用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs GH
樓主: Awyleung
go

CKY vs GH   [複製鏈接]

siden 發表於 18-11-13 21:31
GH俾CKY多成15人一班咁多

又番7:30am 放學(3pm vs CKY 3:30pm)

CKY 真的有那麼神嗎?

區二嫂 發表於 18-11-16 17:08
CKY 真的有那麼神嗎?
CKY其實只係一間IBDP成績中上既學校, 太多人神化咗佢啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 18-11-14 07:53
我都唔太接受到有d小學70分先算合格
你講gh? gh合格分數係60分喎!

hkpapa852 發表於 18-11-16 17:35
CKY其實只係一間IBDP成績中上既學校, 太多人神化咗佢啫!
我覺得係太多人神化"活動教學", "happy learning". 過度貶抑"傳統教學"!

ok3 發表於 18-11-18 14:37
你講gh?
nop

ok3 發表於 18-11-18 14:44
我覺得係太多人神化"活動教學", "happy learning". 過度貶抑"傳統教學"!

我都有同感

kbi 發表於 18-11-14 11:30
都會㗎,我自己鐘意考試、默書同做功課,所以傾向於傳統學習。
我一直唔明,如果讀傳統點解要俾錢讀私校呢?親人GH 中學,要電1體1藝做功課到10-11點,第二朝又6點幾返學,仲邊有時間睇書?
結果作文肥咗係意料之中。
佢之前津校考頭20,都係靠谷死讀,但係表達能力非常一般又無自信。

我另一朋友仔非常活潑主動,小學時已不怕大人,直接討論問題,有自信。讀cky .

你可能說性格各有不同,但合適號申的學習環境係會幫助到小朋友鍛練soft skills.

出來做事,社交手腕係非常重要,只跟女性有社交是全面嗎?

Cky 一條龍,考到入去的人背景很好,對將來大有用處。唔鍾意的,之後再考返插班應該都大把選擇。
有人棄女拔揀cky , 放棄的話,很多人說謝謝你

jojosesame 發表於 18-11-23 07:52
我一直唔明,如果讀傳統點解要俾錢讀私校呢?親人GH 中學,要電1體1藝做功課到10-11點,第二朝又6點幾返學 ...

小女現在GH六年班, 完全唔知原來要11, 小女亦只得1, 重係HEA.

我唔清其他GHopers 但阿女重來未試過做功課做到10-11, 絕大部份時間7:00-7:30前已做完, 間唔中係學已完成功課, 係升左小六功課才開始多, 有時晚飯後要做多半小時.

我唔清楚CKY, 但一般口碑都好好, 只要適合小朋友,
無論選那一間, 都值得恭喜.

我一直唔明,如果讀傳統點解要俾錢讀私校呢?親人GH 中學,要電1體1藝做功課到10-11點,第二朝又6點幾返學 ...

2間學校都有佢可取之處, 最緊要啱小朋友讀. 呢句 <<有人棄女拔揀cky , 放棄的話,很多人說謝謝你>> 好熟口面, 曾經有個數字人最鍾意話人唔揀佢個女間學校就會有好多人多謝佢. 我都識幾個人放棄DGJS 去左SSCPS, 但又唔見有SSCPS 家長會覺得自己好叻喎

因為未必抽到心儀津校, 所以要俾錢讀私校.

同事個女讀GH 中學真係做功課/溫習到10-11點, 但好多香港中學生都係0甘, CKY 中學生都有0甘既情況.

我係CKY家長, 我同意你所講CKY既優點, 我小朋友學習和發展是符合預期的.
不過有時都會諗, 學費0甘貴, 會唔會俾多少少轉去國際學校仲好呢?
但又唔捨得科中文, 同埋好既國際學校唔易入呀.

父母就係0甘, 左想右想, 深思熟慮, 無論最後揀邊間, 大家都係想幫仔女找最好最適合既學校.

揀得當然係覺得好啦, 撐自己學校亦好正常, 我成日提自己記住<和而不同>, 和睦討論先可以得到更多有用的資訊嘛.

考到入去的人背景很好,對將來大有用處

讀書為了拉關係?

出來做事,社交手腕係非常重要,只跟女性有社交是全面嗎?

用番對上一句既論調, 間學校收番嚟既學生背景都係相近, 將來出社會做事, 懂得和其它階層人仕溝通嗎? 社交又好全面嗎?

不要只看見別人的刺,卻不理會自己的梁木

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-23 14:23
考到入去的人背景很好,對將來大有用處

讀書為了拉關係?
好似講中你死穴咁啊。其實你有無工作經驗?

人是不能靠自己生存的,明嗎?
明就明 唔明就繼續唔明

happybibi 發表於 18-11-23 10:05
小女現在GH六年班, 完全唔知原來要1體1藝, 小女亦只得1藝, 重係HEA學.
我唔清楚其他GHopers 但阿女重來未試 ...
我講緊中學呀

四隻貓 發表於 18-11-23 14:22
因為未必抽到心儀津校, 所以要俾錢讀私校.

同事個女讀GH 中學真係做功課/溫習到10-11點, 但好多香港中學 ...
字眼無語氣 易引起誤會
不如我先declare 我小朋友並不讀 GH 也不讀 cky

朋友之中有貪名氣選校 gh

純以第三者角度分析

Cky 也有學生去補習,都會谷,國際校當然又係另一層次

不過純以成績去判別學校好與壞我覺得太簡單。要我排 我一定排愉快學習先過成績。不要小朋友做高分低能。

提出的論點是想幫樓主做正確選擇,並非想浪費時間與其他人爭一日之長短。大家見識不同 觀點也就不同 有什麼好爭論. 我相信李嘉誠的看法肯定和自己不同, 見識廣,人脈廣,自不然與人不同。

我本身也有Gh 畢業的朋友, 成績一般, 後到英國讀大學。

唔好意思, 睇錯左.  我以為這裡是講小學.
德中的確多功課, 我都有D擔心, 但心儀的其他中學也不相伯仲, 阿女而家都幾HEA, 唔知點算.
但無聽過一定要一體一藝

jojosesame 發表於 18-11-23 15:02
字眼無語氣 易引起誤會
不如我先declare 我小朋友並不讀 GH 也不讀 cky

Cky 點有另一個層次?可否講詳細少少?

QQfishs 發表於 18-11-23 15:53
Cky 點有另一個層次?可否講詳細少少?

睇清楚係講緊國際學校—》”Cky 也有學生去補習,都會谷,國際校當然又係另一層次”

minibigmac 發表於 18-11-23 16:15
睇清楚係講緊國際學校—》”Cky 也有學生去補習,都會谷,國際校當然又係另一層次”
...

哦係另一個世界,而吾係層次。

QQfishs 發表於 18-11-23 16:54
哦係另一個世界,而吾係層次。

他要求的,是學校要有性價比的層次。

hkpapa852 發表於 18-11-23 18:30
他要求的,是學校要有性價比的層次。
對於盲目追求成績的人的不同層次及世界。不同世界對於不同事物看法都不會有相交點。是支持有性價比還是反對有性價比? 能看出便是神一樣的papa 啦。

無建樹的意見又何苦花時間留字,請你好好放低。
‹ 上一主題|下一主題