用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs GH
樓主: Awyleung
go

CKY vs GH   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-24 09:15
不如CKY公佈吓, 到底Year 10班學生考完IGCSE之後, 有幾多%學生符合升讀IBDP資格, 之後再公佈下Year 11得番 ...

學校要升讀 IBDP要求唔高相信大部分人都可以升讀。而入得cky大多都會有出國讀書的打算,只係遲早問題。dgjs都有好多中學就出國啦。學校2004先開,以前係沒收咁多學生的,現在才係收180個。親生仔都係考左幾年,成績還越來越好。如果同最top的國際學校比當然沒得比。但係同好多國際學校比形式相近但成績似乎更有保障。所以我話平靚正。如果同德望比,當然德望係間好學校,但45人一班真係個細路好乖先得。兩回事有咩好比呢?不過我都唔想講得佢太好,怕個細噶過幾年入唔到。

Happy2gether11 發表於 18-12-24 11:59
學校要升讀 IBDP要求唔高相信大部分人都可以升讀。而入得cky大多都會有出國讀書的打算,只係遲早問題。dgj ...

咁每年畢業生,有幾%係無修讀IBDP既呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我唔係用家答唔到你,消息來源係聽用家分享。但我的確係幾中意間學校所以做左小小資料搜集。
申利:有offer但沒揀,唔係盲撐。

hkpapa852 發表於 18-12-24 09:15
不如CKY公佈吓, 到底Year 10班學生考完IGCSE之後, 有幾多%學生符合升讀IBDP資格, 之後再公佈下Year 11得番 ...

唔明點解成日話Year 10班學生考完IGCSE之後, 有幾多%學生符合升讀IBDP資格?之前已有用家分享過IGCSE本身都唔太難考,好多人都多A,其實應該好小唔夠IB資格。加上普遍往外國升學多數係中一, 中三及中六走最多人,睇下學校Y10升Y11其實唔係小左好多人

http://cky.edu.hk/wpccategories/year-10/
http://cky.edu.hk/wpccategories/year-11/

回覆樓主

睇返去年有91人考IB,今年Y12都有約90人,應該大部分都係考IB畢業

MrBeast 發表於 18-12-24 10:15
屋苑有幾個傳統名女中生 inc gh, 可能是個別例子,真是睇唔到佢地開心

行出行入見到你又知人唔開心?我返工放工也不會笑騎騎,是否代表我好唔開心?

whitepurin 發表於 18-12-24 17:19
行出行入見到你又知人唔開心?我返工放工也不會笑騎騎,是否代表我好唔開心?
...
我只是話睇唔到佢開心,又冇話佢一定讀得唔開心,你又會不會有點兒聽者有意呢?
anyway merry xmas

Monstereasy 發表於 18-12-24 10:37
我都唔明升中band 1 A 同國際有咩關係。
不過,見之前有jm回覆選CKY. 因為有似國際學校feel同小班,咁不如 ...

我覺得好少有國際學校中文達到cky中文水平呀,可否講下邊間?cis,isf中文應該OK,但學費係cky兩倍,如果年薪千萬可能真係覺得唔係問題

MrBeast 發表於 18-12-24 17:38
我只是話睇唔到佢開心,又冇話佢一定讀得唔開心,你又會不會有點兒聽者有意呢?
...

如果你唔係有心或無意imply呢様嘢,實在不明白你個留言有何意思。

whitepurin 發表於 18-12-25 15:43
如果你唔係有心或無意imply呢様嘢,實在不明白你個留言有何意思。

同意whitepurin。

作為GH用家, 我見到的是同學開心笑的樣子。

都是那句老話, 兩所都是好學校, 選適合的就可以了。

MrBeast 發表於 18-12-24 17:38
...

一出到街,街上人來人往,真係無邊幾個人係從表情上見到佢好開心或幾開心的
我諗咁表面得幾秒時間黎觀察佢讀得開唔開心,會不會有點兒嬉

回覆樓主

我會選GH,不會選擇CKY

迷你人 發表於 18-12-26 19:57
一出到街,街上人來人往,真係無邊幾個人係從表情上見到佢好開心或幾開心的!
我諗咁表面得幾秒時 ...

可能佢有讀心術

areyouangry 發表於 18-12-26 22:01
可能佢有讀心術

話時話,我出出入入見到果幾個Dg中學生都覺得佢地唔係好開心。其實唔需要讀心術,有心留意,個氣場唔難感受到。當然又係果句,兩間都係好學校,選適合的。GH小朋友給我印象係好斯文乖巧守紀律的,Cky開放日,有幾個小朋友向我推銷自己攤位的物品,我特意同佢地講下價看看他們的反應,個個能說會道又不失禮貌。入到邊間都好!

迷你人 發表於 18-12-26 19:57
一出到街,街上人來人往,真係無邊幾個人係從表情上見到佢好開心或幾開心的!
我諗咁表面得幾秒時 ...
大佬,若有天我老闆黑口黑面入返office,我有乜approval 或expenses 唔會係佢黑面時搵佢簽law。
當然,我唔知點解佢地做乜苦口苦面,可能係唔夠訓、青春期、感情、姨媽、學業⋯

其實我po 有話可能係個別例子

Happy2gether11 發表於 18-12-27 01:04
話時話,我出出入入見到果幾個Dg中學生都覺得佢地唔係好開心。其實唔需要讀心術,有心留意,個氣場唔難感 ...
6-7年前我遇過一個cky 的學生,我直接問過佢,佢話好中意返學,從佢語氣,我覺得是真話。
現在身邊的高小的例子,父母都好緊張/用心跟,唔知有無變質

areyouangry 發表於 18-12-26 22:01
可能佢有讀心術
工作病,listen to the unsaid

05baby 發表於 18-12-26 18:34
同意whitepurin。

作為GH用家, 我見到的是同學開心笑的樣子。
最終是父母心態和小朋友能力和peer group,我不質疑有讀得開心的例子,infact im happy for them.

MrBeast 發表於 18-12-27 08:00
大佬,若有天我老闆黑口黑面入返office,我有乜approval 或expenses 唔會係佢黑面時搵佢簽law。
當然,我唔 ...

其實早上不少小朋友係木無表情,未瞓醒吧~~~

Happy2gether11 發表於 18-12-27 01:04
話時話,我出出入入見到果幾個Dg中學生都覺得佢地唔係好開心。其實唔需要讀心術,有心留意,個氣場唔難感 ...

氣場lee家野都話曉,真係唔夠你黎
‹ 上一主題|下一主題