用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 教phonics個老師係唐人
go

[英文] 教phonics個老師係唐人 [複製鏈接]

我最近幫小朋友報左讀phonics,上堂先知佢用中文同女女溝通,本身我女女係可以講到英文的,但上堂溝女時我個女都變埋同佢講中文。我一心報英文,雖然話phonics唔同speaking啫,但始終去到一間芇學校,老師就算香港人都希望係同佢教學係英文丫。請問各倍媽媽你地小朋友的phonics老師會唔會同一樣? 同埋學phonics會有影響嗎?
   1    0    0    0

delete

三隻馬 發表於 18-11-15 12:45
個老師喺本身英文唔夠好要用中文教?
定話係小朋友唔太理解英文,所以老師要用中文教?
如係後者,上chatr ...

我話左小朋友聽英文多過中文。
老師話佢都要多方面識,考小學唔係只考英文,第一堂,佢拍返少少上學條片比我地,聽住老師除左拼音係讀個粒英文字係英文。
佢全部係用中文上堂

delete

三隻馬 發表於 18-11-15 18:50
無錯,考小學唔係只考英文,小朋友要有多方面知識。
但唔代表學英文拼音時個老師要用中文教。
呢方面係個 ...

我比晒錢,到第一堂我問邊個係老師,佢先話佢自己。我已經講話希望用英文上堂,佢就咁講喇。
之後拍返上堂的片少少比我睇,就聽到老師全部講中文,除左拼音個粒字係英文。
唉!我依家好心煩

我女從來無上phonics班, 只上chatroom, 生字學得咁上下, 見到其他生字就識得舉例話好似邊個字咁樣讀, phonics班都唔洗上.

sar1216 發表於 18-11-16 00:25
我比晒錢,到第一堂我問邊個係老師,佢先話佢自己。我已經講話希望用英文上堂,佢就咁講喇。
之後拍返上堂 ...

我女以前曾經係centre跟外籍人士學phonic, 去到中班覺得成效唔好,就跟同學mama介紹的hk人學phonics. 老師用廣東話教,小朋友更易明白要點,成效進度更理想。當然,亦都要靠老師課程好, 同埋家長配合,成效就事半功倍。

思澄爸爸 發表於 18-11-18 03:12
我女以前曾經係centre跟外籍人士學phonic, 去到中班覺得成效唔好,就跟同學mama介紹的hk人學phonics. 老師 ...

咁你小朋友跟外國人時佢當初英文識唔識聽架? 因為我小朋友英文listening都比中文好,同老師講過,但老師都用中文教學,例如a係咁讀,試下讀1次比我聽,係個邊攞返個音擺上塊板到丫,咁喇,叻喇。
=:=" 即係除左個音,其餘都係用中文。我唔介意佢中國人,但上得英文堂感覺最起碼老師都同佢用英文溝通,可以迫佢聽及回答老師都用英文嘛 (emoji)
‹ 上一主題|下一主題