用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IT入行所需的能力學技
go

IT入行所需的能力學技 [複製鏈接]

唔想一位樓主原文, 我在哩度開另一個IT 行業 post繼續 請教..
亦希望大家繼續 input IT 有關之 升學/就業之高見

-----------------------

續上文高人覺得it 行業 Business analysis 似乎更有需求

A professional software house normally consists of at least three dedicated sub-teams :

查wiki  , 我估指是business analyst ?

1. 如果做哩類business analyst 要有甚類形的基礎IT知識 + 良好的商業知識 (marketing , stat )?

2. 初中生/ 高中生, 如果要自學programming 以備對呢行有多了解,   應設目標為咩 ?  (佢小學網上同課外活動自學左scratch呢類BB野做過下game 仔, 未出外俾錢上過咩正式的program, 打算S1暑假會學當興趣)

6    0    0    0

HaYi 發表於 18-11-12 13:45
唔想一位樓主原文, 我在哩度開另一個IT 行業 post繼續 請教..
亦希望大家繼續 input IT 有關之 升學/就業之高見

續上文高人覺得it 行業 Business analysis 似乎更有需求

A professional software house normally consists of at least three dedicated sub-teams :

查wiki  , 我估指是business analyst ?
1. 如果做哩類business analyst 要有甚類形的基礎IT知識 + 良好的商業知識 (marketing , stat )?
2. 初中生/ 高中生, 如果要自學programming 以備對呢行有多了解,   應設目標為咩 ?  (佢小學網上同課外活動自學左scratch呢類BB野做過下game 仔, 未出外俾錢上過咩正式的program, 打算S1暑假會學當興趣)
過來支持吓妳啊, 我只係識少少我嗰行我接觸過嘅 IT 經驗.

我做物流, 大公司物流呢行都用幾多 IT 系統, 倉庫之類會用 ERP (Enterprise resource planning) 出名國際ERP system 品牌有 SAP, Oracle..., 管理車隊有 GPS 系統, 而零售嘅有POS (point of sale)

因為我做過好多公司, 用過好多唔同嘅物流系統, 係物流用家方面好有經驗, N年前後生時曾有間獵頭公司叫我去見 System Analyst, 係做物流 consultant 公司, 嗰間當時對我係物流系統工作經驗好有興趣的

我到依家大學都無讀過本科 computer 學位, 但C6 不下幾次叫我 partime 讀吓啲IT野進修吓, 以我作為物流用家咁豐富經驗及用過大品牌及蚊型公司嘅物流系統, 係可以去做 IT 物流野

正如之前曾分享過 C6 係 IT 專 security, 佢講過呢啲大學無得讀 (可能以前無, 依家有都唔出其), 係佢哋 IT 人自己去摸, 自己工作做野積累返來的

希望俾到少少 IT 某部分資料妳了解

HaYi    發表於 18-11-12 16:55

IT行業好廣泛,工種有好多,以下係部份工種既簡介:

名詞簡稱:
in-house: 泛指對公司內部

1. AP (Analyst Porgrammer) 之類既軟件開發:
 呢類人好多公司都有,做in-house既,按公司內部要求,識要識用既工具同寫要寫既Program. 甚至個Prgram日後Maintenance都關係事。近年多了把applicaion外判俾software house, 所以不少AP依家變咗只係管理software house出嚟既嘢,好似Vendor Manager咁。

software house - 類似外判公司,專承接其它公司自己無資源/唔想自己開發但要用既Programme.
 係呢類公司,大部員工都係Programmer類技術員,佢地要識乜就好睇D客要做乜

因為客人要求唔同,每間software house 對員工要求,以至工作模式都可以好唔同。技術上可能無乜帶得走。主要可以帶得走,係面對Project同客人要求既經驗

2. IT support:
    其實呢類好廣,好以再細分Internal同External,又再以再細分System/Application/Network/Firewall/.....
    呢班係最厭惡性既工種之一。如果做intenal,小至老細嘈點解上網咁慢,大至全公司中毒都關佢事。如果係大公司,仲可能成日為咗配合公司既行政,安全等要求,個個星期六日返工standby做drill test,落patch/update system等。
 估external的話,多數係做D集成服務供應商,大型既如IBM, HP,本地既如PCCW, ASL. 當中又有分Pre-Sales, Post-Sales兩個個階段既support.
    Pre-sales support,其車係同IT Sales一齊去sell客而又有技術能力既IT人,通常人地叫佢地同consultant. 佢地人工通常有部份同Sales業績掛鈎
    Post-Sales 主要又分兩大類, Provisioing/Implemenation Support 和 Operation/Maintenance/Service Support.

