用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有D擔心,唔知算唔算自閉
go

有D擔心,唔知算唔算自閉

仔仔今年五歲,一直都唔係好理人,自己同自己玩,有陣時叫佢果陣,反應都好慢。同佢講野會低頭自己同番自己講。我自己都有上網搵過好多資料,仔仔好似有點自閉徵兆,本身家住大角咀,想問下有無自閉症中心可以幫我仔仔做評估,我去吾到港島區,因為仲有另外一個細啲嘅小朋友要照顧,所以想喺翻九龍區。有冇人可以介紹下呢邊有啲乜嘢中心適合訓練?感謝
讓寶寶健康成長

回覆 寶寶去那兒 的帖子

評估
政府:可以叫學校寫信轉介去兒童評估中心做評估(排左9個月,5歲后好似會快D)私人: 當年我自費去協康做評估 (排左2個月)

訓練
政府:醫生會判斷小朋友適合邊種訓練模式,如要特殊學校、兼收位或早期訓練等
(未排到以上服務前,如學校有「到校服務」便可暫用)
私人:九龍區很多,上網可找
(未排到服務前,當時囝囝上午幼稚園,下午外出訓練)

坊間訓練始終看導師及教法同小朋友夾唔夾,之前都要試過好多先找到啱。樂天及小童群益會試過幾好,如覺得有懷疑去求證下再作決定,最後希望他一切安好!

協康,系海富苑

toto25 發表於 18-11-14 01:49

評估
好詳盡,感激
讓寶寶健康成長

我仔仔幾個月前都遇到差5多既問題,朋友介紹之下,搵左ABA治療師,先做評估,老師test左亦證實仔仔有自閉症傾向,現在接受1對1治療,進步左好多,好彩有老師幫仔仔,原本5識分顏色,yes同no,而家都識。而家上左centre度1個星期上3次堂,因為老師話小朋友可以同其他小朋友接觸豐富社交能力,見到慢慢有改善,好感恩。樓主你5使擔心,懷疑的話去坐centre做評估先,再梯下老師點講。老師比較專業嘛

我擔心小朋友唔配合老師做評估,亦都唔知收費係點,評估通常要幾錢
讓寶寶健康成長

寶寶去那兒 發表於 18-11-14 17:47
我擔心小朋友唔配合老師做評估,亦都唔知收費係點,評估通常要幾錢

$6000起

我小朋友免費得到評估,治療師都好好㗎,所以可以先做評估囉

angelazhang01 發表於 18-11-14 14:22

我仔仔幾個月前都遇到差5多既問題,朋友介紹之下,搵左ABA治療師,先做評估,老師 ...

請問係邊間aba? 可否pm? Thx

去協康會搵心理專家做評估, 費用5800有結果再幫你寫信去搵社工, 排S, O位

angelazhang01 發表於 18-11-14 14:22

我仔仔幾個月前都遇到差5多既問題,朋友介紹之下,搵左ABA治療師,先做評估,老師 ...

想問小朋友去邊間上堂?