用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷 ...
樓主: 木子兔媽媽
go

國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷校  

唉, 啲家長小朋友就慘,學校啲高層為咗錢,
攪到學生同老師都打亂陣腳, 我估好多人都會轉讀其他IB校
希望事件快啲解決, 尼間嘢又要從頭開始過了~ 改名吧~

applebot 發表於 18-11-13 09:09
希望事件 ...

佢小學冇問題,係中學有事,中學個班睇嚟要轉校,小學個班可繼續讀,到時再考第二間中學,即還完基本步,變返幾年前未有中學時期。除非呢幾年佢搵到新校舍再注冊中學,否則小學個班變返以前咁,中學要考另一間,冇得直升

感覺似是蔡校長又一次遇人不淑, 有人要換partner, 踢佢出局佢兼舉報佢.
兩校決策, 難為了師生和家長.
Think的幼稚園/小學原本不錯的, 那時的老師都很有heart,
自越開越多班後, 感覺一切都開始走下玻, 收費都開始不合理.

回覆 applebot 的帖子

佢地幼稚園做左好多年幾好喎

回覆 何B仔Adrian 的帖子

我都奇怪,上年去open day佢話year 1 開3班,我諗你校舍咁細點開3班?Kingston大一倍,每級都只得兩班...
作為think kindergarten ex-parent, 我認為幼稚園的local stream是好的。不過開中學真係操之過急...

回覆樓主:

所以高小要搬回舊校舍,都要過到消防條例,唔係你想搬就搬,唔知點收科

applebot 發表於 18-11-13 09:09
希望事件 ...

無牌辨學,又點可能有IB牌。學生畢業俾乜野IB證書?

mandy_ng207 發表於 18-11-13 10:37
回覆 何B仔Adrian 的帖子

我都奇怪,上年去open day佢話year 1 開3班,我諗你校舍咁細點開3班?Kingston大 ...

鬼叫香港家長buy一條龍咩

poonseelai 發表於 18-11-12 23:18
電視剛播楊局長訪問片段,話崇正願意收番D中學生,說法同崇正校長唔同
...

搶學生

回覆 AgapePa 的帖子

個IB牌應該係界限街, 唔係廣利道.

何B仔Adrian 發表於 18-11-13 12:01
回覆 AgapePa 的帖子

個IB牌應該係界限街, 唔係廣利道.

小學已是ib school, 無問題,但原先中學話自己係ib candidate school, 無牌如何申請?

回覆樓主:

崇正新partner应行A level

何B仔Adrian 發表於 18-11-13 10:16
感覺似是蔡校長又一次遇人不淑, 有人要換partner, 踢佢出局佢兼舉報佢.
兩校決策, 難為了師生和家長.
Think ...

作為一個校長,無可能唔知學校有無牌。無牌成兩年幾,仲邊有得頼!

poonseelai 發表於 18-11-13 11:11
所以高小要搬回舊校舍,都要過到消防條例,唔係你想搬就搬,唔知點收科
...

舊校舍,無可能加多170人,廁所、班房等無可能話加就加。
除左轉校,別無選擇。

columbae 發表於 18-11-13 12:01
搶學生

如果我係朗思中學嘅家長,一定唔會繼續續崇正囉!
崇正擺到明過橋抽板,引入牛津踢走朗思

barrywu 發表於 18-11-13 13:09
...

找到新才可轉,只可讀住先,如有小六生打算直上中學而無報其他,不知怎算

回覆 poonseelai 的帖子

崇正中學校長 董福 稱上任僅17天 不清楚前校長與朗思協議

https://www.google.com.hk/search?q=%E5%B4%87%E6%AD%A3%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%95%B7%E8%91%A3%E7%A6%8F&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiAoPzL0dDeAhULgrwKHb32C-MQ_AUIDigB&biw=1463&bih=663#imgrc=M__GpZfD6dGKSM:&spf=1542086800936

萬事俱備
http://www.ttms.edu.hk/#/czzx/xueshu

http://www.ttms.edu.hk/#/czzx/sheshi

AgapePa 發表於 18-11-13 13:01
舊校舍,無可能加多170人,廁所、班房等無可能話加就加。
除左轉校,別無選擇。
...

轉上下午班減學費得唔得?

...

作為家長,我對祟正冇信心啦。讀牛津,日後可能同朗思的同學一樣下場

...

係, 好卑鄙