用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點解學校要逼我哋做評估?
go

點解學校要逼我哋做評估? [複製鏈接]

牙仔今年七歲,剛上小學
學校話佢係情緒上有好大問題
但係我以前牙仔係讀幼稚園有嘅都冇收過投訴
又話去社交唔得,但係依家11月話佢社交有進步,但係都勸我地去做評估俾份報告佢

咁我哋去咗協康會上社交堂
啲社工都冇話佢有問題,話佢好合作好投入

但係學校社工一口校定佢有高功能自閉症
情緒上有問題影響其他同學學習
最近有叫我地要去做評估

我唔係抗拒評估,但係我唔知學校有份報告之後會點對啊仔呢?

我其實唔係好擔心學校咁樣label 咗我個仔, 原本可能好小事,但你呢部左之後做咩都有問題?

我從來冇聽過人話我個仔似自閉,我唔係話嗰啲一定啱,

好擔心好徬徨,有冇人交左報告俾學校之後係會點㗎啦?

P.s 間小學係好多人考嘅,感覺好似逼我地走,多過關心我個仔
   0    0    0    0

回覆 CJ1stbb 的帖子

樓主應向班主任了解:小朋友喺「情緒上」有嘜問題?點樣「影響其他同學學習」?

樂觀D睇:有咗評估報告,學校至可以為小朋友申請津貼,外購相關支援服務俾小朋友。

協康會有無報告可唔可以證明仔仔根本無問題?學校其實有無講話仔仔做左乜野令到佢地覺得有問題。
讓寶寶健康成長

你搵協康會姑娘問下做份報告, 如果評左無問題就可以PROVE俾學校睇

你話學校社工叫你帶小朋友做評估?有無講明去邊度做?有無比轉介信之類?
現在不要介懷和爭論學校點解逼你個小朋友做評估,你做了無壞的,他們也是為你個小朋友好!若有事早去排期做訓練,不是更好嗎?自閉症相關訓練要排期一年或數年㗎

如果學校建議你做評估,你最好安排去做評估。學校老師經驗比家長豐富,去評估下不會有壞處。

回覆樓主:

評估好呀。評完你先至知道小朋友有冇問題,有咩問題,如何處理。

我識好幾個智力正常的小朋友都係上小先評到有自閉症。高功能學習能力高,評左係學校可以比資源佢。我小朋友有交報告比學校,無特別問題,我重每年同新班主任講仔咩問題叫佢地多加留意。

CJ1stbb 發表於 18-11-10 12:19
牙仔今年七歲,剛上小學

樓主如有得罪唔好介意

你口講唔介意個仔去評估,但身體就拒絕去幫個仔去行哩步,評估左結果唔係咪可以證明自己仔冇問題,唔駛特別去援助,你根本就係怕個結果係有問題,接受唔到自己個仔有自閉症(如確診),口講怕學校會標籤你仔,其實你自己已經有標籤個仔既念頭,越早發現,越早幫到小朋友,自閉症係冇藥吃,行為治療越遲越難幫佢,希望你可以放開自己個心,行出第一步,去做評估,有結果唔理係確診定正常,你都唔駛心掛掛估估下

CJ1stbb 發表於 18-11-10 12:19
牙仔今年七歲,剛上小學

樓主,

如果係學校社工的提議,我覺得你可以考慮一下。初小可以有多d時間/訓練比小朋友,改善/進步也快d。

我細囝由小一入學已經比兩位班主任一齊投訴,不專心,說話多,跟同學上堂說話,容易哭。

我由跟學校老師/社工反應,想囝參加学校小組訓練,但社工話要先給有政府特殊需要的学生優先,結果去年沒機會。

今年二年級,上星期家長曰,見了班主任和社工。因班主任反應囝有社交/情緒/專注力問題,我再跟社工反應,今年才可參加訓練小組。

回覆樓主

多謝大家關心,評估做咗,佢唔係
‹ 上一主題|下一主題