用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?
樓主: SPA_family
go

請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?  

lovecupid 發表於 18-11-13 07:15
關愛係真嘅 谷又係真嘅因為中學再無happy school呢回事
DSE卷係唔會遷就你係happy school 定hard school
...
同感. 現實就係現實,始終都要谷, 起碼笑住嚟谷
另外想請教一吓, 禮賢會彭學高係咪都上升緊, 我上次去開放日, 感覺都係想笑住嚟谷. 阿仔應該係BAND 2中至BAND 2 頭(追緊中)

lovecupid 發表於 18-11-12 14:53
Band1中至Band2頭直資中學,重視英文,有1/3學生來自深水埗崇小,氣氛不錯。唔係間學校唔好,而係直資的定 ...
Sorry, 真係好難認同你既分類
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

阿仔呈一中文衰咗, 只有C(平時都唔係好,係B), 英,數,常就A, 老師評是BAND 2 中, 希望呈二, 可追上BAND 2頭. 黃大仙區, 請問大家覺得[培敦]定[禮賢會彭學高]好D呢?

誰又可保證入U率高的中學, 自己的兒女又可順利入U? B1校入吾到U (所謂8大)既係Band 幾生?!

搵校的問題, 最緊要係適合自己細路, 吾適合而入讀左, 加上細路呢個歲數, 吾聽講, 家長未來6年都好頭痕.
呢間學校, 以往討論的貼多的是. 校內讀得的同學吾少, 但外逃人(比津校多)亦不少, 或是這樣影響整體成績吧. 教師團隊絕對團結又齊心 (不是賣廣告), 老師不會放棄每一個學生, 包括情緒上的支援. 只有學生放棄自己!! 學校設備又吾錯, 基本設施(人有佢有)+泳池(人無佢有), 又是無鏡頭(手機)校園 (人不是, 佢是). 2018年學校拿了全港品德教育獎第二名(政府獎項~人無佢有), 可見品德教育上的用心. 只有成績, 品德欠奉又沒有責任心的青年人, 我公司見不少了, 但相信不是我們家長期望見到的結果吧!  

天下烏鴉一樣黑, 全港中學(考DSE課程)沒有一間是閒閒散散的. 直資校和津校的其中一個分別是佢地可自定學制和教學方法.  而要透徹理解一間學校, 不能單憑三言兩語或只看入U率/ band 什麼.  最好還是自己去找找問問看看! 網上消息不盡不實.  不要天真地人云亦云吧!

至於學校成績方便, 為什麼坊間不容許這類學校有改善的空間而是不停品評基崇如何不濟呢? 你們又是否這樣對待自己的兒女呢? 再講, 沙祟校長剛到任, 只有2個多月, 正如上述提及的"破舊立新", 是好的開始, 要知道進步是需要時間的

SPA_family    發表於 18-11-15 10:38

在我之前的回覆,都沒有人批評過基崇不好。張校長坐鎮基崇,以他以前令沙崇的成功經驗我很支持!

而入大學率的問題。我可以這樣答你。

1band1,2,3學校學習氣氛分別在哪?

基本上,學校band 3,學生的秩序相對差一點,老師在課室秩序時間又多一點,想專心用心教學又難一點,老師想用心機想些教學活動增加趣味,很快又混亂起來。

而去到中四開始,band 2,3學生都知道自己大概在DSE都是陪跑或墊底,有多學生都會放棄學習,班裡的學習氣氛好差。有些學生想讀書,反被同學嘲笑。雖然讀書都係靠自己,除非小朋友心理質素好,否則十個有八個都一齊放棄累鬥累。

band1學校,學習氣氛相對穩定,就算不想讀的學生,也不會騷擾其他人學習。自己做到就做,跟到就跟。

2,中學入大學率的參考價值?

Band3學校的入大學率學士學位)大概是0-10%Band2光譜很闊,Band211-15%Band216-26%Band226-35%Band135%或以上….

Band2尾是指全中文教學中,有一兩科用英文分組教授

Band2中是指有一班英文教學班,其他3班中文班有一兩科用英文分組教授

Band2頭是指有兩班英文教學班,其他2班中文班有一兩科用英文分組教授

有關%,我參考了多間中學的三年以來的校務報告而得出。

如果Band135%,全級100人計,即有35人入大學。亦即是告訴你或你仔女,大概由中一至中六,你的學業需要到邊種水平才叫跟得上即全級30 名以內)。那你就可以有一個參考點了。就有目標。

Band3呢?0-9%的參考點沒價值,一間band3學校中一級全級第一名成績表。總平均分是73.67分。英文還要不合格。咁就升你爬過佢考年年第一,咁又點?

所以係呀,入大學率高不等於你子女入大學率都高。但你卻可以幫你和你子女如何訂立具體學習目標啊。

CheungAA 發表於 18-11-13 13:09
誰又可保證入U率高的中學, 自己的兒女又可順利入U? B1校入吾到U (所謂8大)既係Band 幾生?!

