用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬可賓vs屯官vs譚伯羽
樓主: mfmom
go

馬可賓vs屯官vs譚伯羽

請問譚伯羽是否中中? 因有說不是全部英交教學? 會較hea嗎? 有精英斑嗎? 入U率如何?而馬可賓是否好多活動, 功課量多? 有分精英斑? 入U率如何?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 18-11-15 14:16
請問譚伯羽是否中中? 因有說不是全部英交教學? 會較hea嗎? 有精英斑嗎? 入U率如何?而馬可賓是否好多活動,  ...

呢2間1/12有open day ,可以去了解下

annielui    發表於 18-11-15 15:02

annielui 發表於 18-11-14 12:20
回覆 hkpapa852 的帖子

.....只係比較返往年同上年派B1a人數...同埋其他校既媽咪報料, 亦有話馬記放第二基 ...

馬記第二都不入    學生really Band 1?

回覆樓主:

聽講舊年馬中真係好搶手,主要是top sales 校長講talk 吸引和個校舍幾好。成績只是估估下到B1C。制服團隊視乎小朋友鍾唔鍾意。青天级五,放屯官自行二浪費了,大攪珠B1派位放屯官乙三四部都入到。仲有其他B1英中可考慮。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

cuby 發表於 18-11-15 22:45
聽講舊年馬中真係好搶手,主要是top sales 校長講talk 吸引和個校舍幾好。成績只是估估下到B1C。制服團隊視 ...

ic,thanks

回覆樓主:

劉金龍大家覺得怎樣?二線小學级十五有無機會可以入

回覆 connie_51 的帖子

聽聞佢已全收B1生, 不過唔知真假, 我校上年將馬放乙二既成功率不大, 不過當然有好多因素啦...如果no唔靚, 放第一都無用.....
而且我身邊好多朋友, b1a-b2a既都對馬有興趣, 不過學校咁進取,入到去都肯定辛苦!!!

annielui 發表於 18-11-16 10:39

聽聞佢已全收B1生, 不過唔知真假, 我校上年將馬放乙二既成功率不大, 不過當然有好 ...

其實我不太明上年出生率都不算高,band 1 學生那第一選擇填band 1好正常,不通第二已經要填band 2 。仲慘過填小學個時。

cuby 發表於 18-11-15 22:45
聽講舊年馬中真係好搶手,主要是top sales 校長講talk 吸引和個校舍幾好。成績只是估估下到B1C。制服團隊視 ...

校舍點好?我都想知,新d?

um....又不至於要填b2, 不過不可太熱law....

connie_51 發表於 18-11-16 10:51
校舍點好?我都想知,新d?

新同大。你去參觀便知。但課室無乜參觀。其實選校前要帶埋小朋友去差唔多適合他banding 看。睇多幾間才可揀次序。心怡果幾間最好小四開始看,因好多時會撞期。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

connie_51 發表於 18-11-16 10:49

其實我不太明上年出生率都不算高,band 1 學生那第一選 ...

上年計埋哂2間官中,劉金龍等只係至剛好夠屯門B1小學升中,但舊年仲要每間英中比2個位元朗區,又甲部比他區搶左D位,所以一定唔夠比屯區本區B1升讀,所以有D no.唔靚B1生去左B2中中唔出奇。今年出生率又高D,升中慎選乙部。

cuby 發表於 18-11-18 11:18
上年計埋哂2間官中,劉金龍等只係至剛好夠屯門B1小學升中,但舊年仲要每間英中比8個位元朗區,又甲部比他 ...

回覆 mfmom 的帖子

我阿仔都係青天,都係想入屯官,不過阿仔四年班

回覆 bbeasy25 的帖子

會咩?我阿女個小學同學喺屯官讀緊中一,好似幾好喎,成日同我女講要溫書唔得閒

kutkutma 發表於 18-11-19 10:38
回覆 bbeasy25 的帖子

會咩?我阿女個小學同學喺屯官讀緊中一,好似幾好喎,成日同我女講要溫書唔得閒 ...
我就係諗住細果個選呢間

回覆 mfmom 的帖子

兩間都同一日開放日?係咪開成日呢?唔知屯官幾時開放日?

connie_51 發表於 18-11-16 10:49

其實我不太明上年出生率都不算高,band 1 學生那第一選 ...

我仔今年5年級,都去左d中學聽講座。
今年屯門區要比200個中學學位元朗區,到我地升中唔知要比幾多位

我都擔心緊阿仔成績都上落大,如果好彩b1既到大抽獎可能2,3志願已經要排b2

回覆 yuensiu 的帖子

就係啦,啲男仔狀態唔穩定,朋友個仔喺鄭任安級二十幾,應該係B1,報屯官都唔收呀,唔知係咪最尾果次炒左

kutkutma 發表於 18-11-20 19:11
回覆 yuensiu 的帖子

就係啦,啲男仔狀態唔穩定,朋友個仔喺鄭任安級二十幾,應該係B1,報屯官都唔收呀, ...

屯官英中排位來説都差唔多包尾都唔收鄭2x。舊年競爭都幾激烈。鄭2X是B1C?