Provisioning/Implementation support, 就係指個客簽單後, 需要落手去攪掂個工作個班人. 如要安裝一個Program, 上門幫你裝Program個位就係呢類.
    Operation/Maintenance/Service Support, 係指安裝後, 日後有問題要去跟進個班技術人員, 如你個Server問題, 會call D 人上嚟整, 個班人就係呢類。做Operation/Maintenance/Service Support其實頗辛苦,低級至中級既人,9成都要standby,咁standby個輪真係小心D,因為個客真係會半夜三更叫你起身去廁所兼做 嘢,什至要馬上係2-4個鐘內飛撲去個客度處理問題。到時可能要一路俾個客問候一路做嘢,攪唔掂呢要諗計點乜身(唔好諗住公司會主動搵人嚟救你囉)。最慘既係,如果之前班Sales,真係sell咗舊屎俾個客,你都要諗辦法去執好舊屎。呢D厭惡性工作,訓練EQ一流。

3. PM/Project Management
    呢類人工作比較清晰,主要係個客簽單後,去負責執行既人,簡單例子如你落單搵每氣公司做嘢,個會有人提醒你幾時有人做嘢,同埋要預備D乜。呢類工作,以往不少公司由較資深既IT support既人去估,近年好多公司以為"專業化"咗,搵D專做PM既人去做,結果經常出現外行人管內行人。

4. BA (Business Analyst)
    呢個位其實好虛,以前好多公司都無,都係靠IT Manager, 或者有經驗既IT技術人員擔任.
    呢個職位, 主要係分析客户或者公司既商務要求, 再將要求轉化為IT Requirement, 再交俾人去實施.
    呢類人其實要求好高,但願意出錢請呢類人既公司其實唔多

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-12 23:44
HaYi    發表於 18-11-12 16:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我接觸過第2類in house support人最多.確實係厭惡,因為我都响公司成日:"喂亞邊個邊個,有冇攪錯,個system又down咗,喂我成個部門停晒,唔使做啦,......拿,你同個老細講喇".......我幾黑人憎.

HaYi    發表於 18-11-12 16:57

另外,我讀書時學過C language, 當我學緊時又話有C+, 跟住C++, 痴線.....我都未熟,又跳的新programme. 由嗰時起,痛很computer有關嘅行業,我一定唔做,留返比有興趣嘅人做......我"用"得喇.

亦希望大家繼續 input IT 有關之 升學/就業 ...

講多少少我嘅見聞. 曾經我係某間公司做, 老細請 consultant 來做 system audit.

我又係聽 C6講, 佢有個舊同學做 IT security audit, 係香港 Big4 度做過, 當時要去 audit 客, 啱啱 C6 講依家舊同學好高人工, 好專, 好好搵.

小時了了 發表於 18-11-12 16:44
講多少少我嘅見聞. 曾經我係某間公司做, 老細請 consultant 來做 system audit.

我又係聽 C6講過, 佢有 ...
IT audit唔洗專,有cert兼係著名audit公司做(如Big 4,唔知點解IT Audit都搵佢地,其實佢地都流流地)就OK.

我老死幫 IT consultant 整咗個幾貼切既外號,叫"乾收銀"

因為佢地通常只係齋吹D technical嘢,唔駛去跑數,又唔駛自己落手落腳做

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-12 16:50
IT audit唔洗專,有cert兼係著名audit公司做(如Big 4,唔知點解IT Audit都搵佢地,其實佢地都流流地)就OK.
我老死幫 IT consultant 整咗個幾貼切既外號,叫"乾收銀"
因為佢地通常只係齋吹D technical嘢,唔駛去跑數,又唔駛自己落手落腳做
所以, IT 做呢啲咪好, 又搵得多, 唔洗 bid tender 通頂整 proposal, 唔洗做 support 俾客問候.....

小時了了 發表於 18-11-12 16:55
所以, IT 做呢啲咪好, 又搵得多, 唔洗 bid tender 通頂整 proposal, 唔洗做 support 俾客問候.....
...
consultant要幫手bid tender趕proposal,唔係邊有錢分

只係唔駛俾客問候(少D機會)

IT最好搵係老細級,其次係Sales。叻既Sales底薪通常都至少30K一個月,每年quota係以百萬美金計,季季去計數。

Consultant係比support好搵,亦易跳槽

其實仲有幾類人未講:

IT Trainer:
教 IT course個D。係Training Center做可以密食當三番

Service Delivery Manager (其實仲有好多叫法, 不過呢個常用D):
通常係選客户先有既服務人員, 類似個客既媬母. 個客有咩需求, 就去負責通知番Sales, Consultant, PM以至Support, 總之一腳踢湊好個客. 技術要求較Consultant低, 較類似Sales, 總之佢湊個客多生意, 佢獎金會多D.

