用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IT入行所需的能力學技
樓主: HaYi
go

IT入行所需的能力學技

JustAParent 發表於 18-11-13 08:30
識幾句SQL,搞少少ETL,唔算係IT工既。BA工作,根本唔係IT discipline。
只果只係識呢D,只能話果BA好流。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-13 08:33
只果只係識呢D,只能話果BA好流。

個BA識乜同佢工作上要做乜係兩回事,讀CS既人不少去做BA,正如不少CS人去做Sales,我都唔會覺得佢哋係做緊IT工。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-13 08:24
hkpapa. 请教下你除美國外,若選擇去澳洲讀IT好嗎?出路/就業情況如何?還有那些國家可考慮?
...
想去海外發展 IT:

熱門

日本, 台灣, 韓國, 新加坡, 英國

冷門但有得做
以色列, 越南, 印度, 杜拜, 南非, 肯亞, 尼日利亞

加拿大, 澳洲, 紐西蘭呢D唔好諗, 本地IT發展唔得太叻 (澳洲OK的, 但基本上係俾大公司壟斷咗)

國內IT開展都好, 但外人好難搵食

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-13 10:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JustAParent 發表於 18-11-13 08:30
識幾句SQL,搞少少ETL,唔算係IT工既。BA工作,根本唔係IT discipline。
識同精係唔同既層次,識幾句SQL,搞少少ETL當然唔算IT。但係精於SQL、ETL就唔係個個所謂IT人都掂。

hkpapa852 發表於 18-11-13 10:42
想去海外發展 IT:

熱門
除非真係好叻,如果唔係香港人幾乎無可能係國內IT行業開展。

王家爸爸 發表於 18-11-13 10:53
識同精係唔同既層次,識幾句SQL,搞少少ETL當然唔算IT。但係精於SQL、ETL就唔係個個所謂IT人都掂。

...

所以我由始至終都話,IT係要入大學讀既,之後再慢慢浸。

不過,做BA,IT knowledge真係唔駛精,反而communication/writing skill要好好。

JustAParent 發表於 18-11-13 11:04

不過,做BA,IT knowledge真係唔駛精,反而commu ...

請問你是否在本地大學讀過IT? 又是否在本地IT界就業呢?

hkpapa852 發表於 18-11-13 11:16
請問你是否在本地大學讀過IT? 又是否在本地IT界就業呢?

個人background我唔想disclose。不過,我唔識嘅嘢我唔會講,我絕對相信我有資格comment香港IT教育和行業。

JustAParent 發表於 18-11-13 11:04

不過,做BA,IT knowledge真係唔駛精,反而commu ...
呢點我同意,大學學既係方法,之後自己根據需要再自學,好似大學學OOL既概念(我嗰個年代用C++做例子),工作上用嘜都好,離唔開呢啲基本概念。

王家爸爸 發表於 18-11-13 11:44
呢點我同意,大學學既係方法,之後自己根據需要再自學,好似大學學OOL既概念(我嗰個年代用C++做例子),工 ...
現實中, OOL其實只係理想化.

因為各自既利益, OOL原意中可以讓其它人輕易使用既概念, 早已消失.

坦白講, 真係要成個Program設計到OOL, 咁間software house/vendor好易俾人取代.

反而HW上實行了類似OOL既概念: Plug & Play

SW較接近OOL, 反而係Linux

大學教好多原理, 可惜可應用的太少

以前大學講到ATM (唔係銀行個D櫃員機, 係 Ansynchronous Transfer Mode), 講到天下無敵, 會將所有網絡取而代之. 又講到Ethernet幾咁唔可取 (實際可用率只得~1/3)

但今時今日, ATM已開始被淘汰, Ethernet仍然係全球網絡用就多既一種方式

hkpapa852 發表於 18-11-13 12:09
現實中, OOL其實只係理想化.

