用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷 ...
樓主: 木子兔媽媽
go

國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷校   [複製鏈接]

nintendo 發表於 18-11-13 18:30
成件事十分荒謬,所以必須要嚴懲。
有間學校可以咁大搖大擺無牌運作三年都唔知,EDB又有冇問題呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-13 18:39
有間學校可以咁大搖大擺無牌運作三年都唔知,EDB又有冇問題呢?

同意,教育局的地區專員責無旁貸。

hkpapa852 發表於 18-11-13 17:41
不如問埋葉建源,點解容許另一辦學團體借殼辦學。
不過人地兩家人無人過橋抽板係度玩嘢,自然無人理。
...

今次事件,反映借殼辦學的另一問題,朗思和崇正的合約只有五年,就算今次無人揭發,都只是玩到2020年。合約完,轉營辦商,(emoji)課程,班學生一樣死。

ddccmm 發表於 18-11-13 16:46
嘩! 哩度真係好恐怖! 哩度D人真係如出面所講會夾埋黎攻擊說話唔啱聽嘅人! 咁你地講哂佢啦! ...

回覆樓主

I understand how the Think users shocked by the news in the last 2 days. Who to blame is not the question, how to solve the problem is. (Photo source: SCMP)

木子兔媽媽 發表於 18-11-13 22:59
I understand how the Think users shocked by the news in the last 2 days. Who to blame is not the que ...

"學校今日聽課"?

b3410    發表於 18-11-14 19:53

回覆樓主

朗思國際學校在私立崇正中學長沙灣廣利道校舍違規經營中、小學,在校方最新交代受影響小學生會於周四(15日)復課,並遷到九龍塘界限街分校上課;至於中學生則暫未有復課日子。
有崇正校舍小學家長指,界限街分校環境擠迫,之前搬遷新校後,朗思已增加取錄高、低年級的學生人數,強調舊校舍連天台只有三層高,小學與幼稚園共用,無可能有足夠空間容納。她期望,教育局可以酌情處理,容許學生可以繼續在原校(崇正校舍)上課或搬至臨時校舍,以維持教學環境和師資質素。

https://www.hk01.com/社會新聞/258612/朗思國際小學需搬回兩層高舊校舍上學-家長-冇可能塞到

董福校長 講得好清楚...去片
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20181113/58907640

v369234 發表於 18-11-13 23:38
董福校長 講得好清楚...去片
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20181113/58907640

3年就學哂套教學方法,所以可以換partner, 自己覺得有毛有翼可以飛,明哂。校長話朗思係program manager, 點解由program manager收學費而唔係崇正?之前報導話朗思收學費,扣除營運開支後比崇正。上網查過朗思本身也是 non-profit making entity, 所以朗思用崇正校舍原則上無問題,教署審批应該容易D,三年都攪唔掂,無話可說

回覆樓主

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181114/s00001/1542133849637

【明報專訊】朗思國際學校(THINK)被揭利用私立學校崇正中學(長沙灣廣利道校舍)違規辦學而停止運作,該校第四至第六班的小學生擬明天(15日)移至九龍界限街的朗思校舍復課;不過,本報發現,界限街校舍的天台鐵皮屋搭建物,與屋宇署檔案中只有兩層高的圖則不符,搭建物佔天台五至六成面積;有建築師指搭建物疑似僭建。屋宇署表示會跟進事件。朗思至截稿前未有回覆。

回覆樓主

其實唔係好明點解之前搞轉名搞兩年都唔批

木子兔媽媽 發表於 18-11-14 08:11
https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181114/s00001/1542133849637

【明報專訊】朗思國 ...

天台小學?如屬非法,又多一宗罪

Think在林肯道開幼稚園時沒有learn a lesson,
今次仲離譜, 為求多收開幾斑, 多收學生, 多收學費&按金,
不擇手段, 置學生福祉不理. 可恥!

教署今次一定要嚴懲, 如果唔係, 將來又唔知Think又攪什麼出來吸金連累學生.

poonseelai 發表於 18-11-13 23:06
"學校今日聽課"?
可能用咗 Speech to Text  or
Google Translate ....

From 信報 2018年11月13日:

崇正中學因師資不足明續停課

朗思國際學校未獲教育局批准,在崇正中學位於長沙灣廣利道的校舍辦課程,早前被教育局即時停止該校的辦學活動。崇正中學校長董福表示,原本希望明天復課,但由於師資未夠,仍要暫時停課。

董福指出,由朗思派出的8名教師,對違規辦學事件仍有疑問,未肯與崇正中學簽署新合約,因此導致學校沒有足夠師資,仍要暫時停課。董福稱,明天會繼續與教師商討,如果他們不願留校任教,校方難以在短時間內聘請足夠教師,受影響的約60名中學生,可能要轉讀崇正中學的非國際學校課程,或轉去其他中學,已經知會教育局。

董福又指出,據他了解,朗思國際學校小學部明天亦未能復課。

希望採取適當行動協助學生..

事件揭發後Think 校長一直潛水,唔出黎解話,已經做成公關災難。

Happi_Kiddie 發表於 18-11-14 10:18
事件揭發後Think 校長一直潛水,唔出黎解話,已經做成公關災難。

可能驚愈講愈錯,始終而家矛頭直指佢,容易講多錯多,可能佢想準備充足先發表意見

何B仔Adrian 發表於 18-11-14 09:38
Think在林肯道開幼稚園時沒有learn a lesson,
今次仲離譜, 為求多收開幾斑, 多收學生, 多收學費&按金,
不擇 ...

但我見到think有申請轉名,但申請咗2年幾教局都唔批,當然think校長又係衰心急,未注冊到就辦學,但點解剩係轉個名教局都拖咗耐如果一早批咗係咪就唔會有呢件事發生?d家長就唔駛咁彷徨

另外崇正校長話唔清楚呢件事,信佢都傻兩年幾有小學生出出入入都唔知?think中學收益都俾咗好多崇正,而家崇正想撇清關係?建議當局都應該懲治埋崇正

jtw_ki 發表於 18-11-14 10:38
但我見到think有申請轉名,但申請咗2年幾教局都唔批,當然think校長又係衰心急,未注冊到就辦學,但點解剩 ...
睇番好多家長之前啲分享,好多都覺得Think 係一間好學校,小朋友喜歡返學,學習壓力少,老師有心教,對小朋友絕對係好既學習地方,今次俾人食完夾棍再一舖清袋,真係好唔底。
‹ 上一主題|下一主題