用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IT入行所需的能力學技
樓主: HaYi
go

IT入行所需的能力學技 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-14 08:52
TDM缺點多係行內人都知, 但係點解到今時今日大家仲係用TDM唔用ATM?

要求全世界將TDM轉晒做ATM的話, 成本, ...
TDM 同 ATM 都係死緊既技術,新設備兩種都唔會用。以現有既趨勢,即使係喺 WAN 上,Ethernet 都會慢慢取代其他技術。

王家爸爸 發表於 18-11-14 09:00
TDM 同 ATM 都係死緊既技術,新設備兩種都唔會用。以現有既趨勢,即使係喺 WAN 上,Ethernet 都會慢慢取代 ...
TDM死極都死唔晒既, 因為VoIP始終不能100%取代Voice Trunk

ATM就..... 原理是好, 但成本太高, 加上生不逢時囉..... 只好做周瑜

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-14 09:02
TDM死極都死唔晒既, 因為VoIP始終不能100%取代Voice Trunk

ATM就..... 原理是好, 但成本太高, 加上生不逢 ...
成本太高係 ATM 既死症。成本亦係 Ethernet 既最大優勢。

JustAParent 發表於 18-11-13 11:19
個人background我唔想disclose。不過,我唔識嘅嘢我唔會講,我絕對相信我有資格comment香港IT教育和行業。 ...

這裏很多人都説過香港IT 不好做,但我不認同。你講開背景,我有些明白了。是否computer science 冇得做,但information system 還可以呢?

kls12 發表於 18-11-15 07:49

其實何為IS?

恐怕大學教授都無法俾到一個標準答案。

我會認為IT一定會繼續有得做,但大部份工種都唔會再係賺到大錢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-15 08:01
其實何為IS?

恐怕大學教授都無法俾到一個標準答案。

或者用另一字眼,Pure IT Vs IT in business. 你和王家爸爸討論的terms, 我完全不會,工作上也不會接觸到。相反,我日常用到的商業用語,不知你會不會,這就是分別吧!

kls12 發表於 18-11-15 08:30
或者用另一字眼,Pure IT Vs IT in business. 你和王家爸爸討論的terms, 我完全不會,工作上也不會接觸到 ...

IT in business: 每一類工種都只會日漸IT化, 簡單如文書處理, 現在有那家公司沒有用電腦來做? 就算專門如醫療, 將來只會更依賴 IT一樣

Pure IT: 除了為理論而攪的科研, 其實應該沒有純IT工種。

你不明白我們提及的Term, 正正因為IT行業太濶.

我們講的, 是傳統電話網絡, 以及現在電訊供應商的網絡架構的一些基礎技術名詞, 你說你是software house的, 不懂其實一點也不出奇.

IT太複雜, 有software development, system support, network support, security ... 每一項都可以好專門, 各自經常都唔明白對方, 但偏偏其實係息息相關.

現今IT又再出現另一個大炸彈, 日後如果爆的話, 又唔知又幾大殺傷力.

hkpapa852 發表於 18-11-13 08:25
以前既BA,的確唔關IT事。不過依家乜都IT化,BA唔識攪埋IT會好蝕底。

BA似Coordinator between IT & Other department,唔識IT會好蝕底

S1Parents2017 發表於 18-11-15 16:46
BA似Coordinator between IT & Other department,唔識IT會好蝕底
你講既只係其中一種BA

hkpapa852 發表於 18-11-15 08:45
IT in business: 每一類工種都只會日漸IT化, 簡單如文書處理, 現在有那家公司沒有用電腦來做? 就算專門如 ...

我只有興趣說programming
若想到Facebook , Google , 阿里巴巴等公司工作,真是可以讀得pure 一些 CS的科目,上面都有人說,在香港讀CS是不夠與國內人爭,到外國走走可能更能達成你的理想。
若想留在香港發展,便要向商業傾斜,建議最好讀一兩科商業或會計。早兩個月,另一團隊請了個波蘭人,被customer support 投訴不明甚麼是Debit / Credit , Outstanding ,建議人事部下次請個識基本商業運作的programmer, 但無計,真是缺人到這個地部。
IT 真是可以改變這世界,有很多Business model 有待開發。新經濟不求賺錢,舊經濟還用着一些很舊的科技,要研究下怎樣融合他們。

kls12 發表於 18-11-15 18:55
若想到Facebook , Google , 阿里巴巴等公司工作,真是可以讀得pure 一些 CS的科 ...

所以我講,夕陽的不是IT,是香港。香港現在行既IT路,non-sustainable的。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

樓上無提及一個我知嘅IT行業:IT Forensic
我唔知點入行,我只知好搵錢,年薪過百萬

hkpapa852 發表於 18-11-13 10:42
想去海外發展 IT:

熱門

請問國内的IT,外人為何難搵食?香港的CS唔夠勁?

若想到Facebook , Google , 阿里巴巴等公司工作,真是可以讀得pure 一些 CS的科 ...
其實最值錢的,係有能力攪掂新舊融合的人,SW同HW都需要。

Charlotte_mom 發表於 18-11-15 19:56
樓上無提及一個我知嘅IT行業:IT Forensic
我唔知點入行,我只知好搵錢,年薪過百萬
...
IT 法政? 太少公司會請,而且通常要求IT Security既Cert同經驗,仲要對IT Law有認識。

chun媽 發表於 18-11-15 21:21
請問國内的IT,外人為何難搵食?香港的CS唔夠勁?
國內無關係,再叻都無用。

其實香港嘅大學 CS program 冇咩問題,有問題嘅是好多讀 CS 的學生差。識幾個本身中學已是尖子係香港讀 CS 都有能力入到美國 Google Facebook。
其實 CS IT 轉得很好,好多以上的 comments 都好外行或 outdated。

hkpapa852 發表於 18-11-15 22:08
國內無關係,再叻都無用。

咁即係話,其他行業都有呢個問題?要在國内工作,唔通真係番國内讀大學?

RunningPig 發表於 18-11-15 22:21
其實香港嘅大學 CS program 冇咩問題,有問題嘅是好多讀 CS 的學生差。識幾個本身中學已是尖子係香港讀 CS ...

我見上面的comments, 話要在香港做IT行業,最好有D商科底,是嗎?我見大學課程有ICT+ management, 這類課程好嗎?係咪無咁`專'?
我仔要jupas揀科,他有興趣電腦科,但又話純讀電腦科好悶,唉!請問各位,有何提議?

chun媽 發表於 18-11-16 07:30
我見上面的comments, 話要在香港做IT行業,最好有D商科底,是嗎?我見大學課程有ICT+ management, 這類課程 ...

就業情況而言,朋友做IT行業,佢都叫我仔唔好揀,因為公司好易成個IT部門cut左。
另,我見我親友在HKU讀Information system,  當年(20年前) 勁難入,今年因公司重整,待業中。。。。。
‹ 上一主題|下一主題