用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IT入行所需的能力學技
樓主: HaYi
go

IT入行所需的能力學技 [複製鏈接]

明白股份買賣是不包括技術買賣.現在浸浸已帶起呢個對中國有策略地封鎖.就算往後民主或共和上台,都會不變.

小時了了 發表於 18-11-21 09:48
呢個 point 就係我 C6 成日呻做 IT 嘅難處. 佢咁多年都係做 post-sales, 咁多年都要不斷 "追" / "update" I ...

IT 是一個容易有中年危機的行業,但加了你所熟悉的商業運作,就多一項保障。商業系統未必要最新的技術,有客戶情願買一個開發了10年的系統,貪它夠穩定。

JustAParent 發表於 18-11-21 12:47
入股,你我都可以。高科技公司,尤其尖端科技,牽涉到國家安全,股份交易商業合作和技術轉移是兩碼子事。I ...
淨係睇早排侵侵一招禁止高科技出口中國, 中國已要投降啦!

蕊片, 搜尋器等, 如果無咗美國既技術, 中國根本無辦法再發展

高科技生產商同電訊商, 都係受政府嚴格監控既戰略伙伴.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kls12 發表於 18-11-21 13:39
IT 是一個容易有中年危機的行業,但加了你所熟悉的商業運作,就多一項保障。商業系統未必要最新的技術,有 ...
Hardware既selling point同Software既selling point係好唔同

研發咗出嚟/攞咗代理返嚟如果去唔到貨, 會血本無歸. 所以總要諗辦法叫人"去舊迎新"

而且Vendor要keep住出新嘢 (好似手機咁之嘛), 否則邊有收入?

就好似其中一家大型網絡設備生產商Cisco, 佢既產品周期平均只有6-8年, 新產品上市一年後, 就話呢個產品2-3年後會End of Sale, 4-6年後會End of Life (連support 都唔會有)

只要廠家一話無保養, 有事無人幫到你, 咁你想唔換都唔得, 因為大部份人都承擔唔起一個系統係無保養情況下出事帶來既損失和責任.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 15:38
淨係睇早排侵侵一招禁止高科技出口中國, 中國已要投降啦!

蕊片, 搜尋器等, 如果無咗美國既技術, 中國根本 ...

點玩呀?所以我建議朋友子女,讀IT,出外國啦。

JustAParent 發表於 18-11-21 19:49
點玩呀?所以我建議朋友子女,讀IT,出外國啦。
我都係咁話,現實,冇法,科技都係去美國啦。

ilyrd 發表於 18-11-21 22:35
我都係咁話,現實,冇法,科技都係去美國啦。

都係果句啦,不是美國任何一間,甚至野雞大學都好過香港吧?

kls12 發表於 18-11-21 23:10
當然當然

kls12 發表於 18-11-21 23:10
我只係覺得, 讀 IT 唔一定要出國, 不過做 IT 想有好發展, 就唔好留守香港.

香港係 Business/Money Orientated, 任何俾視為對Business無幫助既嘢, 都唔會有太大機會發展

IT 對香港絕大部份公司嚟講, 都只係 Cost, 唔係 Asset.

Cost 通常只會用嚟 Cut

hkpapa852 發表於 18-11-22 09:09
我只係覺得, 讀 IT 唔一定要出國, 不過做 IT 想有好發展, 就唔好留守香港.

香港係 Business/Money Orienta ...

如果是怕被CUT, 做 income 吧。 現在都是工找人,有很多選擇。

hkpapa852 發表於 18-11-22 09:09
香港係 Business/Money Orientated, 任何俾視為對Business無幫助既嘢, 都唔會有太大機會發展
IT 對香港絕大部份公司嚟講, 都只係 Cost, 唔係 Asset.
Cost 通常只會用嚟 Cut

IT, 科技.... 依家香港成日吹捧創新科技, 今日睇報紙有以下 "新科技"

高科技助養老養生 2018/11/22 https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2213787/新世界斥資$4億推新品牌%20醫養合一

香港面對人口老化,長者護理和復康服務需求不斷上升。新世界集團投資約4億元創立健康品牌「Humansa仁山優社」,提供一站式高科技「養老」和「養生」服務,對象為40歲或以上有不同醫療需要的人。機構現已在天后及何文田開設服務中心,未來更會進軍大灣區。

