用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?
樓主: SPA_family
go

請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?   [複製鏈接]

yikmanmama 發表於 18-11-26 21:10
校長係簡介會講過高中會轉考 IAL, 請問課程係唔係比 DSE深? 有甚麼意見可分享吓? ...
校長話如到選科同學既中文都係未有信心去到3, 會建議考慮轉.  依樣其實校方諗得好周到

masterunion 發表於 18-11-27 10:48
校長話如到選科同學既中文都係未有信心去到3, 會建議考慮轉.  依樣其實校方諗得好周到

...
咁是不是到時可選考 DSE or IAL?

回覆樓主:

聽崇小家長講基崇今個星期出offer 比崇小生,他們會12 月中註冊

masterunion 發表於 18-11-27 10:48

...
其實邊年開始先有得選AL? 校長好似冇講實, 只話申請緊.

chanwendy 發表於 18-11-28 08:42
其實邊年開始先有得選AL? 校長好似冇講實, 只話申請緊.

以小女間學校為例, 由向教育局申請 > 之後唔知係咪教育局查問一啲資料, 學校向全校學生家長做問卷調查最少 2 次 > 教育局來來回回查問 (睇吓教育局多唔多野問, 有幾快出信問學校要一啲資料) > 學校要回覆 (睇吓學校回覆教育局嘅查問有幾快), 歷時~ 2 至 3 年 (今年9月先至開得成 IAL)

小時了了 發表於 18-11-28 08:59
以小女間學校為例, 由向教育局申請 > 之後唔知係咪教育局查問一啲資料, 學校向全校學生家長做問卷調查最少 ...
咁即係最快可以受惠的是今年中一生?

Post 錯咗 .....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wwy2018 發表於 18-12-3 11:09
純粹資料提供,來源: schooland
https://www.schooland.hk/download/sspa-2018-ca-analysis-20180415.xlsx ...
From the excel file, I notice the following. All parents should aware when reading information from whatever source.

使用注意:中學本身没有組別之分,這裡顯示的組別,是估計中學大概會收到什麼組別的小六學生。
組別分類只作參考,而且資訊來自多個不同途徑,人云亦云,請用戶小心求證,不要盡信。
中學收生情況年年不同,網站對於錯誤的組別估計,不會承擔任何責任。

CheungAA 發表於 18-12-3 11:18
心水清既會員就會留意到, 份嘢既內容, 其實同 khmama 係 2010年發佈個份呢, 係一模一樣

點解呢? 你估人地真係咁得閒去做評估咩......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-3 11:52
心水清既會員就會留意到, 份嘢既內容, 其實同 khmama 係 2010年發佈個份呢, 係一模一樣

點解呢? 你估人地 ...

Tks for reminding and input in past years.
I believe most parents are well-educated today and they would know how to find out "the best school" for their beloved one.

The best way to look for a school is to visit the school, talk to the students / teachers / principal/ students' parents instead of surfing the internet and reading incorrect information days and nights.

CheungAA 發表於 18-11-26 21:32
睇返歷史, 沙祟以前係坊間評為"B3"校, 不是一直全收B1生. 不是一個B2都無喎
後來沙祟升呢, 先多B1仔女爭入 ...

沙崇係B3 年代,請問係幾多十年前?! 我無話佢開校一直都係收b1 生,我係講呢10年8年既近代史!10年前校長在簡介會、家長會親口講的!

CheungAA 發表於 18-11-26 21:32
睇返歷史, 沙祟以前係坊間評為"B3"校, 不是一直全收B1生. 不是一個B2都無喎
後來沙祟升呢, 先多B1仔女爭入 ...

三十年前沙崇係仲係分5個band既時候就係band2/3,但佢收多band1生都起碼十幾年啦

回覆樓主:

請問有什麼課外活動和學會?我在校網上找不到。
url=http://www.TickerFactory.com/]

tammyhw 發表於 18-12-5 09:29
請問有什麼課外活動和學會?我在校網上找不到。
有架.. 你搵下連星期幾上同收費都有

心滿意足 發表於 18-12-5 00:26
三十年前沙崇係仲係分5個band既時候就係band2/3,但佢收多band1生都起碼十幾年啦
...
沙崇係1985年先創校, 創校時係B3有冇出奇呢?

沙呂都唔係一創校就係B1中學了吧!

hkpapa852 發表於 18-12-5 09:41
沙崇係1985年先創校, 創校時係B3有冇出奇呢?

我唔係覺得出奇,我意思係佢係十幾年前已提升了

SPA_family 發表於 18-11-12 10:52
好似唔多人提E間直資

band 2 直資英中。
‹ 上一主題|下一主題