用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IT入行所需的能力學技
樓主: HaYi
go

IT入行所需的能力學技 [複製鏈接]

chun媽 發表於 18-11-16 07:17
咁即係話,其他行業都有呢個問題?要在國内工作,唔通真係番國内讀大學?
...

係邊度讀書唔重要,有冇人脈先重要。
10年前上海攪個自貿區已經玩咗唔少外資公司一轉,如果識人就無咁易中伏。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chun媽 發表於 18-11-16 07:30
我見上面的comments, 話要在香港做IT行業,最好有D商科底,是嗎?我見大學課程有ICT+ management, 這類課程 ...
不要把興趣當作事業,否則會連興趣都無埋。
問清楚阿仔有冇諗過想做乜。如果佢連讀純電腦都覺得悶,日後叫佢做IT,只會係更厭惡。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

RunningPig 發表於 18-11-15 22:21
其實香港嘅大學 CS program 冇咩問題,有問題嘅是好多讀 CS 的學生差。識幾個本身中學已是尖子係香港讀 CS ...

入國際知名既IT公司唔難,係入面做乜先得?

講實力,尤其Programming skill,以前不少由HD轉入Degree既,起碼高過中學畢業個堆幾班,但又如何呢?

香港既 IT 行業,始終最搵到錢而較有機會可以俾大家做的,其實係無乜IT技術要求既 IT Sales。

chun媽 發表於 18-11-16 07:30
我見上面的comments, 話要在香港做IT行業,最好有D商科底,是嗎?我見大學課程有ICT+ management, 這類課程 ...

當你有興趣一件事,你係唔會覺得悶。你應該問吓你仔,有興趣電腦乜嘢? 覺得讀CS(或者相關科目)邊方面悶?我個人認為,人生一大美事就係以興趣為工作,以興趣為生。

你朋友冇錯,香港IT係會成個部門比人cut。你之前話電腦法証(我唔熟悉,但有時間可以分享下朋友經驗)年薪百萬,其實係financial firm年薪百萬IT人唔少。正正呢個原因,年輕一代更應該諗下,佢有乜賣點?點解佢覺得佢份工唔會比新加坡中國印度取代,而事實上呢件事已經發生咗多年。所以我之前話,香港今日行既係夕陽路, non-sustainable。

如果有得揀,CS,出外國讀啦。任你跑得幾快,同幾個唔識跑既組隊接力賽,你一定輸。

JustAParent 發表於 18-11-16 08:48
當你有興趣一件事,你係唔會覺得悶。你應該問吓你仔,有興趣電腦乜嘢? 覺得讀CS(或者相關科目)邊方面悶? ...

擁有百萬年薪的IT人的確唔少,但要經過多少年奮鬥? 佔IT行業人員多少百份比?

做咗10年以上,年薪只有不夠50萬的IT人,可以用海量嚟形容。

hkpapa852 發表於 18-11-16 09:12
擁有百萬年薪的IT人的確唔少,但要經過多少年奮鬥? 佔IT行業人員多少百份比?

做咗10年以上,年薪只有不 ...

所以我叫人去外國讀囉。我已經講得好白喎。

JustAParent 發表於 18-11-16 09:15

我都係咁話,讀IT同做IT,可以的話無謂留係香港。

好多人只係見到IT小部份世界就以為IT好好撈。

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:33
入國際知名既IT公司唔難,係入面做乜先得?

講實力,尤其Programming skill,以前不少由HD轉入Degree既, ...

我講緊的係 Google Facebook 的 software engineer,起薪點高個 ibank 嗰種。香港的大學 CS program 冇咩問題,問題是 CS 本身是難的科目而香港叻的學生好少去讀。我識的香港或內地尖子在香港讀完 CS 的前途都幾好。
另外經常有謬論話讀 CS 剩係 programming 唔使係大學讀,但現實是 CS 更重要的是思維如所 algorithms,而我上面所講的好工都睇重呢 D

chun媽 發表於 18-11-16 07:36
就業情況而言,朋友做IT行業,佢都叫我仔唔好揀,因為公司好易成個IT部門cut左。
另,我見我親友在HKU讀In ...

若中美爭拗持續,不要怕IT部門out, 全間公司都有機會out.

IT 人是最有機會有中年危機,到四十歳人,你的技術不與時並進,被公司辭退後,真是要轉行。做醫生、會計師是不會有這問題。

另一方面,IT 比任何一何行業容易創業,身在香港,都可賣你的產品到世界各地。

hkpapa852 發表於 18-11-16 09:12

做咗10年以上,年薪只有不 ...

