用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs GH
樓主: Awyleung
go

CKY vs GH  

四隻貓 發表於 18-11-23 14:22
因為未必抽到心儀津校, 所以要俾錢讀私校.

同事個女讀GH 中學真係做功課/溫習到10-11點, 但好多香港中學 ...

你可以多分享CKY的小學教育模式嗎?想多了解,謝謝!

jojosesame 發表於 18-11-23 15:02
字眼無語氣 易引起誤會
不如我先declare 我小朋友並不讀 GH 也不讀 cky

如果愉快學習的定義是孩子讀得開心輕鬆,很容易掌握並能在適當的時候運用該知識的話,咁我認識不少可以在名校都能愉快學習的小朋友。

其實能愉快學習是跟小朋友的能力有関,如果能力到的,學習就不會辛苦,不到的就做功課做到夜媽媽,考試測驗辛苦啊媽。學校做interview就是要篩選一些能力達到該學校syllabus的學生就讀。有D人話讀到名校是講運氣和緣份,其實首先是要有足夠能力,包括學術、溝通能力、人際關係、金錢、遺傳基因和父母有幾多時間培育等等,才講運氣和縁份。

至於高分低能,這是跟是否名校無関的,正常學校一定灌輸正確觀念的,自己收拾、自理,但回家依然衣來伸手、飯來張口,那是誰造成的?低能,是不分高、低分的,低分低能也有不少。

Awyleung 發表於 18-11-10 18:31
GH 幸運有offer, CKY second in 完,應否再參加CKY third in?

GH

retriever 發表於 18-12-22 13:55
GH

其實係兩種唔同嘅教學模式
同埋小朋友較適合哪一種

GH
點解呀?

美美羊 發表於 18-12-22 12:07
如果愉快學習的定義是孩子讀得開心輕鬆,很容易掌握並能在適當的時候運用該知識的話,咁我認識不少可以在 ...

非常贊同 (emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 18-11-16 17:35
CKY其實只係一間IBDP成績中上既學校, 太多人神化咗佢啫!

認同!
同埋近年好似多咗d明星子女入讀,所以好似名氣旺咗???

bamabi 發表於 18-12-23 14:59

認同!

其實都要理解點解有D名人/明星選擇比仔女入讀CKY...

不過也有很多名人仔女入IS 甚至神校

根據學校網站公佈2018年IB成績40分以上係占41.76%.40分以上人數百分比比弘立還要高。2018 IGCSE有15名10A狀元。如果把他看成國際學校,我覺得平靚正。

Buggyjai 發表於 18-12-23 17:14

不少明星子女入讀CKY後, 最後都係跳番去國際學校喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happy2gether11 發表於 18-12-23 21:51
根據學校網站公佈2018年IB成績40分以上係占41.76%.40分以上人數百分比比弘立還要高。2018 IGCSE有15名10A ...
不如CKY公佈吓, 到底Year 10班學生考完IGCSE之後, 有幾多%學生符合升讀IBDP資格, 之後再公佈下Year 11得番幾多學生升讀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Monstereasy 發表於 18-11-14 11:12
如果財政唔係問題, 其實讀國際學校係咪重好? 起碼小學至中學都係國際課程,好過小至中校本課程,高中先國 ...

點解覺得"國際學校" 係仲好?

記有人分析某校昇中數據時, 把昇讀國際學校歸類為B1(A), 我唔係好明白!

hkpapa852 發表於 18-12-24 09:13
不少明星子女入讀CKY後, 最後都係跳番去國際學校喎!

以我所知,嗰個走去國際係因為學校唔收個細

也有人從傳統名校去CKY

Buggyjai 發表於 18-12-23 17:14

明星,食無定時,若冇時間理入傳統名校唔make sense,況且都未必入到,my guess.
for networking, 若有得揀當然 是cis 這類la

GH

屋苑有幾個傳統名女中生 inc gh, 可能是個別例子,真是睇唔到佢地開心

MrBeast 發表於 18-12-24 10:15
屋苑有幾個傳統名女中生 inc gh, 可能是個別例子,真是睇唔到佢地開心

個樣唔開心?

MrBeast    發表於 18-12-24 10:36

MrBeast 發表於 18-12-24 10:15

其實CKY都要家長跟..不是hea讀

不過一定比traditional 冇咁大壓力

retriever 發表於 18-12-24 09:28
點解覺得"國際學校" 係仲好?

我都唔明升中band 1 A 同國際有咩關係。
不過,見之前有jm回覆選CKY. 因為有似國際學校feel同小班,咁不如直接選國際學校,而且我對校本課程信心不大(只針對校本課程並非話CKY唔好),國際學校課程大部分跟IB 或 國家課程比較系統,而且好多間國際中文程度已經提升,所以如果學費不是考慮因素,我認為不如直接讀國際。

美美羊 發表於 18-12-22 15:27
點解呀?

有宗教信仰學校, 比無好.

Buggyjai 發表於 18-12-24 10:26
其實CKY都要家長跟..不是hea讀

不過一定比traditional 冇咁大壓力
其實完全冇跟跟本唔會考到,不過學前階段out srcing is possible. 有較熟的一兩個cky 朋友, 都好actively 跟,如你所說,壓力比傳統學校細