用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班小X士 OR 九龍塘Nxxx
樓主: bb.fayli
go

面試班小X士 OR 九龍塘Nxxx [複製鏈接]

回覆樓主

小xx, 要有心理準備,對父母不太友善的,但最重要目標為本,小朋友可以學習到合群,各私小面試題目也可在此初步了解到, (是初步)但是從經驗得出,父母日常同小朋友相處習慣,重要過上面試班

bb.fayli 發表於 18-11-12 03:15
which one is better? thx

我報了8個月小博士,晒錢。老師唔惦, 不停吹你一次過交三個月學費。最後0 offer

回覆樓主:

N果間讀左都唔覺對面試有好大既幫助

ywwmama 發表於 18-11-12 13:08
上過6堂小x士就無讀了,是第一次上面試班,大約8位小朋友一班。可能湊巧,這幾堂也是主力圍繞學術訓練,派1 ...

而家打撃你,仲有機會追。當係俾一個警號你喎,否則將來收reject letter 重hurt 。

上過6堂小x士就無讀了,是第一次上面試班,大約8位小朋友一班。可能湊巧,這幾堂也是主力圍繞學術訓練,派1 ...

印象中好似得aps / sfa 學術型學校第一輪面試全一對一,但你又唔谷學術.........

回覆樓主

但小X 元好鬼大班,聽人講有間叫smarty Hxxxx 幾好,但好難入。苗XX 也好似好多positive comment, 還有樂X 都多人join

千語mami 發表於 18-12-2 15:10
但小X 元好鬼大班,聽人講有間叫smarty Hxxxx 幾好,但好難入。苗XX 也好似好多positive comment, 還有樂X  ...

我去過smart X , 小x元。我自己覺得小x元好d。目標為本。

回覆 bubuG 的帖子

可唔可以分享多d smarty Hxxxx 係點?

回覆樓主

Vote for Nxxx! 老師專業評語中肯
其實上完小一面試班不是萬能、
重點係家長要自己跟進

請問後來報左邊間?

回覆 mrsmacaroon 的帖子

認同真心覺得 上 Interview Class 真係冇用 ( 之前上左5個月 Nxxx , 停左 )
家長自己跟,可以仲好

kira09 發表於 19-3-13 00:48
回覆 mrsmacaroon 的帖子

認同真心覺得 上 Interview Class 真係冇用 ( 之前上左5個月 Nxxx , 停左 )

Nixxxxx 有咩問?我仲想報

回覆 keechoi 的帖子

報讀過Nxxx 第一期,每堂都有評語,方便家長跟進。讓家長了解到小朋友的強弱項,也了解到考小一要注重嘅地方!
個人覺得課程比較適合已有認讀能力,書寫能力和表達能力的小朋友!因要有這樣基本的能力才可應付/學習考小一的技巧。

我小朋友就讀時就正正缺乏以上能力,所以放棄報讀第二期。  之後就針對弱項去教,例如詞彙不足,就會多閱讀中文書,多描述身邊所有事物,玩故事卡等等....  雖然還沒有考到心儀嘅小學,但就見到呢大半年已有好大嘅進步!  

總括來說,覺得面試班係比到條線你去睇下小朋友究竟係 below/above average.... 知道之後,都係要靠家長自己去提升小朋友嘅能力!

PS. 啱啱搵返本小一練習出來,發現小朋友現在K3先有能力可以自己完成!  

chinglong231    發表於 19-3-13 10:08

回覆樓主

個人經驗,要看小朋友性格適合哪一類型的面試班教法,我小朋友不適合打擊自信型果種

回覆樓主

面試班尼d,
最後考得入心儀學校咪覺得有用,
考唔到目標學校咪覺得無用。

當年我問自己一個問題:到左K3時知道某某同學滿手offer,原來有上面試班,我會唔會後悔自己仔女無上?如果會,咪報囉,心安理得啫。

回覆樓主

我囡上年上Nxxx,老師每堂會比feedback, 如要了解小朋友該堂表現,老師都樂意個別解答。上曬三個階段,個人認為可以比到一個brief idea小朋友乜嘢叫interview。至於禮貌、manner、坐姿都會每堂practice。不過自己身教先最緊要。學術如果返屋企唔跟亦冇大作用。所以,面試班只可以係輔助工具,比到機會佢地每個星期「面試」一次。

回覆樓主

小博X 的課堂安排好差,一時話有這班一時話冇這班,題目不合時,又普通

emily_pat 發表於 19-3-13 11:06
我囡上年上Nxxx,老師每堂會比feedback, 如要了解小朋友該堂表現,老師都樂意個別解答。上曬三個階段,個人 ...

請問你係一年課程?還是春季夏季?總共做咗幾多個月?謝謝
‹ 上一主題|下一主題