用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?
樓主: SPA_family
go

請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?   [複製鏈接]

joyce_baby 發表於 18-11-15 22:54
荔枝角MTR行過去幾耐?全露天?
我見地圖都幾遠吓!

可以行商塲過去嘛!北區有一架270B早晚繁忙時間開嘅巴士,2年前我rehearsal 搭過幾次朝早頭班車7:00嗰班,趕唔切返學。放學如参加課外活動遲放學,可以試吓搭傍晚270B直接返北區

joyce_baby 發表於 18-11-15 22:54
荔枝角MTR行過去幾耐?全露天?
我見地圖都幾遠吓!

樓上網友曾講今個星期日open day,建議你去一次,親自了解吓間學校,試吓行一次返學路線睇吓接唔接受到。

小時了了 發表於 18-11-15 23:06
樓上網友曾講今個星期日open day,建議你去一次,親自了解吓間學校,試吓行一次返學路線睇吓接唔接受到。 ...

唔該你先!
本星期日已安排了其他事情去唔到,
請其他家長去完講返資料嚟聽聽,謝謝!

lovecupid 發表於 18-11-12 14:53
Band1中至Band2頭直資中學,重視英文,有1/3學生來自深水埗崇小,氣氛不錯。唔係間學校唔好,而係直資的定 ...
好像直資只有SPCC,女拔稱為神校

little_yolky 發表於 18-11-15 10:51
話係咁話, 但總希望入間初中可以無咁谷既學校。又轉校長, 又要升lev, 又谷, 唉! ...

每所學校有讀得 (受谷), 有吾多讀得的 (谷極沉底).
縱使谷,  好多係不受影響的因佢地適應能力高, 抗跌力強, 甚至遇強愈強
但這班學生, 係會為將來發展更好而"外逃"的
咁當然有自覺吾跟得上的"外逃"啦
升LEV從不是易事.但校長確踏實又進取

我少爺幫緊個F.1師妹私補

TTCA仍行緊學段制, 毎個term讀6-7科仍算輕鬆.... 谷唔谷就見仁見智, quiz好多學校都經常有...TTCA今年冇特別多到, 以前都係keep住 ch. quiz... UT份巻冇特別深, 正常野... 我覺得所謂谷左係校長早會比壓力學生,希望班仔女上進d勤力d... 課程一向唔算淺又何來深左呢?

admiral1008    發表於 18-11-19 16:55

little_yolky 發表於 18-11-15 12:53
其實副學士同高級文憑有22222, 全科合格就得。我諗, 全線33222, 鄧顯都做唔到, 要谷到幾多% 33222至為之滿 ...

聽你講鄰居,我隔離的小學雞只是P2,已由P1罵起,P2剛小測完,全部6X分,亞媽當然不滿意,大有可能要罵到P6

小時了了 發表於 18-11-15 23:06
樓上網友曾講今個星期日open day,建議你去一次,親自了解吓間學校,試吓行一次返學路線睇吓接唔接受到。 ...
我報咗, 星期日C6帶阿妹去。我想等阿妹認識下, 呢個世界上仲有好多唔同既好學校, 唔好剩係掛住想入間聯中, 開下佢個眼界。

小時了了    發表於 18-11-16 10:57

MariaTsui 發表於 18-11-16 10:16
聽你講鄰居,我隔離的小學雞只是P2,已由P1罵起,P2剛小測完,全部6X分,亞媽當然不滿意,大有可能要罵到P ...
可能要捱到DSE

大家對任何學校有興趣, 真係要親身去學校探索一下, 問過清楚.  
在最近與校長會面的聚會中, 校長對學校的發展/制度有些新睇法及構想,  這些資訊, 必須親身去聽, 因各人對轉變的理解及感受不同.  

今年1/12 INTERVIEW , 話informed of the results of application by early January (First phrase).  請問有無家長知道仲有無2ND INTERVIEW 呢?

masterunion 發表於 18-11-16 15:53
今年1/12 INTERVIEW , 話informed of the results of application by early January (First phrase).  請問 ...

上年是1炮過。
直接取錄與waiting。

lovecupid 發表於 18-11-16 16:14
上年是1炮過。
直接取錄與waiting。
THX

一月咁快就出結果,即是學校唔等教育局嘅呈分試次第名單?只睇成績表上的成績?

little_yolky 發表於 18-11-15 13:32
你果個都叫做追緊上B2頭, 希望都大D丫, 我果個係追返入B2呀。之前佢心散都仲好D, 今年佢因為想入聯中, 好俾 ...

同是天涯淪落人,現在大家只能再盡盡力,加加油。

masterunion 發表於 18-11-16 15:53
今年1/12 INTERVIEW , 話informed of the results of application by early January (First phrase).  請問 ...

From校網資料, 26/1有第二輪interview 結果在3月初公佈

bbma05 發表於 18-11-17 01:18
一月咁快就出結果,即是學校唔等教育局嘅呈分試次第名單?只睇成績表上的成績?
...

我就係大膽D咁假設,如果第一輪1月初已收咗我個仔,咁我仲有無得參加「自行」呢?雖然我知唔可兩者兼得

SPA_family 發表於 18-11-17 09:50
我就係大膽D咁假設,如果第一輪1月初已收咗我個仔,咁我仲有無得參加「自行」呢?雖然我知唔可兩者兼得 :f ...

不過,崇基只看早一兩次校內成績表,又無其他特異功能,1/12就interview 喇!學校呈2成績表都未出,恐怕都唔會收我個仔

SPA_family 發表於 18-11-17 09:55
不過,崇基只看早一兩次校內成績表,又無其他特異功能,1/12就interview 喇!學校呈2成績表都未出,恐怕都 ...

唔怕,最緊識答問題,俾幾條上年考過嘅試題你小朋旁身。

英文回答以下問題

1Introduce yourself

2,如果我們學校收你,你日後點樣返學?

(老實說,崇真介乎長沙灣同荔枝角站的中間,真係好隔涉)

3,你日後要早返學邊個叫醒你,嗰啲早餐邊個同你預備

4,朗讀一篇英文文章

5,平日放學會做乜?

大概band2學生,上年就是問這些問題,收咗…….

admiral1008    發表於 18-11-19 16:57

little_yolky 發表於 18-11-15 10:51
話係咁話, 但總希望入間初中可以無咁谷既學校。又轉校長, 又要升lev, 又谷, 唉! ...

以校長在沙崇一向作風,你想唔谷都幾難

little_yolky    發表於 18-11-19 09:09
‹ 上一主題|下一主題