都係咁講,話個校長品德有問題

Yausamsam 發表於 18-11-16 09:11
其實我係今年n既用家,大家未讀過就係咁話間學校唔好對學校老師好唔公平,我地學校好多家長都讚老師非常有 ...

我同小朋友interview時,有同老師傾過下計。老師都正常,友善。
咁當然未讀過就唔知有無愛心。

但聽簡介會時同埋老公去見校長時都覺得有問題。
去只不過純粹睇下名校點玩法

saiki18813 發表於 18-11-16 22:06
我同小朋友interview時,有同老師傾過下計。老師都正常,友善。
咁當然未讀過就唔知有無愛心。

其實我地簡介會完全冇問問題,我上年都有睇ek,年年d人都係咁講我個人覺得係跟番上年既風氣,同學間有好多家長都冇搶答,我覺得係有d家長真係誇張咗驚學校唔收,我唔信冇人問問題學校會一個都唔收, 純粹個人意見

Yausamsam 發表於 18-11-16 22:31
其實我地簡介會完全冇問問題,我上年都有睇ek,年年d人都係咁講我個人覺得係跟番上年既風氣,同學間有好多 ...

對!我老公interview 都無搶答一樣收(emoji)(emoji)

chloe_karina 發表於 18-11-13 12:33
大家小朋友過程合作嗎?3首歌就in完,好似有點難捉摸⋯⋯⋯

現在面試經驗多左,才發覺其實間間學校都有自己收生方法同標準,只不過有時候家長覺得...村校?玩吓玩具姐,冇理由要我答問題掛,名幼?梗係有好多野考啦,冇理由淨係玩玩具下!相反!如果MW係超級名幼、龍幼、大家又會唔會覺得校長有問題、誇張、商業什麼什麼.....!就如拔萃面試問同學"山竹"期間在家做什麼一樣?有人覺得學校好犀利,又有幾多家長覺得校長有問題?

作為家長,仲要喺香港呢個有點兒K型既教育環境下培育下一代,我覺得最重要是要清楚自己想要啲乜,老土啲講句,真係冇完美,盡能力為他們準備已足夠,面試也是一個人生體驗。

我都係去完簡介會,聽到校長的口吻,好討厭。所以最後無報名

回覆樓主

我係前明慧N 班用家,其實真係好睇小朋友同家長適合咩學校。

撇除校長唔講(冇咩見到佢),但老師,姨姨,課程語境全部都好好,好多同學K都考到好好嘅幼稚園。小朋友讀得好開心,現在去了別的幼稚園讀K1,都不時會講返舊老師和舊同學名(emoji)會掛住老師

講商業,明慧一定係,但雙職家長會覺得幾放便。

我係前明慧N 班用家, 細B, 國際班
除左個校長外, 其實明慧既課程係好好既, 自己印教科書
我個細B N班A至Z已經識晒, 出面既官K1都係教緊ABC
唔好一味話一間私校commercial, 全香港私校都係咁

回覆樓主

我是前明慧PN用家,十分滿意學校的課程、教材和語景,小女遇到的兩位班主任都好有愛,對小朋友關顧,從細節上都感覺得到。

如果要講缺點,就是沒有室外遊樂場同沒有宗教。學校有教紀律,但德育方面,我覺得有宗教的學校會全面深入一些。

sheepmeimei 發表於 18-11-27 15:11
我是前明慧PN用家,十分滿意學校的課程、教材和語景,小女遇到的兩位班主任都好有愛,對小朋友關顧,從細節 ...
同意, 同埋學校環境細小, 只有露天空地作戶外教學