用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Roedean, Malvern st James, mayfield, lancing 邊間好 ...
樓主: Lee_eddie2001
go

Roedean, Malvern st James, mayfield, lancing 邊間好 [複製鏈接]

回覆 bearbeargo 的帖子

那個年級的?

回覆 Lee_eddie2001 的帖子

year 9

那應該不難入。為什麼喜歡mayfield, 妳是天主敎的?

我囡囡讀 Mayfield, 由 year 7開始, 現在 year 9, 她很喜歡學校。
早兩年, 學校排名不太高, 但這兩年看見學校、老師、學生都好努力, 考出來的成績都很好。

但這學校是一舊城堡改建, 在山上的, 遠離市區。

Lee_eddie2001 發表於 18-11-14 16:18

那應該不難入。為什麼喜歡mayfield, 妳是天主敎的?

我唔係天主教徒,有報你另外2間女校,浄返Mayfield 未考,所以問下你

MSJ 有offer....但想等埋呢兩間!!

candy9328 發表於 18-11-14 17:22
我囡囡讀 Mayfield, 由 year 7開始, 現在 year 9, 她很喜歡學校。
早兩年, 學校排名不太高, 但這兩年看見學 ...

好耐沒見你啦!

呢兩年見到Mayfield 排名高了很多 !

Lee_eddie2001 發表於 18-11-14 14:53
回覆 DKmum 的帖子

妳囡囡在Roedean 讀那最好了。

老師教學質素是ok的, 因為我女沒有投訴过老師唔好, 而我女主要離校原因係佢鍾意讀男女校、不喜歡女校、多八婆嘢、同埋啲女仔多數鍾意扮靚, 少運動, 不合我女好动性格所以轉校!而她的同學大多數都轉了名气及成績較好的學校, eg Brighton, Cardiff, chartered house, CLC ....鍾5鍾意国內同學真是見仁見智, 我女的best friend 是上海人 讀完兩年GCSE之後 , 我女的普通話流利到不得了!

咁如果都offer, 你會點揀

回覆 DKmum 的帖子

明白晒。
我囡都有考CLC, 不過我覺得掹水。我想佢讀女校因為怕男女校佢吾專心。

如果國內人沒有給學校帶來不好的風氣,我倒覺得沒關係

elbar    發表於 18-11-15 11:31

DKmum 發表於 18-11-14 19:21
老師教學質素是ok的, 因為我女沒有投訴过老師唔好, 而我女主要離校原因係佢鍾意讀男女校、不喜歡女校、多 ...

仲學埋普通話幾好呀!
多數上到Sixth form 又有自己想法,到時要留或轉校也是佢地揸主意了。

candy9328 發表於 18-11-14 17:22
早兩年, 學校排名不太高, 但這兩年看見學 ...

如果去 town 大約要幾耐?平時 weekend 多不多 activities? Thanks!

回覆 katrinafu 的帖子

是呵!  很長時間沒連系了

ricenoodle 發表於 18-11-15 09:07
如果去 town 大約要幾耐?平時 weekend 多不多 activities? Thanks!
學校對面及旁邊有幾間小店,買日用品沒間題。
如要去大 town車程大約要35分鐘吧!
低年級的,學校由老師帶每term兩次一起去購物;
高年級的假日可以自已同學去, 學校門口有巴士直達。

星期六、日, 有校內課余自選活動免費參加如cooking、時裝設計、跳舞、羽毛球等等...,

而亦有很多要付費的活動如看電影、博物館、行山、旅行等等...., 但隨意自願參加的。

我囡year 7 and 8 常参加外出活動, 她很開心, 很忙碌。
但我想升高年班後, 外出活動亦會相對減少吧!

candy9328 發表於 18-11-15 10:37
學校對面及旁邊有幾間小店,買日用品沒間題。
如要去大 town車程大約要35分鐘吧!
低年級的,學校由老師帶每t ...

謝謝你詳細資料!

Lee_eddie2001 發表於 18-11-14 20:15

咁如果都offer, 你會點揀

首選Mayfield, 因為排名高D,我女喜歡D活動都有齊, 同埋遠離市區!
次選係MSJ > Roedean!
就算收左,都會去學校了解先再決定(emoji)(emoji)

對,選校看來像藝術多於科學。
主要還是要切合學生的性格和喜好。

bearbeargo 發表於 18-11-15 18:15
首選Mayfield, 因為排名高D,我女喜歡D活動都有齊, 同埋遠離市區!
次選係MSJ > Roedean!
就算收左,都會 ...

如果唔可以去學校睇,可以怎樣幫阿囡選?

rainbowbb 發表於 18-11-16 13:01

如果真係去唔到⋯⋯去D forum 問下, 比如呢mumsnet !有疑問發email 問下學校等等
小朋友都一齊參與,等下喜唔喜歡間學校!

去些升學展直接和學校代表傾下,仲有現在的家長學生,可以了解學校風氣和文化岩唔岩自己仔女。

始終可以去到學校參觀就最好,在未報名前去看看先確定報名,之後收了就比較容易決定去唔去讀。
‹ 上一主題|下一主題