其實,你這説法行行都是的。我認識不少會計師,工作10年,年薪不到50萬。

RunningPig 發表於 18-11-16 09:43
我講緊的係 Google Facebook 的 software engineer,起薪點高個 ibank 嗰種。香港的大學 CS program 冇咩 ...

香港既大學,其實上只會教到理論同少許algorithms

你講既例子:去美國Google/Facebook做SE,起薪點高個 ibank 嗰種。正正印証咗香港唔重視IT技術人員既問題。

係歐美國家,IT工程師既地位同收入,不比醫生律師差,有能力的真係可以話行行都有機會出狀元(至少一定搵到食養得到自己)。

反過來說,你認為香港Google/FB需要呢類人?又會出呢個人工去請佢地嗎?

CS當然唔係只有Programming, 不過Programming Skill的確大可自學。

香港現今有從事Software Development既人,有多少人係全權負責設計一個Program? 更多的只係集中攪好一個Object/Function.

現今香港還有Programmer會研究用那一個function,用那一種statement,會用少D Memory,會令Program快個1ns嗎?(當然現在的Complier比以前強,多了Optimization的功能)

kls12 發表於 18-11-16 09:53
若中英爭拗持續,不要怕IT部門out, 全間公司都有機會out.

IT 人是最有機會有中年危機,到四十歳人,你的 ...

其實呢,香港做IT,醒目既,眼光遠小小既,到中年仲點會係度揼石仔?

kls12 發表於 18-11-16 09:53
若中英爭拗持續,不要怕IT部門out, 全間公司都有機會out.

IT 人是最有機會有中年危機,到四十歳人,你的 ...
IT 只有係做 software development 和 consultation 較易創業 (因為成本低)

如果做硬件科研創業, 簡直就係明白大愚

現實中亦只有 Programmer 和 Consultant 較易做 Freelance

JustAParent 發表於 18-11-16 10:27
其實呢,香港做IT,醒目既,眼光遠小小既,到中年仲點會係度揼石仔?
...
有目標的, 到咁上下年資就會轉型, 放棄技術之路, 邁向吹水/管理之路

20-30年前, 仲可以一世揼石仔, 而依你想一世揼石仔人地都唔會俾你留係度

hkpapa852 發表於 18-11-16 10:31
有目標的, 到咁上下年資就會轉型, 放棄技術之路, 邁向吹水/管理之路

20-30年前, 仲可以一世揼石仔, 而依你 ...

唔係放棄技術之路,只係唔揼石仔姐。普通一間software house, 人到中年,至少都做到SA/SSA啩?係另一層次工作。CS底好, 應對游刃有餘。

JustAParent 發表於 18-11-16 09:15

請問除了美國外,如果真係去外國讀computer 或相關行業,哪個國家會好D?

chun媽 發表於 18-11-16 21:00
請問除了美國外,如果真係去外國讀computer 或相關行業,哪個國家會好D?

如果唔去美國讀電腦,咁不如留係香港算了。

chun媽 發表於 18-11-16 21:00

Undergrad/Grad school我會分開睇。

Undergrad我反而會選擇英國,唔係話英國CS叻過美國,但英國比我既感覺和平D,學生乖D(唯一鍾意劈酒),父母會安心D 頂尖科技,英國一定唔及美國,但undergard課程其實差異唔大。英國CS好多方面都唔差,最近赢棋王既AlphaGo,其實最初由UCL研發。

Grad school做research,最好去美國啦。

JustAParent 發表於 18-11-16 22:19
Undergrad/Grad school我會分開睇。

Undergrad我反而會選擇英國,唔係話英國CS叻過美國,但英國比我既感 ...

謝謝分析

kls12 發表於 18-11-15 18:55
我只有興趣說programming
若想到Facebook , Google , 阿里巴巴等公司工作,真是可以讀得pure 一些 CS的科 ...

不要再想當年了,讓我說説舊經濟。

小時了了是舊經濟的用家(ERP),我就是供應商 (Software Developer). 訂單、生產、運輸、倉庫、銷售、成本控制以至到會計系統,都是我們的業務。

商業用的系統,除了快之外還有以下的要求 :

User friendly :介面簡單、不用記着代碼

Efficiency :不用重複輸入

Automation : 自動生成發票、自動提醒等

Flexibility :配合公司業務需要,多用戶、多倉庫

Security : 因應一不同的崗位,設置可使用的項目

IT 上的限制,與商業上的要求,有時是有衝突的。沒有商業上的知識或觸角,有時會弄出笑話。有客戶提供了張很簡單的表格,於是比了個programmer 設定,他將所有的欄位,同類的放在一起,即是日期放在一起,金額也放在一起,問他原因是容易他管理,結果當然是要重新做過啦。

下次講新經濟, 待續

‹ 上一主題|下一主題