因為各自既利益, OOL原意中可以讓其它人輕易使用既概念, 早已消失.
ATM 同 Ethernet 係好唔同既概念,Ethernet 係電腦間溝通既技術,ATM 係整合 PSTN 和電腦網絡既技術,所以基本上 ATM 僅有係過渡技術,如果你仲用緊ADSL上網,有可能你仲用緊 ATM。

王家爸爸 發表於 18-11-13 18:31
ATM 同 Ethernet 係好唔同既概念,Ethernet 係電腦間溝通既技術,ATM 係整合 PSTN 和電腦網絡既技術,所以 ...
吓,你知唔知咩係ATM架?

hkpapa852 發表於 18-11-13 18:34
吓,你知唔知咩係ATM架?
ATM switching
係以 phone switches 同 port 架構既網路系統,做 ISDN (64K、128K年代)接觸過,之後 ADSL 都係用類似技術。好耐無接觸 backbone connectivity network,唔通有新野同名?

王家爸爸 發表於 18-11-13 18:49
ATM switching
係以 phone switches 同 port 架構既網路系統,做 ISDN (64K、128K年代)接觸過,之後 ADSL ...
ISDN 同ATM無關係喎?
ATM個Selling point, 係每個cell細,就算中間有loss都容易自動Recover,加上係不同步發佈,就算每個cell經唔同渠道唔同時間去到目的地,一樣可以自動按次序重組。

加上當年ATM module係首批support >500M Bandwidth既設備,又可用光纖延伸網絡距離。不過當光纖引伸到Ethernet都用到,加上1000M同後期GE既發展,ATM就開始衰落。

hkpapa852 發表於 18-11-13 19:01
ATM個Selling point, 係每個cell細,就算中間有loss都容易自動Recover,加上係不同步 ...
點會無關係? 咁你認為 PSTN(公共交換電話網)同 ISDN/T1/E1/DSL 等數字網絡用嘜野 protocol?

hkpapa852 發表於 18-11-13 19:01
ATM個Selling point, 係每個cell細,就算中間有loss都容易自動Recover,加上係不同步 ...
剛剛係wiki見到:
ATM is a core protocol used over the SONET/SDH backbone of the public switched telephone network (PSTN) and Integrated Services Digital Network (ISDN), ...

王家爸爸 發表於 18-11-13 19:15
點會無關係? 咁你認為 PSTN(公共交換電話網)同 ISDN/T1/E1/DSL 等數字網絡用嘜野 protocol? ...
用 TDM 囉
即使今時今日,不少 Voice Trunk 仲係用緊 TDM

王家爸爸 發表於 18-11-13 19:18
剛剛係wiki見到:
ATM is a core protocol used over the SONET/SDH backbone of the public switched tele ...
SONET/SDH, 可算屬於OSI Layer既Layer 1, ATM係屬於Layer 2, 自然可以應用係SONET/SDN上.

ATM技術的確有應用在SONET/SDH上, 但更多的應是用POS. 近年更多了用Ethernet

hkpapa852 發表於 18-11-14 08:24
用 TDM 囉
即使今時今日,不少 Voice Trunk 仲係用緊 TDM
TDM 既 Bandwith Inefficiency,無 Traffic 既時候都佔 Bandwith,基本上係死症。 Bandwith Inefficiency 同時亦都係係同一 Bandwith 下比較低既 QoS。固定 Bandwith 亦限制咗 Scalability,無得處理 Emerging Bandwidth Requirements。加上大公司唔多 Support TDM,記得幾年前 CISCO 出咗份 ATM vs. TDM,叫人唔好用 TDM。

王家爸爸 發表於 18-11-14 08:39
TDM 既 Bandwith Inefficiency,無 Traffic 既時候都佔 Bandwith,基本上係死症。 Bandwith Inefficiency  ...

TDM缺點多係行內人都知, 但係點解到今時今日大家仲係用TDM唔用ATM?

要求全世界將TDM轉晒做ATM的話, 成本, 時間, 過度期銜接問題...... 太多要考慮, 加上現今趨勢係走向VoIP, 傳統Voice Trunk將會越嚟越少 (如果唔係, 點解Nortel Passport 都要摺埋), 所以更加唔會有人投資去將TDM轉估ATM

正如 IPv6, 講咗1X-2X年了, 到可以全面普及的日子, 還要多久呢?
金融界既AS400, 金管局既Tandem, 已經好落伍了, 點解仲要用?

IT行業既變遷, 可以話俾大家知一樣嘢: 好的東西, 不一定能在現實執行/應用, 因為有太多人為因素要考慮.

對有志於IT創業既人嚟講, 呢點一定要知.