絕對同意閣下中肯的意見

CheungAA 發表於 18-11-13 13:09

請問基崇,對資優生有沒有足夠支援?其實資優也是SEN, 即使不是自閉或ADHD或其他問題,但始終太聰明,諗太多,易有情緒起伏。即如有report, 學校會開case conference嗎?情緒支援又如何。因為有些中學,即使老師已100%上了SEN basic course, 又或上了Advanced course, 但對資優生完全不懂處理,影響了學生的學習動機,以致不喜上學或有焦慮,又或比老師覺得是頑皮不專心。尤其年輕一輩的中學老師,經騐不足難以處理這些學生,基崇老師團隊里,有經驗的老師多嗎?
我自己就看好基崇,沙崇校長的到仼,絕對會帶起基崇。聽用家說個校長好得同埋好搏,實升band。

conniewktang 發表於 18-11-14 07:21
今個星期日是學校一年一度開放日, 對於閣下的提問, 你可以向伍副校或張校長查詢. 因學校政策, 我不可代答. 吾好意思. 張校長上任後, 有不少新政策, 而校長對於家長或學生的提問, 也會務實地回答/研究/處理.

lovecupid 發表於 18-11-13 07:15
關愛係真嘅 谷又係真嘅因為中學再無happy school呢回事
DSE卷係唔會遷就你係happy school 定hard school
...
話係咁話, 但總希望入間初中可以無咁谷既學校。又轉校長, 又要升lev, 又谷, 唉!

little_yolky 發表於 18-11-15 10:51
話係咁話, 但總希望入間初中可以無咁谷既學校。又轉校長, 又要升lev, 又谷, 唉! ...
依家學校唔係要谷到學生個個DSE 5**做狀元而係……將程度拉近返最少都有33222。
其實……考33222,真係唔易……
如果中英文是但衰一科……即係整個中學六年係白讀。

中英文沒3,沒學士副學士高級文憑收的……
好多要落去讀基礎文憑……
可以去睇專上教育的收生要求
所以……辛苦也要有目的,辛苦都要知為乜。
真心,在香港沒Degree,進修路途超級麻煩……
做乜工反而係其次。

lovecupid 發表於 18-11-15 11:28
依家學校唔係要谷到學生個個DSE 5**做狀元而係……將程度拉近返最少都有33222。
其實……考33222,真係唔易 ...
其實副學士同高級文憑有22222, 全科合格就得。我諗, 全線33222, 鄧顯都做唔到, 要谷到幾多% 33222至為之滿意呢? 呢個就係各位校長既考量, 唔係話積極唔好, 但唔好一下子改晒學校固有文化就好了。唔好意思, 唔係指基崇, 只係借位呻下而已。

其實小朋友真係有好多種, 真係唔好盲目追求B1。我鄰居小朋友剛剛升中一, 過去六年, 日日阿媽放工8:XX鬧到10:30。辛辛苦苦終於俾佢鬧到阿仔入咗間B1尾中學, 我以為終於可以脫苦海, 點知中學生唔駛瞓咁多, 開學到依家日日鬧到11:XX, 我擔心唔知會唔會要捱到DSE, 隨咗佢哋一家, 我哋住隔離既日日咁聽精神壓力都好大, 點解佢唔可以看破紅塵呢, 我都幫緊阿細搵B2中尾學校啦, 唉!有陣時, 你見到小朋友唔係唔想努力, 只係間唔中鬆咗一鬆, 又或者真係串極個生字都係錯, 個小朋友都一邊流住眼淚一邊改正, 仲想佢點呢。唉!

SPA_family    發表於 18-11-15 13:17

回覆 little_yolky 的帖子

多謝你, 初看時到有點心酸(因為感同身受), 但看後又有點放鬆.可能看破紅塵了

SPA_family 發表於 18-11-15 13:22
回覆 little_yolky 的帖子

多謝你, 初看時到有點心酸(因為感同身受), 但看後又有點放鬆.可能看 ...
你果個都叫做追緊上B2頭, 希望都大D丫, 我果個係追返入B2呀。之前佢心散都仲好D, 今年佢因為想入聯中, 好俾心機果下先慘, 見到佢努力咗, 但未見成果, 剛剛統測差到飛起, 見佢一邊改正, 一邊响度滴眼淚, 都唔好再責怪佢了, B3就B3啦, 彭學高都好似幾好咁。

little_yolky 發表於 18-11-15 13:32
你果個都叫做追緊上B2頭, 希望都大D丫, 我果個係追返入B2呀。之前佢心散都仲好D, 今年佢因為想入聯中, 好俾 ...

妹妹加油

little_yolky    發表於 18-11-15 14:09

conniewktang 發表於 18-11-14 07:21

個人見證張校長在三幾年間把沙崇的入U率由6X%提升至9X%,已成為沙田區龍頭校之一!
好有信心基崇在張校長接手後會有好大上升空間!

lovecupid 發表於 18-11-15 11:28
其實……考33222,真係唔易 ...

香港教育制度好怪, 世界各地一樣有讀吾到書的人, 但人地(英美)有清楚簡單的渠道可"拐"一個小彎入U. 當然有真係讀吾到的人, 但只在"拐彎位"停留, 吾需要好多年, 係會入到吾錯的U既

香港呢, DSE考吾到33222/22222, 就好似比人打落18層地獄咁, 永不超生, 係吾正常的制度

CheungAA 發表於 18-11-15 17:16
香港教育制度好怪, 世界各地一樣有讀吾到書的人, 但人地(英美)有清楚簡單的渠道可"拐"一個小彎入U. 當然有 ...
行行出狀元……世界上都有好多讀書叻的人幫讀唔成書打工嘅例子。

回覆樓主:

我都有考慮過這校,但交通方面好似不太方便。
住北區怎樣前往?
它是普教中or粵教中?

joyce_baby 發表於 18-11-15 22:29
我都有考慮過這校,但交通方面好似不太方便。
住北區怎樣前往?
它是普教中or粵教中?

荔枝角地鐵站行過去都好方便,普教/粵教都有,當年係自己決定,依家唔知有無改

小時了了 發表於 18-11-15 22:42
荔枝角地鐵站行過去都好方便,普教/粵教都有,當年係自己決定,依家唔知有無改 ...

荔枝角MTR行過去幾耐?全露天?
我見地圖都幾遠吓!