用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷 ...
go

國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷校   [複製鏈接]

【明報專訊】設有4間幼稚園及小學部的朗思國際學校(THINK),涉嫌在私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍違規營運中、小學,家長突被校方通知今明兩天停課,或須於周三前遷離廣利道校舍,影響約250名高小及中學生。校方今與教育局會面,並呼籲家長到場支持校方。教育局表示曾收到有關朗思國際學校房產的投訴,並會按《教育條例》及既定程序作適切行動。

朗思於長沙灣的「崇正中學」開設中學及高小,中學部現有4級(各一班),每班19至20人;高小(4至6年級),學生約170人,同於去年起開課。...

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181112/s00002/1541961257216

4    0    1    0

回覆樓主:

學校違規營運近3年,無披露,仲叫家長撑你,用學生做籌碼?崇正changed its mind应該不是突然,另一報導話校舍已放新名,即think管理層一直無理,置學生利益不顧

回覆樓主:

如無牌,仍可安排學生考GCSE嗎?仲可以係IB candidate school?

poonseelai 發表於 18-11-12 08:31
學校違規營運近3年,無披露,仲叫家長撑你,用學生做籌碼?崇正changed its mind应該不是突然,另一報導話 ...
點解你咁肯定? 你係祟正果邊D人??

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

ddccmm 發表於 18-11-12 14:07
你似打手多D喎

點解覺得佢似打手?

ddccmm 發表於 18-11-12 14:04
點解你咁肯定? 你係祟正果邊D人??

我唔識人,我只看報導,好'嬲辦教育但不守法的人,無牌營運可以嗎?

poonseelai 發表於 18-11-12 14:20
我唔識人,我只看報導,好'嬲辦教育但不守法的人,無牌營運可以嗎?
我都係淨係睇報導, 只知道有兩個party, 都唔知邊個啱邊個錯, 我就唔明點解你講到係學校錯哂姐, 除非你知道內情啦! 否則, 唔洗咁偏激呀o麻....

回覆樓主

崇正中學校長稱上任17天 不清楚上任校長與朗思協議
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1427865-20181112.htm

回覆樓主:

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20181112/s00001/1542003425251
朗思國際學校涉借校舍違規辦中小學 崇正校長稱小學生必須離開 (14:26)

崇正新校長話中學生一直是崇正學生,朗思只協辦課程

poonseelai 發表於 18-11-12 15:08
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20181112/s00001/1542003425251
朗思國際學校 ...

之前在中學版有人提過崇正中學由今年九月開始辦國際課程,咁即係點呢?

ddccmm 發表於 18-11-12 14:07
你似打手多D喎

打乜鬼手,poonseelai這帳號在EK 分享多年啦。

Radiomama 發表於 18-11-12 20:00
打乜鬼手,poonseelai這帳號在EK 分享多年啦。

係呀,明年細嗰個入埋大學我就退出江湖

Radiomama 發表於 18-11-12 19:58
之前在中學版有人提過崇正中學由今年九月開始辦國際課程,咁即係點呢?
...

佢新拍壋 oxford international college 在英國提供A level, 似是谷成績入大學嗰類,現会否負責埋初中,就要問崇正。攪笑之處係學生而家才知自己係崇正學生?

回覆樓主:

仲有,咁崇正会考A level, 定ib? 如轉A level, 一心讀ib的又怎辨?

回覆樓主:

duplicate

poonseelai 發表於 18-11-12 15:08
朗思國際學校 ...

有無可能?如果我係申請崇正中學,我又會接受到我仔女係著朗思校服,揹朗思書包,讀朗思課本?

tityting 發表於 18-11-12 21:36
有無可能?如果我係申請崇正中學,我又會接受到我仔女係著朗思校服,揹朗思書包,讀朗思課本?
...

電視剛播楊局長訪問片段,話崇正願意收番D中學生,說法同崇正校長唔同

ddccmm 發表於 18-11-12 14:37
我都係淨係睇報導, 只知道有兩個party, 都唔知邊個啱邊個錯, 我就唔明點解你講到係學校錯哂姐, 除非你知道 ...

無錯,唔洗禁偏激下嗎!

回覆樓主:

我以為崇正中學停辦,Think International 入主開辦,乜成件事咁搞笑!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題