亦希望大家繼續 input IT 有關之 升學/就業 ...
回歸正題:  IT入行所需的能力學技

有得揀, 無謂諗係香港做IT, IT係大部份公司都當係成本, 有乜事都一定cut佢budget先

而且, 香港大部份所謂IT學科, 基本上唔實用, 學完對工作既幫忙係近乎零

至於近年吹捧既什麼大數據, AI, 其實一直都有, 只係舊酒新瓶, 改名換包裝而已

大數據: 其實就係將已收集到既數據, 按不同需求進行分析, 拓展商機, 需要的是"市場觸角"和"創意"

AI: 起碼已有幾十年, 只係近20年電腦成本低令AI發展可以更快. 但不要太高估AI既能力. AI同其它IT工具一樣, 主要係用嚟協助我地, 減輕我地既工作, 提高效率. 其實可以話係, 如果利用IT工具去達到Work Smart既效果

創新科技: 唔好似為香港有人會花錢投資俾大家去研究D唔知幾時先有回報既嘢. 如果你無法令人信服你個idea係一定時間內可以取得什麼回報, 咁你一係靠自己, 一係算吧啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我c6都係做IT,佢成日話IT係夕陽行業...

btw, 只想講講我個人認為,學scratch,搞STEM, 唔係學你講嘅BB野,而係訓練孩子解難同創意,點樣運用一d技能,去完全目標
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-12 20:33

btw, 只想講講我個人認為,學scratch,搞STEM, 唔係學你講嘅BB野 ...

IT絕對唔係夕陽行業,只係,香港係夕陽城市,已無力再發展廿一世紀所需的高增值產業。

經常聽到香港家長甚至學生講,做IT駛鬼讀Computer Science咩,呢D mindset真係嚇親人,我覺得同林過雲冇讀醫識劏人一樣,香港IT,豈有不死之理?

Computer Science係一個非常高技術既學系,學既絕對唔止係點寫幾個會行既small scaled programs,而係整個思考模式,邏輯分析能力既大改做。正如你講醫,要學既唔止係點用手術刀劏開個肚。

最後, 嚴格來說,Business Analyst唔係IT 工!

我都認為IT绝對唔會係夕陽行業,肯定仲有排做,IT範圍太大,要睇你做邊樣,做sales 都可以话自己做IT,而且在香港唔太被重視亦是事實。

小曳人 發表於 18-11-12 20:33

btw, 只想講講我個人認為,學scratch,搞STEM, 唔係學你講嘅BB野 ...
Scratch主要係讓小朋友明白邏輯思維同因果關係,唔係大家想像中咁複雜。做IT,無論係SW定HW,design定support,logical thinking係最重要。

JustAParent 發表於 18-11-12 23:25

IT絕對唔係夕陽行業,只係,香港係夕陽城市,已無力再 ...
大學教既原理,過於Outdate兼只流於理論層面,90%人都唔會應用到。反而如果有興趣去睇多D坊間既書,得益更多。

IT絕對唔係夕陽行業,只係由高端變為普及化既行業。當然仍由少部份負責高端技術既IT專材,可惜呢D人係香港無乜Market。或者應該話香港人唔認為需要出咁多錢去請呢D專材。

hkpapa852 發表於 18-11-13 08:17
Scratch主要係讓小朋友明白邏輯思維同因果關係,唔係大家想像中咁複雜。做IT,無論係SW定HW,design定suppo ...

hkpapa. 请教下你除美國外,若選擇去澳洲讀IT好嗎?出路/就業情況如何?還有那些國家可考慮?

JustAParent 發表於 18-11-12 23:25

IT絕對唔係夕陽行業,只係,香港係夕陽城市,已無力再 ...

以前既BA,的確唔關IT事。不過依家乜都IT化,BA唔識攪埋IT會好蝕底。

hkpapa852 發表於 18-11-13 08:23
大學教既原理,過於Outdate兼只流於理論層面,90%人都唔會應用到。反而如果有興趣去睇多D坊間既書,得益更 ...

"大學教既原理,過於Outdate兼只流於理論層面,90%人都唔會應用到。反而如果有興趣去睇多D坊間既書,得益更多。"

這看法,我完全不同意。

hkpapa852 發表於 18-11-13 08:25
以前既BA,的確唔關IT事。不過依家乜都IT化,BA唔識攪埋IT會好蝕底。

識幾句SQL,搞少少ETL,唔算係IT工既。BA工作,根本唔係IT discipline。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-13 08:24
hkpapa. 请教下你除美國外,若選擇去澳洲讀IT好嗎?出路/就業情況如何?還有那些國家可考慮?
...
澳洲保護主義其實好強,而且係暗裡排華,唔好話外來華人,本土長大既華人工作都蝕底D。
而且實際上澳洲本身不缺IT人(雖然移民局將IT列入人手短缺既行業)。
‹ 上一主題|下一主題