仁山優社提供全港首創「醫養合一」模式,服務涵蓋養生、復康、院舍護老及家居護老等。

明年進軍大灣區城市
服務中心引入多項尖端科技,如中大研發的「全自動視網膜圖像分析」技術,可從「眼底相」評估中風等疾病的風險,準確率達90%,是本地首間使用的私人康健中心。

另外,服務中心亦引入了其他尖端科技如「HandyRehab復康機械手」和「SeeMe VR復康系統」助中風病人康復。

新世界副主席兼總經理鄭志剛說,香港和內地均面對人口老化,估計到2036年,兩地醫養市場將高達1,392億港元和20萬億人民幣,已計劃投資多10億元發展品牌,明年將進軍其他大灣區城市。他又指,會發展人工智能和大數據分析技術,提升服務效率。

仁山優社行政總裁佘雋知指,中心針對中高檔市場,但相信收費合理,冀可普及服務。前綫服務團隊已超過100人,包括物理治療和職業治療師,亦有營養師和護士等。

小時了了 發表於 18-11-22 09:54
IT, 科技.... 依家香港成日吹捧創新科技, 今日睇報紙有以下 "新科技"

高科技助養老養生 2018/11/22 https ...
重點咪就係呢句:

仁山優社提供全港首創「醫養合一」模式,服務涵蓋養生、復康、院舍護老及家居護老等。

將幾個服務重新包裝埋一齊, 做一條龍服務, 就叫"創新"

或者我太執著, 呢D對我嚟講, 只係舊酒新瓶

HaYi 發表於 18-11-12 13:45
唔想一位樓主原文, 我在哩度開另一個IT 行業 post繼續 請教..
亦希望大家繼續 input IT 有關之 升學/就業 ...

我網瀏灠英國暑期班, 見到以下呢間俾你考慮吓 summer school 或將來英國讀 High School。

......校舍係 Warwick University。學校是推動STEM(Science,Technology,Engineering,Maths)教育的領航者,在STEM教育方面經驗豐富..... 針對14歲至17歲的國際青少年開辦了為期兩星期的暑期科學營,目的是為了提升學生語言和數理等方面的知識與應用技能的能力、培養學生在二十一 世紀所需要的創造力、協作和解決問題能力。在這個營裡,學生除了能夠參與每星期十二小時的強化英語班之外,還會參與在國際「奧林匹克」獲獎的老師所帶領的數學、科學挑戰訓練、大學面試訓練.....

The National Mathematics and Science College https://www.hkosc.com.hk/home/school/detail/id/1477/title/+The+National+Mathematics+and+Science+College.html

https://natmatsci.ac.uk/a-level-results-2018/

HaYi    發表於 18-11-28 12:00

HaYi 發表於 18-11-12 13:45
唔想一位樓主原文, 我在哩度開另一個IT 行業 post繼續 請教..
亦希望大家繼續 input IT 有關之 升學/就業 ...
好多business analysts都係programmers 出身,即是識寫program,可以同user傾system requirements話到卑user知個要求做吾做到。
想自學CS,試下MIT個online course? 全部免費,不過吾知arm吾arm初中,試下沒坏吧!英文好其實可以的。 MIT有好hot的data mining course 添

https://ocw.mit.edu/courses/find-by-topic/#cat=engineering&subcat=computerscience

HaYi    發表於 18-11-28 12:02

licpd 發表於 18-11-27 20:57
好多business analysts都係programmers 出身,即是識寫program,可以同user傾system requirements話到卑use ...
阿仔剛入中學, 學校有升學導向問題是"自己想入的大學/第時想點升學",  可能學校想S1生都早些有些概念. 只是我個從細一舊雲, 對前途問題求求期期,  我個次好奇問下佢答咩, 我以為最近磅想高攀的最多是科大,  佢竟答說MIT,  當時即時我真係有點失笑, 心想唔知佢知唔知MIT係咩, 不過都有可能佢成日睇youtube, 識埋D youtuber 係畢業生, 反正我真係估佢唔到...但又想究竟會唔會由不可能變得有可能..)
我已book mark 左,哩個MIT 兔費open source 都希望可以俾多少少方向佢.

HaYi 發表於 18-11-28 12:34
阿仔剛入中學, 學校有升學導向問題是"自己想入的大學/第時想點升學",  可能學校想S1生都早些有些概念. 只是 ...
haha, 你仔識貨!
‹ 上一主題|下一主題