用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真vs 仁立, 大家會點選?
go

崇真vs 仁立, 大家會點選?

小女讀普通私小,性格活潑好動,有幸有崇真英小offer, 但覺得學費有點貴,也不太了解TT,可以給點意見嗎?

vvchow1115 發表於 18-11-13 09:56
小女讀普通私小,性格活潑好動,有幸有崇真英小offer, 但覺得學費有點貴,也不太了解TT,可以給點意見嗎?
...

你講乜? 你已讀私小?
TT 小一offer?
又仁立?
不明!

SeaOtter 發表於 18-11-13 10:19
你講乜? 你已讀私小?
TT 小一offer?
又仁立?

Sorry, 本身私幼。現有TT 英文部小一offer, 想比較一下若自行有幸入仁立,應怎樣選擇?

如果你自行中了仁立,當然去仁立啦!
仁立:免費、地區一線、升英中達50%,如果叻女的可能可以升band 1A林護中學。
不過,你住哪一區?仁立不一定有校車到達的。自己check 清楚校車路線先。

LittleButter 發表於 18-11-13 10:23
如果你自行中了仁立,當然去仁立啦!
仁立:免費、地區一線、升英中達50%,如果叻女的可能可以升band 1A林 ...

本身住荃灣

...

隔離post GH vs 仁立, 我都揀仁立, 不過係我揀啫

問下自己點解當初放自行仁立, 唔叠埋心水直上小學部
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

借位一問,仁立同仁立紀念,邊間較好?

回覆樓主

仁立for sure

識人讀崇小,D英文弱到。說好的語境呢?為何浸不到學生?
崇中DSE數據
我親戚是崇真校友都話七千幾唔抵讀。

PCMW 發表於 18-12-3 17:45
仁立for sure

識人讀崇小,D英文弱到。說好的語境呢?為何浸不到學生?

但有識崇小的又不是咁差,英文好流利,也在放學時間見有崇小學生都用英文對話好好(不知是國際或是英文班)!每間學校總會有好有不好的學生!

回覆 takashi 的帖子

你自行抽中仁位嗎

回覆 gracelam 的帖子

GH , 仁立 , 崇真 , 三間唔同級數的學校...!!
GH VS 仁立 , 會選 GH

仁立 VS 崇真 , 會選仁立

因為 GH VS 崇真 , 係無得比...!!   

回覆 PCMW 的帖子

本人為崇幼家長, 每日接小朋友番學, 小學部小朋友英文其實係幾好, 因為我見住佢地小朋友間都係用英文溝通, 所以唔認同呢個回應。
就算我小朋友喺崇幼讀中英班, 以學卷幼稚園黎講, 我滿意小朋友既水平, 對住外語老師都唔怕講英文。

利申: 有崇小offer, 最後無take

mrspp 發表於 18-12-4 14:33
回覆 PCMW 的帖子

本人為崇幼家長, 每日接小朋友番學, 小學部小朋友英文其實係幾好, 因為我見住佢地小朋友 ...

無take 原因是什麼,可說說嗎?

回覆樓主:

當然仁立,崇小的comment麻麻。仁立是地區一線,又不用錢。

回覆 lulumelody 的帖子

仁立

仁立,too

回覆樓主

比起GH更加唔使諗
一定係仁立

回覆樓主

我都係選擇緊崇真同黃埔奉千

本身係崇幼英普學生。自覺7k+ 唔抵

...

我估9成9嘅人都會選聖公會仁立。有不錯機會升band 1A而且免費。聯繫林護更是難得的男女中學。

最後都是樓主自已決定好了,我3年前聽得太多意見迷失,差點影響了兩個小朋友成長,要聽就聽用家意見和EK有經驗前輩分析,因為現在有很多人是"我聽人講…" 或者是新手家長