用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀幼兒教育/特殊教育
go

讀幼兒教育/特殊教育 [複製鏈接]

幼兒教育/特殊教育

請問若在香港未能入到大學學位,
咁行以下兩條路, 各有什麼利弊呢?

1.到台灣讀幼兒教育, (回港後是否需向資歷架構評審學歷, 批後可有成合資格幼師?)

2. 在港升讀HDAD, 再連接上大學學位?

3. 若到台灣讀的是特殊教育, 資歷在香港有用嗎? (回港後是否同樣需向資歷架構評審學歷?)

4. 有無其他方案?

請指教, 感激.

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

哈,又係我
1.唔肯定,應要先做評審
2. 可以,亦可考慮自資學位課程如浸大或公大
3. 上星期去左台灣教育展,同個香港過去讀完特教嘅女仔傾計。佢話返港要認証,唔係睇你大學勁唔勁,而係睇你讀咩科。要再讀個PGDE至可執業,佢而家在津小負責SEN(我無詳細問執業過程)
4. 自資學位

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

不過要留意,出年開始中大港大都有幼教,5年後畢業,要計下時間。如果同一時間出黎搵工,多左兩大批人,會否競爭好大

Charlotte_mom 發表於 18-11-12 14:34
不過要留意,出年開始中大港大都有幼教,5年後畢業,要計下時間。如果同一時間出黎搵工,多左兩大批人,會 ...
你真係好幫手, 令我有方向DD.
LEE一點又係喎! 最好當然係直香港大學啦, 但萬一升唔到, 就要唸下AD/HD 2+2+1上大學+教育文憑好, 定係出台灣好.

我昨天發現教大的幼兒教育高級文憑課程在JUPAS出現, 我唔係好明白, 高級文憑課程不是在EAPP報嗎? 點解會在JUPAS和學位課程一起排呢?

咁我既問題就出現啦,這高級文憑也設有INTERVIEW,BRAND A我已排左三個有INTERVIEW的學位課程,

萬一BRANDA三個都入唔到, 想試高級文憑, 係咪都等於無機會呢?因為沒排BRANDA, 失去INTERVIEW的機會?

但我又無理由唔儘力去試學位課程,唔通把高級文憑放在BRANDA?

vkzone 發表於 18-12-3 09:27
我昨天發現教大的幼兒教育高級文憑課程在JUPAS出現, 我唔係好明白, 高級文憑課程不是在EAPP報嗎? 點解會在J ...

根據之前推介你排位,可把此科放 A3  

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 18-12-3 09:27
我昨天發現教大的幼兒教育高級文憑課程在JUPAS出現, 我唔係好明白, 高級文憑課程不是在EAPP報嗎? 點解會在J ...

Jupas係有d HD課程可以揀架
而家成績未出,緊係aim high。到出左DSE成績,至搬上band A都未遲呀

Charlotte_mom 發表於 18-12-3 10:56
Jupas係有d HD課程可以揀架
而家成績未出,緊係aim high。到出左DSE成績,至搬上band A都未遲呀
...

唔會因為放榜後才搬上BRAND A而不獲INTERVIEW嗎?

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 18-12-3 13:57
唔會因為放榜後才搬上BRAND A而不獲INTERVIEW嗎?

放榜後仍有面試

請教. 公開大學幼兒教育跟東華幼教, 那間認授性高

醒目開學勳章 王國長老

甜甜公主 發表於 18-12-7 12:23
請教. 公開大學幼兒教育跟東華幼教, 那間認授性高

有東x工作人士話,有指引盡請自己畢業生,信唔信就自己考慮
兩邊都受惠於NMTSS每年減30800(而家仲係未恆常但相信唔會斷纜)
https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/NSS/NSS_Prog1819_TC.pdf

另外可同時留意是否可申請東華獎學金(我無詳細睇)
https://www.twc.edu.hk/tc/twc/news/74

至於東華定OU 好d,我答你唔到。

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 13:00
兩邊都受惠於NMTSS每年減30800 ...
.....

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 13:00
兩邊都受惠於NMTSS每年減30800 ...
幼教,公開&東華都有得減$30800嗎?

醒目開學勳章 王國長老

mablesik1 發表於 19-2-26 07:57
幼教,公開&東華都有得減$30800嗎?

上面條link按入有合資格課程,東華公大都有

Charlotte_mom 發表於 19-2-26 09:05
上面條link按入有合資格課程,東華公大都有
公大,東華邊間易入呢?HD點報好呢?

醒目開學勳章 王國長老

mablesik1 發表於 19-2-26 09:14
公大,東華邊間易入呢?HD點報好呢?

咁我又答你唔出東華收生分數。公大16分+有得傾(degree要3322)
HD我就唔太清楚了

Charlotte_mom 發表於 19-2-26 10:41
咁我又答你唔出東華收生分數。公大16分+有得傾(degree要3322)
HD我就唔太清楚了
...
明愛,東華,VTC邊間認受性好啲呢?

醒目開學勳章 王國長老

mablesik1 發表於 19-2-26 12:06
明愛,東華,VTC邊間認受性好啲呢?

Sorry, sub-degree唔識,等有心人答
Degree的話,之前只有教大,而家有公大,始終教大強d
出年有埋中大港大又有一番龍爭虎鬥(一日畢業生未坐穩一日都未知),但公大東華應係較遜色

Charlotte_mom 發表於 19-2-26 12:11
Sorry, sub-degree唔識,等有心人答
Degree的話,之前只有教大,而家有公大,始終教大強d
出年有埋中大港 ...
謝謝解答!成績未到,所以教大就不想了。
如果報HD,大家會大包圍,定報一間算呢?

想問下讀完特殊教育degree課程後,可以教幼兒嗎?有幼兒課程可接駁嗎?
‹ 上一主題|下一主題