用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學體測有無人收到通知?
樓主: 小乖豬
go

協恩中學體測有無人收到通知?   [複製鏈接]

ljason 發表於 18-11-14 21:24
不過我真系估唔到全港學界前八都沒資格,聽日問下學校,睇下有無可能有解釋
...

都全港學界前八, 唔洗TEST已經知道肯定了實力 啦! 

回覆 hongsamama 的帖子

師姐話唔俾

Zoomfly 發表於 18-11-15 10:20
回覆 hongsamama 的帖子

師姐話唔俾

如果跟往年三十人左右,跑山(應該唔會跑太長啩),都要0830撹到1200,我諗緊會不會有其他測試,如體能,純粹亂估

Zoomfly 發表於 18-11-14 23:07
回覆 ljason 的帖子

其實會否睇埋學術成績?

我估會啦,早幾年有個朋友個女成績唔得,但籃球勁(現港隊成員)唔收,上年有個游水勁,12月中已有2nd in, 家姐讀緊,但見完都係唔收

回覆樓主

我都識去年有人跑勁(全港頭幾),2nd in 完唔收,咁我真好奇,既然佢唔特異到學校會唔睇成績,咁又何必2nd in呢,又或者係比得2nd in, 即學業成績已過關,只係佢過唔到面談

醒目開學勳章

vestzs 發表於 18-11-15 07:56
回覆 peggy 的帖子

大約測試d乜??? 我小朋友話唔見校內有跑道, 唔會車佢地去運動場做測試吧???

以往去將軍澳運動埸做testing,長跑就係場外跑

醒目開學勳章

hongsamama 發表於 18-11-15 10:44
如果跟往年三十人左右,跑山(應該唔會跑太長啩),都要0830撹到1200,我諗緊會不會有其他測試,如體能, ...
testing 跑山個d通常係玩長跑,大約跑3k

hongsamama 發表於 18-11-15 11:41
我都識去年有人跑勁(全港頭幾),2nd in 完唔收,咁我真好奇,既然佢唔特異到學校會唔睇成績,咁又何必2nd ...
你講嘅上年全港學界頭幾唔收有幾奇,上年田徑測試前,主教林sir講咗得3-5個田勁精英位,60、100、200米頭三都9個女仔(上年9個女仔,其中一個比女拔取錄),9個學界頭三協恩收左4個(仲要呢四個女仔,係九龍區Band one小學)所以你講頭幾係冇用嘅,最緊要頭三,加成績好,先至有機會比協恩收,同埋佢哋係睇你跑嘅時間嘅,60米約8.6秒內, 100米14秒內, 200米29秒內,先至有機會收,當然啦佢都睇你近排嘅成績,譬如屈臣氏周年大賽,加公民田徑比賽名次+時間,當然佢都有講如果你成績好,而運動真係全港學界頭八,都有機會收嘅,不過呢啲位真係得一個半個
喜蓮之星

回覆樓主

Thx 各位

hongsamama 發表於 18-11-15 13:02
Thx 各位
你話係學界頭幾(估頭四至八)協恩唔收,我都想問你,係咪好似去咗南區港大同學會
喜蓮之星

ljason 發表於 18-11-14 21:25
不過我真系估唔到全港學界前八都沒資格,聽日問下學校,睇下有無可能有解釋
...

無錯,如果係上屈全港學界頭八,而又成績唔太差,正常係一定有田徑測試的,但如果想頭8爭呢3個田徑位,就一定要面試超凸出,先有機會爭其餘成績好,田徑好,嘅1、2個(掹車邊)位入協恩

97881313 發表於 18-11-15 13:27
你話係學界頭幾(估頭四至八)協恩唔收,我都想問你,係咪好似去咗南區港大同學會 ...

你都心中有數!

hongsamama 發表於 18-11-15 13:47
你都心中有數!
係,因為我都係過來人,所以俾啲資訊大家,等大家知道自己囡囡嘅機會,心中有數
喜蓮之星

回覆 97881313 的帖子

即是以體育項目有offer 也好渺茫,如果學業成績不好,機會都冇乜

回覆樓主:

我還估田徑是大項目,應該有8-10名額,點知得3-5名額。 這樣每年大約20人左右憑運動入協恩?  [/

回覆樓主

田徑特異位少就肯定的
田徑學界,60,100,200加埋田項的頭八,扣除冇報名,成績太差的,數目都會遠超過特異位
而依班人通常都有keep住參加公開賽,一定有最新成績睇到,好好奇咁何解仲要測試呢?
我記得talk有人問過,校方就答要睇埋態度

醒目開學勳章

shunlee 發表於 18-11-15 14:54
我還估田徑是大項目,應該有8-10名額,點知得3-5名額。 這樣每年大約20人左右憑運動入協恩?  :funn ...
阿女個屆田徑只收2個

hongsamama 發表於 18-11-15 14:55
田徑特異位少就肯定的
田徑學界,60,100,200加埋田項的頭八,扣除冇報名,成績太差的,數目都會遠超過特 ...
冇錯,你講得啱,其實基本上協恩,一上網check下屈臣氏,公民,全港學界,邊啲囡囡最勁,佢哋心中有數,田徑測試只係想見下你哋嘅真人,同埋製造一個公平嘅測試,其實收邊啲囡囡,學校都心中有數
喜蓮之星

97881313 發表於 18-11-15 15:14
冇錯,你講得啱,其實基本上協恩,一上網check下屈臣氏,公民,全港學界,邊啲囡囡最勁,佢哋心中有數,田 ...

「製造一個公平的測試」,我都係咁諗
所以,我覺得,冇得去嘅不用太介懷
有得去嘅自己應該心中有數,係target定陪跑

回覆樓主:

請教前輩 ,知道劍擊會有幾多位 嗎
‹ 上一主題|下一主題