用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

回覆樓主

或者試下掉轉諗:仁立叩GH容易定GH叩仁立容易

BarcaFans 發表於 18-11-13 19:51
或者試下掉轉諗:仁立叩GH容易定GH叩仁立容易

咁叩兩間都唔易。

SIS123456 發表於 18-11-14 03:40
請問這所Band5 學校仍存在嗎,謝謝!

係到,不過已改名!

vicymama 發表於 18-11-10 09:18
阿女幸運地考到GH,同時等待自行仁立(地區一綫)。
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...
GH of course. It is much more all rounded and the whole network is different

回覆樓主

你覺得讀仁立插班去德望易d?定德望插去仁立易d? 仁立上林護嘅位一定少過德小上德中。而且學校學嘅唔單止係學術,佢比到一個好嘅network比小朋友,係我覺得比學術更重要。特別女仔,真係要有d修養,佢身邊係咩朋友,佢就會學到咩樣。我個人偏向女校,雖然我唔多like GH。

^GGmami^ 發表於 18-11-14 17:30
你覺得讀仁立插班去德望易d?定德望插去仁立易d? 仁立上林護嘅位一定少過德小上德中。而且學校學嘅唔單止係 ...

咁女校有好多同性恋!

lulumelody 發表於 18-11-14 22:08
咁女校有好多同性恋!

“好多”即係有幾多?大概百分比係???

lulumelody 發表於 18-11-14 22:08
咁女校有好多同性恋!

性取向係個人問題,佢係要搞,男女校都可以搞

^GGmami^ 發表於 18-11-14 17:30
你覺得讀仁立插班去德望易d?定德望插去仁立易d? 仁立上林護嘅位一定少過德小上德中。而且學校學嘅唔單止係 ...
所以男女校好D。

沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...

我係仁立用家, 相信選校最清楚係家長自己。
仁立中文教得深但教得好, 易撐握。英文程度一般, 相信要配合不同能力學生。如樓主要語景, 相信是GH, 語言天天浸不可同補習比。看看你想怎樣陪育。視野係唔係國際性, 家庭也可影響很大, 我家每年也會出國兩三次 (歐洲美加也會), 孩子國際視野也濶。

大前提, 孩子喜歡學校,自然讀得好。 讀哪一間學校也好, 讓孩子可以睡多一點,尤其是初小。

當初我都放了一間港島女津半龍校揀了GH, 好多人都覺得我好傻,但只有父母自己會知道邊間適合女兒,由於我女女英文能力確實好過中文好多,為她讀一間英文小學對她來說會比較易上手。
GH 數學常識都用英文教,所以我基本上不用同佢溫數常,零外補。只需要有時同佢溫下學校中文範圍就可以了。我都知中文重要,但好難要一個小朋友對中文/ 英文都同樣有大興趣(emoji)
中文默書一個學期只默3次,完全無背默,一年級只默下詞語/句子。
一年兩次考試,係久唔久上堂就測下個別科目,不過好早通知你。範圍唔多。
功課量平日3-6樣,但女女有時在校內功課堂已完成。
希望這些資料幫到你☺️

回覆樓主

諗下如果讀仁立但升唔到林護會唔會後悔冇take GH
如果真係叻個批,讀GH有能力插返去神津,仁立就唔知

sunflower2000 發表於 18-11-15 15:02
所以男女校好D。

我放棄25分自行抽仁立,而去搏無乜機會嘅天主教女校,因為我同我老公都唔想後悔,想幫個女揀適合佢嘅學校。講完。

回覆 Honeyme22 的帖子

初小定高小?? 成日都見人講多功課, 無論中或小都係, 見你咁講同普通津小差不多呢

b3410 發表於 18-11-10 09:57
如果經濟,路程方面都不是問題。我會揀GH,比較all round, 經歷體驗也會不同。 ...

^GGmami^ 發表於 18-11-19 00:06
我放棄25分自行抽仁立,而去搏無乜機會嘅天主教女校,因為我同我老公都唔想後悔,想幫個女揀適合佢嘅學校 ...

用20分抽天主教女龍?搏到嗎?

1162694sd 發表於 18-11-19 21:46
用20分抽天主教女龍?搏到嗎?

唔係龍校,20自行失敗

回覆樓主

我個女以前都係九龍讀幼稚園半日課程加車程,我覺得可以接受,但上小學是全日課程加車程,回家再做大量功課,真的要諗清楚。小朋友是會好攰,d人成日話仁立上唔到林護就完,其實係佢地冇睇過學校網,內裹有哂咁多年過往學生升中學資訊,唔會唔透明,其實每年上林護,SPCC,女拔,maryknoll⋯⋯等學校都有大既50幾個,未計其他band1中學。而葵青區俾人印象係龍蛇混雜屋邨多,但黃大仙區是沒有屋邨嗎?那精挑細選出黎既GH學生上唔到中學,又會是不徬徨嗎?黃大仙中學網特別好?

lcl505 發表於 18-11-20 09:13
我個女以前都係九龍讀幼稚園半日課程加車程,我覺得可以接受,但上小學是全日課程加車程,回家再做大量功課 ...

不如考慮清楚搬屋還是不搬?回家後都接近5點,去補習定做功課先?與其大家都辛苦不如揀間近。GH,仁立都是我喜歡的,但你要想清楚男女校,定12年女校。若入讀呢兩間,唔用功,情況都會係一樣,包底。但仁立真心學生質素一定較GH參差,但是好事是壞,自己考慮,派位每年都是大既55%band 1, 上林不是按名次,而是band 1仁生都會trigger到聯繫位,林成續如何住呢區都知,hkpapa評論林及鄧顯為香港最好既官津男女中學,升8大每年都有接近90%佳績,佢地既合唱團更是年年全港冠軍,早幾年外地比賽更贏了國家隊。無可厚非GH論名氣,運動成續是相對俾仁立及林護高。但好到值得?。
‹ 上一主題|下一主題